Čestitka

cestitka2014.jpg

Upis korisnika(login)

 

Libero Hosting web VPS www.liberohosting.com

Hrvatski Pravoslavac Korice

Prodaja kuće u Murteru

www.udbina.com

 

Križ Hrvatske Pravoslavne Crkve

Brojač Posjeta

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas180
mod_vvisit_counterJučer478
mod_vvisit_counterOvaj Tjedan1444
mod_vvisit_counterProšli Tjedan2778
mod_vvisit_counterOvaj Mjesec8181
mod_vvisit_counterProšli Mjesec12983
mod_vvisit_counterUkupno2614201

Trenutno na stranici: 6
0 198.143.37.153
,
0

Pristupnica

Pristupnica

                             SvMihovil    Isus     Bogorodica
AMERIČKI PROFESOR NACIONALNE SIGURNOSTI ANALIZIRA PRESUDU HRVATSKIM GENERALIMA PDF Ispis E-mail
Ocjena: / 1
LošeOdlično 
HPZ - Aktualnosti
Urednik Administrator   
Subota, 24 Studeni 2012 08:54

//

AMERIČKI PROFESOR NACIONALNE

SIGURNOSTI ANALIZIRA PRESUDU

HRVATSKIM GENERALIMA

Schindler: 'Oluja' je najveća vojna operacija u Europi od 1945. godine

Schindler: 'Oluja' je najveća vojna operacija u Europi od 1945. godine

- Sada se čini očitim da bi za balkanske tragedije iz 90-ih bolje poslužio model Istine i Pomirbe južnoafričkog stila, nego 'nirnberški' ICTY, koji napaćenoj regiji nije uspio osigurati iscjeljenje. NATO-ove vojne snage trebale bi pomno proučiti ono što je učinio ICTY, ne samo zato što logika 'udruženog zločinačkog pothvata' gdje generali mogu biti optuženi za ratne zločine s kojima direktno nisu imali ništa i za koje u to vrijeme možda uopće nisu znali - ima zapanjujuće implikacije za svaki rat u kojem se dogode grozote: dakle, za sve ratove - piše Schindler

  • Autor: M.P.Š.
  • Photo: Pixsell
  • Petak, 23.11.2012 09:43

 

Američki vanjskopolitički časopis National Interest objavio je analizu Johna R. Schindlera, profesora nacionalne sigurnosti na koledžu Ratne mornarice SAD-a u Newportu i bivšeg stručnjaka Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA) presude hrvatskim generalima Gotovini i Markaču.

Schindler piše da je 'Beograd u pravu kada na ovakav razvoj događaja gleda kao na poraz Srbije jer presude Gotovini i Markaču govore i u ime pokojnog predsjednika Tuđmana, kojeg Srbi smatraju korumpiranim i podmuklim baš poput pokojnog predsjednika Miloševića – što je stav kojega su 'ratificirale' prošlogodišnje presude. Ipak, sada se to okrenulo, a posredna ponovna legitimizacija Tuđmana i Domovinskog rata ima važne političke implikacije za Balkan. U najmanju ruku, Hrvatska, koja je članica NATO-a od 2009, može 'pravno čista' ući u EU prema rasporedu iduće godine'.

Analizu počinje opisom kako je Međunarodni sud za ratne zločine u Haagu (ICTY) prošlog tjedna odbacio jednu od svojih najkontroverznijih presuda - onu Anti Gotovini i Mladenu Markaču, dvojici najviših hrvatskih generala. Kaže kako su utemeljene na optužbama za ratne zločine, te su se u roku od nekoliko sati dvojica muškaraca - osuđena na 24 i 18 godina zatvora – vratila kući slavljeničkim masama. Za mnoge Hrvate, bio je to razlog za slavlje, čak i euforiju, jer su generali predstavljali državu i njezin rat za neovisnost, kojeg je ICTY 'katranizirao' zbog ratnih zločina na visokoj razini.

Skršili pseudodržavu zvanu Republika Srpska Krajina

Schindler ističe kako su objedinjeni slučajevi oduvijek bili kontroverzni, kao dio operacije Oluja, pobjedničke hrvatske ofenzive iz kolovoza 1995. kojom je preuzeta gotovo trećina zemlje, de facto pod srpskom okupacijom od 1991. godine. Oluja, najveća vojna operacija u Europi od 1945., uključivala je 150.000 hrvatskih vojnika, koji su u samo četiri dana brzih djelovanja skršili pseudodržavu zvanu Republika Srpska Krajina, koju je podržavao Beograd.

- Žrtve borbenih djelovanja na obje strane bile su malobrojne, ali bilo je izoliranih slučajeva ubojstava. Iako, najznačajniji je bijeg nekih 200.000 srpskih civila pred pobjedonosnim Hrvatima, što je najuspješniji primjer 'etničkog čišćenja' u svim ratovima na Balkanu uoči 1990-ih. San Slobodana Miloševića o Velikoj Srbiji, koji je prije 20 godina prouzročio toliko nevolja na Balkanu, okončan je naglo, hrvatskom pobjedom - piše Schindler.

U svojoj analizi ističe kako Hrvatska slavi Oluju svake godine 5. kolovoza kao nacionalni praznik i odavanje počasti onima koji su poginuli u borbi 1991-1995. za državnu neovisnost, nazvanoj Domovinski rat. - Hrvati točno ističu da je Olujom samo preuzeto ono što je 1991. oduzeto srpskom agresijom uz podršku Beograda, kao i da su deseci tisuća hrvatskih civila na početku rata prognani iz svojih kuća iz 'krajiškog' područja. Štoviše, Zagreb je uvijek tvrdio da nije postojao plan istjerivanja Srba i da je to bio nusproizvod rapidnog uspjeha Oluje.

Stvar je bila u ovome: ICTY je ciljao na Gotovinu, karizmatičnog bivšeg francuskog legionara, jer je zapovijedao snagama u ključnom dalmatinskom sektoru za vrijeme Oluje, dok je Markač vodio paravojnu specijalnu policiju, koju su Srbi prozivali zbog okrutnosti. Ipak, bilo je teško dokazati bilo kakvu visoku zapovjednu odgovornost za ratne zločine, ne samo zato što su tadašnji hrvatski predsjednik i ministar obrane, Franjo Tuđman i Gojko Šušak umrli krajem 90-ih. Haški sud ustvrdio je da su Gotovina i Markač bili dio 'udruženog zločinačkog pothvata' koji je kolektivno odgovoran za ratne zločine. Nije potrebno isticati da je ta pravna logika, inspirirana američkim RICO zakonima (posvećenim suzbijanju organiziranog kriminala), u Zagrebu doživljena kao apsurdna, dok su mnogi Hrvati osjećali da to nije ništa doli kriminalizacija legitimnog i obrambenog Domovinskog rata - napisao je Schindler.

Trebalo potaknuti pitanja o učinkovitosti ICTY-ja

Dodaje kako su od tud i proslave diljem Hrvatske, koje su buknule nakon prošlotjedne presude. Kardinal Josip Bozanić je kaže, u predominantno katoličkoj državi pozdravio 'trijumf istine', dok su branitelji izašli na ulice slaviti oslobađanje generala. Ne iznenađuje što su novu presudu s bijesom dočekali Srbi, koji su uvijek smatrali da je ICTY više politička nego pravna institucija, zainteresirana prvenstveno za srpske zločine.

Naglašava kako bi sve ono što se dogodilo trebalo potaknuti pitanja o učinkovitosti ICTY-ja, koji bi svoja vrata trebao zatvoriti krajem 2014, nakon dva desetljeća nastojanja da ispiše pravdu za jugoistočnu Europu, uz sumnjive rezultate. - Sada se čini očitim da bi za balkanske tragedije iz 90-ih bolje poslužio model Istine i Pomirbe južnoafričkog stila, nego 'nirnberški' ICTY, koji napaćenoj regiji nije uspio osigurati iscjeljenje. NATO-ove vojne snage trebale bi pomno proučiti ono što je učinio ICTY, ne samo zato što logika 'udruženog zločinačkog pothvata' – gdje generali mogu biti optuženi za ratne zločine s kojima direktno nisu imali ništa i za koje u to vrijeme možda uopće nisu znali - ima zapanjujuće implikacije za svaki rat u kojem se dogode grozote: dakle, za sve ratove. Da se slična logika primijeni za Irak i Afganistan, David Petraeus i John Allen imali bi daleko više razloga za brigu od jednog jeftinog seks skandala, zaključuje Schindler - poručio je na kraju Schindler.

Голубой провод "Только не дворецкий Золотой век британского детектива" соединить с голубым.

Его нос превратился "Тело человека" в острый крючок, словно птичий клюв, "Цвет интерьера Идеи и проекты" бледные, почти прозрачные, "Остров сокровищ" глаза наполовину скрыли тяжелые складки "Чудеса Солнечной системы" век.

Судя по выражению, которое появилось на физиономии "The Gatecrasher" папаши Бассета, он не склонен был "Удача игрока" отнести это сообщение к "Москва" числу радостных.

Отвезите меня "Логопедия Речь ритм движение" в другую деревню, приказал Чиун.

Мы даже не знаем "Стрелец" о ней, прибавил я.

Она замолчала и подняла страдальчески-прекрасные глаза.

Я "Гос. переворот Стратегия и технологии" нашел эту работу через Бюро по "Суперпоезд Гигантский puzzle" трудоустройству, проговорил я, устроился, работал, исполнял "Макроэкономика Учеб." свой долг и встретил тебя.

Через мгновение Гассан нагнулся, зачерпнул горсть "1C: Розница 8.2. Оперативный и управленческий учет на компьютере" земли и бросил в Мертвяка, затем "Французско-рус. рус.-франц. словарь ABBYY Lingvo Student..." быстро развернулся и нанес сильный удар "Домашние животные" ногой в челюсть вампира.

И здесь его "Ты самая любимая" ждало последнее "Меч императора: Сборник фантастических произведений" за день потрясение.

Частного сыщика, добавила Долли.

Продолжайте "Неизбежный поцелуй. Роман" работать, миссис Микулка.

Они не собираются далее "Неизвестное самбо" хранить отвратительное смертоносное оружие белых за их же отвратительное и губящее человека виски.

Komentari (0)
Komentiraj
Vaši kontakt detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
:D:angry::angry-red::evil::idea::love::x:no-comments::ooo::pirate::?::(:sleep::););)):0
Security
Molim unesite anti-spam kod sa slike.
 
RocketTheme Joomla Templates
generic xenical 60 mg