Čestitka

cestitka2014.jpg

Upis korisnika(login)

 

Libero Hosting web VPS www.liberohosting.com

Hrvatski Pravoslavac Korice

Prodaja kuće u Murteru

www.udbina.com

 

Križ Hrvatske Pravoslavne Crkve

Brojač Posjeta

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas162
mod_vvisit_counterJučer373
mod_vvisit_counterOvaj Tjedan535
mod_vvisit_counterProšli Tjedan2778
mod_vvisit_counterOvaj Mjesec7272
mod_vvisit_counterProšli Mjesec12983
mod_vvisit_counterUkupno2613292

Trenutno na stranici: 6
0 198.143.37.165
,
0

Pristupnica

Pristupnica

                             SvMihovil    Isus     Bogorodica
PRENOSIMO VAM TEKST HRVATSKO KRŠĆANSKE KOALICIJE (hkk) PDF Ispis E-mail
Ocjena: / 0
LošeOdlično 
HPZ - Aktualnosti
Urednik Administrator   
Petak, 19 Listopad 2012 15:40

 

UPUĆUJEMO.....

naše aktiviste i sve članove Hrvatske pravoslavne zajednice na vrlo zanimljiv tekst Udruge Hrvatske Kršćanske koalicije, a u svezi registracije, priznavanje crkve od strane države, poštivanje Ustava o ravnopravnosti vjerskih zajednica te ravnopravno financiranje  Zajednice od strane države i još toga puno zanimljivoga, a primjenjivog i za našu zajednicu HPZ.

Uredništvo

*******************************************************

 

"Novosti

25. rujna 2012. - HKK još uvijek bez ostvarenih prava

Iako se vodstvo Hrvatske kršćanske koalicije nadalo kako će s promjenama vladajuće garniture, a samim time i članova Komisije za odnose s vjerskim zajednicama, doći do pomaka u rješavanju statusa crkava članica, to se još nije dogodilo. I devet mjeseci nakon preuzimanja vlasti nova Vlada nije poduzela ništa konkretno kako bi sa crkvama članicama HKK potpisala sporni ugovor od zajedničkih interesa. U međuvremenu, vodstvo HKK je u više navrata reagiralo i slalo dopise ministru pravosuđa Orsatu Miljeniću, ujedno i predsjedniku Komisije za odnose s vjerskim zajednicama te se pokušalo sastati s njime. Na sastanku održanom s njim početkom 2012. godine, ministar je obećao kako će već do lipnja doći do vidljivih pomaka u rješavanju problema do čega, na žalost, nije došlo.

Članicama HKK je rečeno kako će se njihov status rješavati kroz novi Zakon o vjerskim zajednicama, no do promjene tog zakona nije došlo. Također, HKK nije dobila konkretne odgovore o rokovima izrade prijedloga zakona i učešća u raspravi kao ni o razlozima neprihvaćanja prijedloga potpisivanja ugovora od zajedničkih interesa. U međuvremenu je započela nova školska godina koju su djeca iz spomenutih zajednica ponovo započela bez rješenog pitanja vjeronauka u nastavi. Također, svi mladi koji se žele vjenčati i dalje to, za razliku od ostalih Hrvata čije crkve imaju rješene odnose s državom,  moraju činiti na dva mjesta; u crkvi i kod matičara jer se brak sklopljen u njihovim zajednicama ne prizna kao civilni brak. Neslužbeno saznajemo kako je trenutni razlog nepotpisivanja ugovora s članicama HKK pitanje financija koje bi ove zajednice trebale godišnje dobivati od Vlade što je apsurdno jer se u odnosu na iznos koji godišnje dobiva  Rimokatolička crkva i druge ostale veće vjerske zajednice radi o minornoj svoti.

Ako se ovo stanje ubrzo ne promijeni, odnosno Vlada ne poduzme neke konkretne korake u rješenju ovog problema, HKK će biti ponovo primorana poduzeti pravne i druge akcije kako bi njezine članice konačno rješile svoj status. Žalosno je da Vlada koja se toliko zalagala za ulazak Hrvatske u EU sama ne poštuje njezine pravosudne institucije te da su vjernici u jednoj europskoj državi primorani boriti se za jednu od temeljnih ljudskih sloboda i poštivanje Ustava Republike Hrvatske koji jamči jednakost svih vjerskih zajednica pred Zakonom

18. rujna 2012. - Vlasti bi trebale zaštititi trudnice od beskrupuloznih poslodavaca

Iako službeni rezultati popisa stanovništva od prošle godine još nisu objavljeni, prilično je sigurno da nam pokazatelji nataliteta neće biti u pozitivi, odnosno da smo još uvijek zemlja sa negativnim prirodnim prirastom. Iako postoje neke mjere koje potiču roditelje da se odluče imati više od jednog djeteta, praksa u mnogih tvrtkama, od privatnih poslodavaca pa čak do nekih državnih firmami obeshrabruje žene da ostanu trudne jer bi u tom slučaju mogle ostati bez posla i samim time sredstava za svoj život i život djeteta.

Naime, rijetko koja žena koja nema ugovor na neodređeno vrijeme će se odlučiti na trudnoću jer se boji da bi joj poslodavac mogao prekinuti ugovor o radu, odnosno, ako istekne tijekom porodiljnog dopusta jednostavno ga ne produžiti. Pritom nije važno koliko je ta žena dobra i sposobna radnica ili koliko je dobra njezina radna etika. Ako ostane trudna, leti s posla.

Ništa bolje nije ni u traženju posla za mlade žene. Često se ne razgovorima za posao (posebice svježe udanim ženama ili mladim majkama) postavlja pitanje misle li imati (još) djece. Ili pak u nekom skrivenom obliku koji su im planovi za sljedećih nekoliko godina. Pitanje majčinstva i planiranja obitelji ne bi smjela utjecati na zapošljavanje, prekid rada, ili pak, mogućnosti stručnog usavršavanja. A posebice bi po tom pitanju trebale biti osjetljive državne firme i institucije, no sve češće mogu se u medijima čuti svjedočanstva žena koje su iskusile da to nije tako. Nadležna ministarstva do sada su se branila kako nemaju ovlasti miješati se u odluke poslodavaca koji se odluče ne produžiti ugovor o radu, daju ženama otkaz. No što kad je riječ o nekoj državnoj instituciji? Na žalost, ne postoje ograničenja ili propisi kojima bi se moglo stati na kraj takvoj diskriminatornoj praksi privatnih poslodavaca.

Hrvatska kršćanska koalicija protivi se svakoj diskriminaciji, posebice kad se radi o ženama koje samo žele zasnovati obitelj bez straha da će ostati bez posla i prihoda. Stoga potičemo vlasti da porade na propisima koji će štititi buduće majke, jer se radi o velikom broju obitelji, a u ovakvim okolnostima i ekonomskoj krizi koja vlada sve će se manje parova odlučiti imati djecu što je žalosno i poražavajuće za zemlju s negativnim prirodnim prirastom.

17. kolovoza - HKK  se i dalje bori za ostvarivanje svojih prava

Iako je Europski sud za ljudska prava još prije dvije godine donio punomoćnu presudu u slučaju Hrvatske kršćanske koalicije koja je tužila Republiku Hrvatsku za kršenje vjerskih sloboda, crkve članice koalicije još uvijek nisu rješile svoj pravni položaj. Naime, Europski sud za ljudska prava u presudi je naveo kako Vlada RH crkvama članicama treba isplatiti odštetu te konačno regulirati njihov pravni status. Iako je odšteta isplaćena na vrijeme, pravni status, odnosno potpisivanje ugovora od zajedničkog interesa još uvijek nisu rješeni.  Naime, vodstvu HKK bilo je rečeno da će se sporna pitanja rješavati kroz promjenu Zakona o vjerskih zajednicama, no do promjene tog zakona nije došlo. Međutim, HKK nije dobila konkretne odgovore o rokovima izrade prijedloga zakona i učešća vjerskih zajednica u raspravi i razlozima neprihvaćanja prijedloga potpisivanja ugovora od zajedničkog interesa .

Zbog svih navedenih razloga HKK se ponovo obratila ministru pravosuđa Orsatu Miljeniću koji je također i predsjednik Komisije za odnose s vjerskim zajednicama u nadi da će se navedena pitanja biti rješenja u što skorijem roku. Ukoliko uskoro ne primi konkretne odgovore na sporna pitanja i konkretna prema rješavanju istih, HKK će biti primorana poduzeti daljne korake kako bi ostvarila svoja prava.

Za HKK, 
dr. Mario Dučić,
predsjednik

11. lipnja 2012. – Članovi HKK i predstavnici The Pacific Instituta na sastanku s predsjednikom Josipovićem

U ponedjeljak 11. lipnja članovi Hrvatske kršćanske koalicije zajedno s predstavnicima The Pacific Instituta sastali su se s predsjednikom RH Ivom Josipovićem. Povod sastanka bilo je predstavljanje programa The Pacific Instituta, međunarodne organizacije koja u raznim zemljama radi na edukaciji ljudi na ključnim položajima u društvu kako bi postigli svoj puni potencijal te pokrenuli pozitivne promjene u društvu.

1. lipnja 2012. – HKK pozdravlja nove propise o isplatama plaća i doprinosa

Nedavna Vladina odluka da blokira račune svim poslodavcima koji uz plaće radnicima ne uplaćuju doprinose izazvala je polemike, čak i strah sindikata da poslodavci zbog teške gospodarske situacije neće moći uplatiti niti plaće te da će radnici biti zakinuti. No, prema pisanjima medija prvi rezultati pokazuju kako se u državnu blagajnu slilo više od 100 milijuna dodatnih kuna za koje su poslodavci do sada zakidali, ne samo državu već i radnike te da problem nije bio u tome što poslodavci ne mogu isplatiti doprinose, već u tome što to jednostavno nisu činili te su istim novcem manipulirali i zarađivali na uštrb radnika i države.

Hrvatska kršćanska koalicija pozdravlja ovu odluku Vlade kako korak prema uvođenju reda i pravednosti u poslovanje hrvatskih tvrtki i ostvarivanju prava radnika da pune punu plaću; uključujući ono što ulažu u svoju budućnost putem doprinosa za mirovinski fond. Posebno se želimo osvrnuti na činjenicu da su upravo dosadašnji „labavi“ propisi bili ti koji su omogućavali poslodavcima ovakvu nepoštenu praksu pljačkanja države i radnika. Smatramo da bi se ovakve promjene trebale uvesti u druga područja poslovanja gdje je zbog nedorečenosti zakona omogućeno potkradanje i neetično poslovanje. Samo pravednim zakonima i „davanja caru carevog“ možemo se pokrenuti prema pravednijem i poštenijem društvu.

25. svibnja 2012. - Zahtjev Vladi Republike Hrvatske

Hrvatska kršćanska koalicija (HKK) koja udružuje Savez crkava Riječ života, Protestantsku reformiranu kršćansku crkvu u RH i Crkvu cjelovitog evanđelja uputila je u  petak, 25. svibnja 2012. zahtjeve Vladi Republike Hrvatske i nadležnom Ministarstvu i opetovani poziv na dosljednu primjene obveze iz Zakona o pravnom položaju vjerskih zajednica u Hrvatskoj koji se od samih početaka provodi selektivno i nezakonito. Da je tome tako presudio je i Europski sud za ljudska prava čiju je presudu primila na znanje i provedbu prethodna Vlada u prosincu 2010. godine.

Kako se o temi Zakon ili ugovor ili nešto treće poput natječaja za namjenska sredstva dok se ne donesu nova pravila, tek djelomično izjasnila Komisija za odnose s vjerskim zajednicama pri Vladi RH čiji je predsjednik ministar Orsat Miljenić i najavila novo formiranu Međuresornu radnu skupinu za izradu novog Zakona, Hrvatska kršćanska koalicija  traži pravovaljan odgovor na pitanje zašto Vlada RH inzistira riješiti prava iz Zakona tek njegovom promjenom u novi, a ne institutom Ugovora od zajedničkog interesa poput onih koji su već potpisan s nekim vjerskim zajednicama u Hrvatskoj. Koalicija koja zastupa brojne hrvatske vjernike, osim što očekuje da novi Zakon pravedno riješi status zajednica neovisno o njihovoj nominacijskoj poziciji u hrvatskome društvu traži i da bude pravovremeno na raspravi onih kojih se on najviše i tiče, a to su hrvatski vjernici.

Smatrajući da je osam godina izbjegavanja ovog pitanja unatoč pozitivnim zakonskim rješenjima, pokazatelj velike neodgovornosti spram ovom području javnog i općeg dobra Hrvatske, Koalicija  pod vodstvom predsjednika mr.sc. Maria Dučića, ujedno pastora Crkve Cjelovitog Evanđelja, traži pravovaljan odgovor u zakonskom roku od 15 dana.

09. ožujka 2012. - HKK uputila prijedlog  izmjene i dopune Zakona o odgoju i obrazovanju

Hrvatska kršćanska koalicija uputila je početkom ožujka ministru Znanosti obrazovanja i i sporta Željku Jovanoviću prijedlog izmjena i dopuna Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama. Izmjene i dopune se odnose na mogućnosti školovanja djece kod kuće. Argumentaciju za ovakav prijedlog HKK nalazi u praksi zemalja Europske unije među kojima je i Slovenija. Iskustvo je pokazalo da se model školovanja kod kuće može uspješno ugraditi u redovni sustav odgoja i obrazovanja prema postojećem Nacionalnom planu i programu.  HKK očekuje da se Vlada o ovome prijedlogu očituje do kraja ožujka.

23. veljače 2012. - Hrvatska kršćanska koalicija uputila je pismo Ministrima Vijeću Europe

Hrvatska kršćanska koalicija (HKK-a) uputila je pismo Odboru ministara Vijeće Europe jer Vlada RH još uvijek nije riješila pitanje pravnog statusa vjerskih zajednica članica HKK. Naime, prema presudi Europskog suda za ljudska prava u korist vjerskih zajednica članica HKK, Vlada RH morala je regulirati vjerska prava koja su navedenim zajednicama bila zakinuta. Vlada je obećala da će isto učiniti kroz promjenu Zakona o vjerskim zajednicama te da se u međuvremenu neće potpisivati ugovori s drugim vjerskim zajednicama dok se ne uredi Zakon o vjerskim zajednicama.  Međutim, iako status HKK još nije razrješen,Vlada RH je u listopadu 2011. potpisala Ugovor s Židovskom vjerskom zajednicom Bet Israel. Članice Hrvatske kršćanske koalicije ovakav postupak Vlade smatraju nepravednim i diskriminirajućim što je navedeno i u pismu Odboru ministara Vijeće Europe.

28. siječnja 2012. - Gostovanje na svečanom skupu Udruge za vjersku slobodu

Udruga za vjersku slobodu koja je prošle godine pastoru Mario dodijelila priznanje za promicanje vjerskih sloboda, i ove je godine održala svečanost povodom obilježavanja Dana vjerskih sloboda. Skup se održao u subotu 28. siječnja u zagrebačkom hoteli Panorama. Na njemu su sudjelovali predstavnici naše crkve sa postavljenim promo pultom.

27. siječnja 2012. -  HKK svečano obilježila dan vjerskih sloboda

Dan vjerskih sloboda slavi se svake godine 27. siječnja u znak  sjećanja na sve one koji su kroz prošlost (ali i danas) izgubili svoje živote zbog svoje vjeroispovijesti. Tim povodom u petak 27. siječnja Hrvatska kršćanska koalicija organizirala je svečano obilježavanje ovoga dana u Knjižnici i čitaonici „Bogdan Ogrizović“. Na skupu su, uz prigodnu glazbenu pratnju Bonnie Dučić i Ivane Bošković, govorili novinar i teolog Drago Pilsel i potpredsjednica HKK Ana Prebeg, osvrnuvši se na stanje vjerskih sloboda u Hrvatskoj i svijetu. Također je prikazan kratak film o progonstvu kršćana u Pakistanu.

27. siječnja 2012. – Izjava Hrvatske kršćanske koalicije povodom Dana vjerske slobode

Ustav Republike Hrvatske u svom članku 14. navodi da: "Svatko u Republici Hrvatskoj ima prava i slobode, neovisno o njegovoj rasi, boji kože, spolu, jeziku, vjeri, političkom ili drugom uvjerenju, nacionalnom ili socijalnom podrijetlu, imovini, rođenju, naobrazbi, društvenom položaju ili drugim osobinama. Svi su pred zakonom jednaki.", a u članku 40., "Jamči se sloboda savjesti i vjeroispovijedi i slobodno javno očitovanje vjere ili drugog uvjerenja", a u članku 41. da su "Sve vjerske zajednice jednake su pred zakonom i odvojene od države. Vjerske zajednice slobodne su, u skladu sa zakonom, javno obavljati vjerske obrede, osnivati škole, učilišta, druge zavode, socijalne i dobrotvorne ustanove te upravljati njima, a u svojoj djelatnosti uživaju zaštitu i pomoć države." Nadalje, Zakon o pravnom položaju vjerskih zajednica (NN 83/2002) u svom članku 9. navodi "Pitanja od zajedničkog interesa za Republiku Hrvatsku i neku ili više vjerskih zajednica mogu se uređivati i ugovorom kojeg sklapaju Vlada Republike Hrvatske i vjerska zajednica."

Međutim, iako je Hrvatska još 2002. donijela Zakon o pravnom položaju vjerskih zajednica, koji vjerskim zajednicama omogućava reguliranje Ustavom zajamčenih prava (registracija vjerskih zajednica, osnivanje vjerskih škola ili učilišta, vjerski odgoj u nastavi vjeronauka u odgojnim i dušobrižničkim ustanovama, pomoć u zdravstvenim ustanovama, ustanovama socijalne skrbi, zatvorima i sl.), mnoge vjerske zajednice u Hrvatskoj, uključujući i članice Hrvatske kršćanske koalicije, nisu zadovoljne provedbom Zakona jer je praksa pokazala da postoje veliki problemi i neujednačeni odnos države prema nekim vjerskim zajednicama (nemogućnost registracije, sklapanje Ugovora s vjerskim zajednicama koje ne zadovoljavaju kriterije, itd.), budući da je do sada Vlada RH odbijala s određenim vjerskim zajednicama potpisati Ugovor o pitanjima od zajedničkog interesa, bez čega je nekim vjerskim zajednicama onemogućeno realiziranje navedenih prava.

Nakon višegodišnjih razgovora, ali i iscrpljenih pravnih rješenja u RH tri crkve okupljene u Hrvatsku kršćansku koaliciju, Savez crkava "Riječ života", Crkva cjelovitog evanđelja i Protestantska reformirana kršćanska crkva u Hrvatskoj, podnijele su tužbu protiv RH pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu. Europski sud za ljudska prava donio je 9. prosinca 2010. presudu protiv Hrvatske za diskriminaciju navedenih crkava u odnosu na druge vjerske zajednice. Crkve su tužile Republiku Hrvatsku jer, za razliku od drugih vjerskih zajednica, ne mogu imati vjersku poduku u javnim školama i vrtićima ni dobiti službeno priznanje crkvenog vjenčanja jer hrvatske vlasti nisu pristale sklopiti Ugovor s tim crkvama kojima bi se regulirao njihov status, naveo je tada Sud.

Presuda članica Hrvatske kršćanske koalicije protiv Hrvatske u vezi diskriminacije manjinskih vjerskih zajednica na dan 09. ožujka 2011. godine, postala je konačna. Iako Ustav RH jamči jednakost svih vjerskih zajednica pred Zakonom, zbog nepravednih, pristranih i nestručnih zaključaka Vladine Komisije za odnose sa vjerskim zajednicama, trenutno u Hrvatskoj postoje 4 kategorije vjerskih zajednica (Katolička crkva sa posebnim međunarodnim ugovorima, vjerske zajednice kojima je Vlada omogućila potpisivanje Ugovora, registrirane vjerske zajednice kojima se osporava potpisivanje Ugovora i zajednice kojima Vlada ne dopušta registraciju), a mnoge od njih potpisale su Ugovor sa RH iako nisu zadovoljavali uvjete iz Zakona za vjerske zajednice te spornog Zaključka Vlade RH kojeg je 2004. godine potpisao bivši predsjednik Vlade Ivo Sanader.

Članice Hrvatske kršćanske koalicije predložili su novoj Vladi sklapanje Ugovora o pitanjima zajedničkog interesa čime će se ispuniti presuda Europskog suda za ljudska prava ali i omogućiti vjerskim zajednicama da na jednak i pravedan način ostvare svoja Ustavom zajamčena prava, a koja im predviđa i Zakon o vjerskim zajednicama.

Ugovorom žele ostvariti prava koja su omogućena i drugim vjerskim zajednicama. Ugovor o pitanjima od zajedničkog interesa pokriva pitanja međusobnog odnosa, vjerskog odgoja u predškolskim ustanovama i vjeronauka u javnim osnovnim i srednjim školama, pravo na primanje novčane potpore, kulturne i umjetničke baštine Crkava, dušobrižništvo vjernika, pripadnika oružanih snaga i policije, te drugih osoba stalno zaposlenih u oružanim snagama i policiji, i članova njihovih obitelji, kao i dušobrižništvo u kaznionicama, zatvorima i odgojnim zavodima, te bolničkim zdravstvenim ustanovama i ustanovama za socijalnu skrb, službeno priznanje crkvenog vjenčanja te definiran iznos za izdvajanja iz državnog proračuna za svaku od crkava, itd.

Najave
Iz tiska

В правой руке он нес стопку рекламных проспектов и материалов лаборатории дорожных "Скачать программу проектирование"исследований.

Заходи как-нибудь в клуб Букинистов, пообедаем.

Глава XIV Не часто "Приложения для htc wildfire s скачать бесплатно"в жизни приходится наблюдать, как трое здоровых мужчин одновременно оказываются поражены до глубины души, но если бы кто сейчас "Скачать звуки аэропорта"очутился в гостиной Рочестер-Эбби, именно такое зрелище предстало бы его глазам.

Мне кажется, "Книгу скачать домовой"он и не собирался нас убивать.

Поль поднялся по лестнице и остановился у дверей библиотеки, в которой Нора перерисовывала "Руки вверх я буду твоим зонтом скачать бесплатно"карты.

Я был полон решимости спасти, в конце концов, хотя бы их.

Komentari (0)
Komentiraj
Vaši kontakt detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
:D:angry::angry-red::evil::idea::love::x:no-comments::ooo::pirate::?::(:sleep::););)):0
Security
Molim unesite anti-spam kod sa slike.
 
RocketTheme Joomla Templates
generic xenical 60 mg