Čestitka

cestitka2014.jpg

Upis korisnika(login)

 

Libero Hosting web VPS www.liberohosting.com

Hrvatski Pravoslavac Korice

Prodaja kuće u Murteru

www.udbina.com

 

Križ Hrvatske Pravoslavne Crkve

Brojač Posjeta

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas3
mod_vvisit_counterJučer420
mod_vvisit_counterOvaj Tjedan1143
mod_vvisit_counterProšli Tjedan2768
mod_vvisit_counterOvaj Mjesec4553
mod_vvisit_counterProšli Mjesec6389
mod_vvisit_counterUkupno2650833

Trenutno na stranici: 3
0 198.143.37.165
,
0

Pristupnica

Pristupnica

                             SvMihovil    Isus     Bogorodica
ZAŠTO SLUŽBENE INTERNETSKE STRANICE IZGLEDAJU KAOTIČNO I BEZ NACIONALNOG IDENTITETA PDF Ispis E-mail
Ocjena: / 1
LošeOdlično 
HPZ - Aktualnosti
Urednik Administrator   
Ponedjeljak, 08 Listopad 2012 19:29 

 

ZAŠTO SLUŽBENE INTERNETSKE

 STRANICE IZGLEDAJU KAOTIČNO

I BEZ NACIONALNOG IDENTITETA

Ministarstva zaboravila ime zemlje, a Vlada grb povijesni

Internetske stranice Vlade Republike Hrvatske i većine njezinih ministarstava ukazuju da smo neozbiljna država. Zaglavlja tih internetskih stranica izrađena su bez poštovanja ikakvih standarda, pri tome se nisu poštovali službeni državni simboli, posebice hrvatski državni grb.

Tragom jednog upozorenja, istražili smo kakve su doista web stranice Vlade i više ministarstava te zaključili kako su one uistinu problematične, da ne kažemo - skandalozne. Svako je ministarstvo izrađivalo svoju web stranicu proizvoljno i isto tako proizvoljno koristilo hrvatski grb, kao da nije riječ o službenom državnom simbolu, bez ujednačenih pravila pri izradi tih stranica i bez ikakvog standarda. Posla bi tu bilo i za pravnike, jer bi se lako moglo utvrditi kako je pri izradi službenih web stranica prekršen Zakon o grbu, zastavi i himni.

Gdje su crveno-bijeli kvadratići?

Pregledajući zaglavlja, valjalo bi utvrditi da je web stranica Ministarstva financija izrađena na, recimo to tako, pravilan način, s jasnim poštovanjem grba i naziva zemlje te državnog tijela koje se na stranici predstavlja. Ta bi stranica mogla poslužiti kao dobar primjer.

Zaglavlje vladine službene internetske stranice izrađeno je u dvije boje - plavoj i bijeloj. Praktično to znači da će bilo tko u svijetu tko otvori službenu internetsku stranicu Vlade RH, misliti kako je hrvatski grb s 25 plavo-bijelih polja, a ne crveno-bijelih. A Hrvatsku diljem svijeta upravo prepoznaju po crveno-bijelim kvadratićima hrvatskog sportskog dresa.

Na zaglavlju stranice Ministarstva zdravlja dominira natpis “zdravlje.hr”, dok je grb nataknut tek tako da se vidi, a naziv države je sporedan, kao i naziv ministarstva. Ministarstvo poljoprivrede nudi još gori primjer - grb i naziv države su potpuno sporedni, stranica je zelena s velikim, vjerojatno logotipom tog ministarstva. Na stranici Ministarstva pravosuđa uopće nema grba, a natpis na njezinu vrhu je “Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske”. Ne bi li trebalo stajati - Republika Hrvatska, pa tek onda Ministarstvo pravosuđa?!

Devastacija identiteta

No još je skandaloznije u slučaju stranice Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja, na kojoj se nigdje ne navodi o kojoj je državi riječ! Još je niz takvih i sličnih primjera devastacije državnih simbola.

Danas je cijeli svijet na internetu, a mi o sebi šaljemo sliku amaterske, slučajne države. Izvanredni profesor na Studiju dizajna Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu, dr. Ivan Doroghy, kaže kako problem s internetskim stranicama nije tek rezultat “kreativnosti” nekog web dizajnera. “Problem je mnogo širi i složeniji. Netko je u praksi odobrio takva korištenja državne simbolike. Državni službenici na različitim razinama sebi uzimaju za pravo da kreiraju ne samo web stranice nego i ostale službene dokumente. Uzmete li primjerice u ruke vizitkarte činovnika iz različitih ministarstava, vidjet ćete najrazličitije “stilove” devastacija službenog hrvatskog vizualnog identiteta. Nepoštovanje utvrđenih pravila u njihovoj provedbi, bez obzira na to o kojem je području riječ, najjasnije govori o uređenosti jedne države ili društva. S druge pak strane to otkriva i omalovažavajući odnos prema jednoj struci, u ovom slučaju prema dizajnu”, oštar je prof. Doroghy. On naglašava kako je činjenica “da ni danas, dvadesetak godina od osamostaljenja, nemamo suvremeni državni vizualni identitet, oblikovan prema pravilima dizajnerske struke.” Prof. Doroghy upozorava kako je i vizualni identitet od gradova do županija još uvijek rezultat rada uglavnom amatera, “da ne govorimo da je on često izravan odraz ukusa aktualne političke strukture koja organizira, bira i odlučuje u ime struke koju ne razumije”.

Igor MIKULIĆ

 

VLADA: STANDARDIZIRAT ĆEMO WEB STRANICE

Na naš upit tko je sve izrađivao web stranice Vlade i ministarstava iz Službe za odnose s javnošću hrvatske Vlade odgovorili su nam kako je u taj posao bilo uključeno šest tvrtki: Globaldizajn d.o.o, Neomedia - kreativne komunikacije d.o.o., Perpetuum mobile, Apis It d.o.o., Element d.o.o., Netgen d.o.o. i Novena d.o.o. One su stranice izrađivale očito po volji i željama naručitelja posla, kao da nije riječ o jednoj državi i njezinim tijelima, jer standard korištenja službenih državnih obilježja u ovom slučaju i ne postoji. Potvrđuju to iz Vlade. “Za sada ne postoji standard koji bi se morao poštovati pri korištenju službenih državnih obilježja, međutim namjeravamo standardizirati navedeno, kako bi web stranice državnih tijela bile prepoznatljive”, odgovorili su na naš upit.

Njemačka ima vrlo detaljna pravila

“Uređene države poput Njemačke, u što sam se imao prilike osobno uvjeriti, angažiraju vrhunske profesionalne dizajnerske timove da oblikuju identitet i stvore detaljna pravila njegova korištenja. To su vrlo složeni priručnici vizualnih standarda kojih se moraju držati apsolutno svi državni činovnici bez obzira na to kojeg ranga bili. Nažalost daleko smo od takve prakse”, zaključuje prof. Ivan Doroghy

Komentari (0)
Komentiraj
Vaši kontakt detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
:D:angry::angry-red::evil::idea::love::x:no-comments::ooo::pirate::?::(:sleep::););)):0
Security
Molim unesite anti-spam kod sa slike.
 
RocketTheme Joomla Templates
generic xenical 60 mg