Veliki broj Hrvata pravoslavaca su izbjegli za vrijeme Titove Jugoslavije u Kanadu.U razgovoru sa njima svi izjavljuju da su morali napustiti svoje domove,jer su bili progonjeni,ili ponizavani na razne nacine.Veliki broj hrvatskih pravoslavaca je ulazilo u mijesane brakove sa Hrvatima katolicima,kako bi se oslobodili stalne paznje rezima.Naj interesantnija mi je bila jedna gospodja iz RIJEKE,koja je potomak Hrvata pravoslavaca iz Hercegovine negdje blizu srpske granice.Govorila je tako izricitom EKAVICOM da sam je zato i upitao,da mora da je teska srpkina.Tada sam cuo prodiku o srbima.!!Oni su barbari iz balkanskih gudura,moj djed je bio pravoslavni sveshtenik,ali Hrvat"Boze me sacuvaj Srba i njihovog pravoslavlja".Dok sam razgovarao sa gospodjom "rijecankom",koja je imala trgovinu specijalnih zenskih haljina,udje musterija i ona mi predstavi svoju sestru,pa nas je zamolila da udjemo u posebnu prostoriju gdje prima prijatelje.Njena sesta je bila sa muskarcem,koji se predstavio kao njen suprug.JA ONAKO NAIVNO, JE UPITAM JESTE LI I VI hrvatska pravoslavka ?,a ona odgovori,NO,ja sam srpkinaja i ne htjede cekati sestru iz njene trgovine koja je imala musteriju u radnji. Cim stize gospodja u posebnu prostoriju,ja zapoce ponovno pitanjima.?Kako to da ste Vi hrvatska pravoslavka,a sestra Vasa kaze da je Srpkinj.Ona se malo ljutito okrenu i opsova nesto,i rece "udala se za gedzu" je..i je Srbi.Sramota je za hrvatsku drzavu da ne stane na kraj diktaturi velikospske pravoslavne crkve na prostorima Hrvatske.!To znaci da Hrvatska jos nije slobodna.!!!
**********************************************************
Anonimni Iščitavajući ovaj vaš tekst zaključujem da ste vi Hrvat pravoslavac. No bez obzira što ste, da li Hrvat katolik ili Hrvat pravoslavac, VI STE IPAK SAMO HRVAT. Prema tome nemate se čega bojati da se i prestavite sa punom adresom. Svaka veza sa Vama dobro nam je došla, jer vidimo da se uljudbeno ponašate i komentirate našu stvarnost i u Kanadi.
Upozoravamo vas da Hrvatski pravoslavci već imaju registriranu crkvu u Kanadi, a vodi ju Nadbisku Ante Nikolić. On je Poljski katolički svećenik, al' bez obzira nato, on je i naš svećenik. Mi ne pravimo razliku izmedju katolika i pravoslavaca.
Ako već živite u Kanadi dobro bi bilo da nam se i telefonski javite. Naša adresa je: 00385 (0)23 214-300 ili 098-171-3697 (mobitel)
Predsjednik HPC
Akademik Ivo Matanović