Čestitka

cestitka2014.jpg

Upis korisnika(login)

 

Libero Hosting web VPS www.liberohosting.com

Hrvatski Pravoslavac Korice

Prodaja kuće u Murteru

www.udbina.com

 

Križ Hrvatske Pravoslavne Crkve

Brojač Posjeta

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas173
mod_vvisit_counterJučer480
mod_vvisit_counterOvaj Tjedan2370
mod_vvisit_counterProšli Tjedan2778
mod_vvisit_counterOvaj Mjesec9107
mod_vvisit_counterProšli Mjesec12983
mod_vvisit_counterUkupno2615127

Trenutno na stranici: 8
0 198.143.37.153
,
0

Pristupnica

Pristupnica

                             SvMihovil    Isus     Bogorodica
TERITORIJALNE PRETENZIJE PATRIJARHA SPC-E IRINEJA PREMA HRVATSKOJ PDF Ispis E-mail
Ocjena: / 1
LošeOdlično 
HPZ - Aktualnosti
Urednik Administrator   
Četvrtak, 08 Studeni 2012 16:08
TERITORIJALNE PRETENZIJE PATRIJARHA SPC-E IRINEJA PREMA HRVATSKOJ PDF Ispis Unesi e-mail
Autor Vjekoslav Krsnik
Utorak, 06 Studeni 2012 18:00
Postavi članak na svoj profil

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej izjavio je u povodu mogućnosti da Papa Benedikt XVI iduće godine posjeti Srbiju kako misli da za to još nije došlo vrijeme, jer se prije dolaska u Srbiju mora ispričati zbog Jasenovca.

„Možda bi isprika Katoličke crkve za zločine u Jasenovcu bila gesta koja bi ulila nadu da se tako nešto više nikad ne će ponoviti. Ipak, možda bi korisniji od isprike bio dijalog i susret u kojem bi se pozabavili poviješću i potvrdili da su se tamo dogodili tragedija i zločin. A zločin je zločin, ma tko da ga čini“, naglasio je Irinej.

Ova izjava poglavara Srpske pravoslavne crkva samo dokazuje da se ona nije oslobodila staroga grijeha, a to je u duhu stoljetne velikosrpske politike posezanje za hrvatskim teritorijem. Ne treba podsjećati da je Srpska pravoslavna crkva bila jedan od inicijatora i provoditelja velikosrpske politike Slobodana Miloševića koja je na prostoru bivše Jugoslavije u nametnutim ratovima doživjela četiri poraza. Jugoslavija koju je Srpska pravoslavna crkva smatrala proširenom Srbijom više ne postoji, ali očito u vrhu SPC-e još ne žele prihvatiti golu činjenicu da se Jasenovac nalazi na području Republike Hrvatske, a ne Republike Srbije. Međutim govorom što ga je održao za parastosa uoči ovogodišnje obljetnice Oluje u crkvi Sv. Marka u Beogradu patrijarh Irinej je pokazao da neke dijelove Hrvatske smatra srpskim pokrajinama, podsjetivši na „strašne zločine koji su se dogodili prije 17 godina u zapadnim našim krajevima (zapadna Slavonija –op.p.) ili kasnije u našim južnim krajevima (Knin-op.p.) gdje su Srbi stradali kao nikada u svojoj povijesti“. Znakovito je da je takvo prisezanje za hrvatskim teritorijem patrijarh Irinej iskazao samo dva mjeseca nakon što je na čelu Sinoda SPC-e posjetio Zagreb i u zajedničkoj izjavi s kardinalom Bozanićem podvukao kako se sva događanja iz prošlosti razmotre „pošteno i odgovorno kako bi se mogli postaviti zdravi temelji za život u istini“. Tom parastosu od službenih dužnosnika nisu bili nazočni bilo tko nego prvi potpredsjednik srbijanske Vlade i ministar obrane Aleksandar Vučić i načelnik glavnog štaba Vojske Srbije Ljubiša Diković., tako da je samim tim činom poslana jasna poruka Hrvatskoj. Na to nitko od službenih predstavnika u Zagrebu nije uopće reagirao, a kontrolirana HTV i drugi javni mediji su to ignorirali.

Još ranije u intervjuu novosadskom „Dnevniku“ metropolit zagrebačko-ljubljanski i cijele Italije Jovan sa sjedištem u Zagrebu izjavio je da bi se Papa ukoliko želi doći u Srbiju „morao otići pokloniti žrtvama stradalim u Jasenovcu, kao što je prilikom posjeta Poljskoj odao počast u žrtvama Auschwitza“. Metropolit Jovan ovom izjavom iskazao je najmanje dvije zablude koje još žive u Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Prvo, Papa Benedikt XVI trebao bi posjetiti Srbiju a ne Hrvatsku, što znači da metropolit Jovan smatra da Jugoslavija još postoji, a drugo on kao i patrijarh Irinej smatra da je Vatikan kao institucija odgovoran za zločine koje je počinio ustaški režim tadašnje NDH-a, u kojoj je tadašnji zagrebački nadbiskup blaženi Alojzije Stepinac javno osuđivao ustaški teror.

U svojoj izjavi patrijarh Irinej doduše na spominje potrebu da Papa Benedikt XVI osobno posjeti Jasenovac, nego govori o isprici ili dijalogu i susretu „u kojem bi se pozabavili poviješću i potvrdili da su se tamo dogodili tragedija i zločin. A zločin je zločin, ma tko da ga čini“, Kad je već riječ o dijalogu „u kojemu bi se pozabavili poviješću“ sasvim je umjesno priupitati velikodostojnike Pravoslavne crkve na ovim prostorima, što naravno uključuje prije svega metropolita zagrebačko-ljubljanskog i samog patrijarha Srpske pravoslavne crkve jesu li se ikad ispričali hrvatskom narodu, a kamoli poklonili žrtvama što ih je iza sebe ostavio u Dalmaciji zloglasni četnički vojvoda pop Đujić. Kao što se vidi i iz ovog primjera Srpska pravoslavna crkva u Srbiji i u Hrvatskoj ostaje duboko privržena velikosrpskoj politici koja je dovela do tragičnog rata krajem prošlog stoljeća u kojoj su zbog takve politike pretrpjeli ljudske i materijalne žrtve ne samo narodi koje je ta politika htjela podjarmiti nego i sam srpski narod.

Vjekoslav Krsnik / zivaistina.info

Komentari

#5 Ivo Matanović 2012-11-08 16:47
Molim urednika portala da mi gramatički popravi tekst - slabo vidim pa pravim velike pogreške.
Hvala!
Citat
#4 Ivo Matanović 2012-11-08 16:42
#1 Vjekoslav Škreblin 2012-11-06 18:25
"Smatram kako bi osnivanje HRVATSKE PRAVOSLAVNE CRKVE smirilo mnoge tenzije u Republici Hrvatskoj te umanjilo realizaciju velikosrpske hegemonije koja je u punom zamahu i koja u tom smislu koristi saznanja kako je i sadašnja kao i Račnova politia isključivo temeljena na kriminalu i kriminalcima...Također mi je poznato kako se HPC trebala odavna osnovati jer je zahtjev za njeno osnivanje tekođer davno zatražen pred nadležnom hrvatskom institucijom."
Slažem se gospodinom Vjekoslavom. Sa registracijom HPC u Hrvatskoj bi se riješila vječita dilema, da li su hrvatski pravoslavci Srbi ili Hrvati?
Prema anketama koje je u više navrata Udruga HPV provela među žiteljima pravoslavne vjeroispobvijes ti, a koji su se sve do 1995.g. i srbima imenovali, dobili smo podatak da se više od 80& tzv. srba izjašnjavaju kao Hrvati. I sam popis stanovništa koji je izvršen prije 11 godina (2001) pokazao je da se 11.400 pravoslavaca izjasnilo kao Hrvati. Sadašnje ankete pokazuju da će ova brojka biti utrostručena, a to znači da će se je preko 30 tisuća bivši tzv. srba izjasnilo kao HRVATI.a što u prevedenom značenju znači da u Hrvatskoj više nema Srba, ili skoro pa da ih više nema.
Zato, dragi prijatelji, pomozite nam. Samim svojim učlanjivanjem u našu Udrugu, puno će te nam pomoći, jer će mo na taj način prije ispuniti zadatke koje nam Zakon o registraciji vjerskih zajednica nalaže. Otvarajte naš portal www.hrvatskipravoslavci.com , tamo ćete naći i pristupnicu koju trebate ispuniti i poslati na n ašu adresu.
Bog i Hrvati!
Citat
+1#3 gumbasti 2012-11-07 19:16
Ako već postoje Hrvati pravoslavne vjeroispovijest i, što čekaju? Zar ne shvaćaju, da takva crkva može postojati, bez obzira na onu, koja se tretira kao pravoslavna crkva! Dakle, takva ne bi imala takve negativne primisli, jer je Hrvatska pravoslavna crkva!
Citat
+10#2 Zadar 2012-11-07 09:46
Da predstavnici srpske pravoslavne crkve imaju imalo svijesti, nego su nažalost nesvjesni svoje nesvjesti (a nazivaju se preosvešteni), nebi bili početkom devedesetih predvodnici četničkog velikosrpskog stampeda na Hrvatsku. Jer, da su su svjesni znali bi: Srbi su kršćani pravoslavne vjere, Hrvati su kršćani katoličke vjere. Znali bi da predvode rat kršćana protiv kršćana. Zar Križ protiv Križa? To je djelo sotone. Sotonerije iz Londona. Za interes šestara i trokuta, protiv Svetog Križa? Za njihovu radost i veselje predvoditi srpsku politiku u napadu na Hrvatsku. U ratu kršćana protiv kršćana.

Zar se tako svjedoči Isusa Krista?

Za to će jednog dana polagati račun Sucu pravednom! 

A kako se ono nazivaju? Preosvešteni.
Ovakvi, pokazuju da su nesvjesni svoje nesvjesti!
Citat
+14#1 Vjekoslav Škreblin 2012-11-06 18:25
Smatram kako bi osnivanje HRVATSKE PRAVOSLAVNE CRKVE smirilo mnoge tenzije u Republici Hrvatskoj te umanjilo realizaciju velikosrpske hegemonije koja je u punom zamahu i koja u tom smislu koristi saznanja kako je i sadašnja kao i Račnova politia isključivo temeljena na kriminalu i kriminalcima...Također mi je poznato kako se HPC trebala odavna osnovati jer je zahtjev za njeno osnivanje tekođer davno zatražen pred nadležnom hrvatskom institucijom.
Citat

Он хлопал их по плечу и ставил выпивку.

Эту местность, сказал я Гассану, мой сын описал как "Скачать русификатор для burnout paradise the ultimate box"место, в котором нить жизни бежит по раскаленному камню.

что-то загремело вниз по лестнице.

Потом снова начинала ходить и опять застывала на месте.

Первый камень разбили, и принц Во вместе со своей армией и приближенными переместился в долину, где трудно было раздобыть еду.

Под угрозой будущие ресурсы нации.

А "Французский разговорник. Самый удобный в поездке" магнитное поле нечто вроде сосуда для таких "Двойная фамилия" реакций.

Сбрехнут какую-нибудь ерунду, а потом человеку неприятности.

Наверняка выпивка "Мировая художест. культура Программы курса 5-9 кл. 10-11 кл." вкуснее покажется.

Наш батальон идет от победы к победе.

Оглядываясь "1000 лучших программ" назад, я часто не могу поверить, что это было "Тело человека" на самом деле.

Многие "Азбука для дошкольников. Играем со звуками и словами. Рабочая тетрадь №1. Издание второе, доработанное" из них миловидны, а некоторые просто красивы.

Komentari (0)
Komentiraj
Vaši kontakt detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
:D:angry::angry-red::evil::idea::love::x:no-comments::ooo::pirate::?::(:sleep::););)):0
Security
Molim unesite anti-spam kod sa slike.
 
RocketTheme Joomla Templates
generic xenical 60 mg