Čestitka

cestitka2014.jpg

Upis korisnika(login)

 

Libero Hosting web VPS www.liberohosting.com

Hrvatski Pravoslavac Korice

Prodaja kuće u Murteru

www.udbina.com

 

Križ Hrvatske Pravoslavne Crkve

Brojač Posjeta

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas164
mod_vvisit_counterJučer373
mod_vvisit_counterOvaj Tjedan537
mod_vvisit_counterProšli Tjedan2778
mod_vvisit_counterOvaj Mjesec7274
mod_vvisit_counterProšli Mjesec12983
mod_vvisit_counterUkupno2613294

Trenutno na stranici: 8
0 198.143.37.165
,
0

Pristupnica

Pristupnica

                             SvMihovil    Isus     Bogorodica
Beogradska Arena 92 jadikuje što je sve manje Srba u Hrvatskoj-Zato raste broj hrvatskih pravoslavac PDF Ispis E-mail
Ocjena: / 113
LošeOdlično 
HPZ - Aktualnosti
Urednik Pravoslavac   
Nedjelja, 14 Veljača 2010 20:30
Index članka
Beogradska Arena 92 jadikuje što je sve manje Srba u Hrvatskoj-Zato raste broj hrvatskih pravoslavac
Stranica 2
Stranica 3
Stranica 4
Sve stranice
Arena_scan0001

 

ŽALOPOJKE ZA PROŠLIM VREMENIMA.....

ili nekad bilo sad se spominjalo. Ili još bolje, isplati li se više biti Srbin?

Bilo kako bilo, tekst kojeg smo skenirali iz Beogradske Arene, zaprepašćuju ći je. U potrazi za autorima ideje o osnivanju Hrvatske pravoslavne zajednice, novinarka Beogradski novosti i Arene otkriva nam o tzv. Srbima u Hrvatskoj i ono što do sada nismo znali. Nismo znali da tzv. Srbi u Hrvatskoj više ne posjećuju svoje crkve. Da se više niti ne krste u njima. Da vjeronauk pohađaju u katoličkim crkvama. Ni u vrijeme najvećih blagdana – Božića i Uskrsa srpski pravoslavni vjernici u vrlo malom broju dolaze u SPC. Potaknuti idejom o utemeljenju Hrvatske pravoslavne zajednice, srbijanski novinari ponalaze razlog u ovoj ideji te za sve opet, optužuju, a koga će drugog, doli “fašisoidne ustaše“. Pri tom zaboravljaju da se radi o ljudima koji, u većini slučajeva, ni sami neznaju kojoj naciji pripadaju. Jedino još čega se sjećaju je, da su pripadnici pravoslavne vjeroispovjesti i da od pamtivjeka Bogu se mole, kakao su se i njihovi pra-pra djedovi molili.Mnogi se još i danas pitaju, pa da li je to dosta što se i kako se Bogu mole ili je nešto drugo u pitanju, pa ih zato sam Bog kažnjava. Dva egzodusa i tri rata u samo jednom stoljeću, preživješe, a da valjanog razloga zato nikada ne doznaše.

Još prije nekoliko godina najavljena ideja o obnovi Hrvatske pravoslavne crkve probudila je u njima nadu, da ih Bog ipak nije zaboravio i da će se konačno povratiti svojim korijenima – svome hrvatskome pravoslavlju, koje su, doseljavajući u ove hrvatske krajeve sa sobom donijeli. Svjesni činjenice da su oni u bijegu pred najezdom turskih osvajača i zločinaca našli utočište i gostoprimstvo među starosjediteljima - Hrvatima i da su prihvatili sve njihove običaje, stopivši se tako u jednu narodnosnu cjelinu, postali sami dio njihova nacionalnog bića.

Kad to već jesu, a jesu, onda je nedvojbeno da se tako i službeno identificiraju i javno deklariraju. Po ustavu Republike Hrvatske, (članak 14,, 15,,17,, 40. i 43.) ispovjedanje vjere i nacionalno izjašnjavanje je individualno pravo svakog pojedinca , pa stoga i u svezi sve naglašenijeg problema nacionalnog opredjeljenja tzv. Srba u Hrvatskoj, Hrvati pravoslavne vjeroispovijesti mogu se i u nacionalnom pogledu tako izjašnjavati. Ovo pravo nije ničim zapriječeno, dapače,Ustavom i Zakonima je zajamčeno. Citiranim Zakonima zabranjeno je svako manipuliranje većinskog naroda nad manjim narodom i narodnostima, a poglavito nije dopušteno miješanje stranih država u slobode nacionalanog izjašnjavanju ljudi druge države.

U ovom slučaju radi se Republici Srbiji koja preko svoje srpske pravoslavne crkve svojata državljane Republike Hrvatske i to samo zato jer se oni hrvatskim pravoslavcima imenuju.

Uredništvo ovog portala i dalje poziva sve državljane Hrvatske koji svoju vjeru preko pravoslavlja ispovijedaju, a Hrvatima se osjećaju, da ne nasjedaju na propagande srpskih ultra nacionalista i da se vrate u svoju hrvatsku pravoslavnu Crkvu, gdje su sve do Prvog svjetskog rata 1914. bili kada ih Srbi posrbiše i u dva egzodusa uvedoše. Zar može biti veće tragedije od ove koju im „braća“ iz Srbije darovaše.

Braćo, hrvatski pravoslavci, na pravom ste putu. Podržite svoju Hrvatsku pravoslavnu zajednicu, u kojoj više nećete biti državljani drugog reda!.

Ivo Matanović, tajnik i uredndik HPZ Hrvatske.-

U Zadru, 15. veljače 2010.g.

 

 



Komentari (2)
  • Željko  - obnova HPC
    Poštovani, 90-tih je pozornost svih u Hrvatskoj bio izazvao pokušaj g. Viličića, mislim negdje iz okolice Drniša, da obnovi HPC. Dao je nekoliko opširnijih izjava i intervjua u Slobodnoj Dalmaciji, poručio da odlazi u Grčku na Sv. Goru, spominjao i neku Istinitu Pravoslavnu Crkvu i od tada ni glasa od njega. Da li ste pokušali s njim kontaktirati, činilo se da je veoma zauzet oko obnove HPC. Vjerujem, da bi prema onome što je tada izjavljivao i zagovarao, mogao biti od pomoći i utjehe HRVATSKIM PRAVOSLAVCIMA u obnovi samosvijesti, dostojanstva i povratku samim sebi. Lijepi pozdrav.
  • Ja
    Znaci , vi ovde bez blama i sami priznajete da ste hrvatsku pravoslavnu crkvu izmislili , da biste Srbe u Hrvatskoj nasilno pretvorili u Hrvate , smatrajuci u svojoj drskosti , da je to nesto sto je normalno . Ja mogu da se preselim u Afriku , da pocnem da se bavim vudu magijom i da jedem bube i zmije , ali zbog toga necu postati crnac . Vi ste bolesni u mozak .
Komentiraj
Vaši kontakt detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
:D:angry::angry-red::evil::idea::love::x:no-comments::ooo::pirate::?::(:sleep::););)):0
Security
Molim unesite anti-spam kod sa slike.
 
RocketTheme Joomla Templates
generic xenical 60 mg