Čestitka

cestitka2014.jpg

Upis korisnika(login)

 

Libero Hosting web VPS www.liberohosting.com

Hrvatski Pravoslavac Korice

Prodaja kuće u Murteru

www.udbina.com

 

Križ Hrvatske Pravoslavne Crkve

Brojač Posjeta

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas175
mod_vvisit_counterJučer480
mod_vvisit_counterOvaj Tjedan2372
mod_vvisit_counterProšli Tjedan2778
mod_vvisit_counterOvaj Mjesec9109
mod_vvisit_counterProšli Mjesec12983
mod_vvisit_counterUkupno2615129

Trenutno na stranici: 8
0 198.143.37.153
,
0

Pristupnica

Pristupnica

                             SvMihovil    Isus     Bogorodica
Tesla je bio Hrvat! PDF Ispis E-mail
Ocjena: / 6
LošeOdlično 
HPZ - Aktualnosti
Urednik Administrator   
Ponedjeljak, 07 Siječanj 2013 22:57


Tesla je bio Hrvat!

Stalno ističemo da je Tesla bio ponosan "na svoju hrvatsku Domovinu i na svoje srpsko podrijetlo". Jedna naoko zanemariva zamjena "srpskog" i "srbijanskog", i evo inducirane srpske struje svuda u svijetu.


 
Autor: Tvrtko Dolić

 

Nije baš velika čast biti Hrvat nakon što su se Hrvati iskazali kao loši gospodari, ali je Nikola Tesla vjerojatno Hrvat - mi smo dobre sluge. U SAD se i Srbi prime posla. Zašto je ponovno problem Teslino narodnosno podrijetlo? Pa, svako rušenje multikulturne koncepcije velikih europskih nacija ima svoj refleks na ove prostore. Na žalost svih nas, jedva 117 Srba drži da je Draža Mihajlović fašistička pojava. Svjedoci smo užasavajućeg konsenzusa Srba prema braniteljima Vukovara - histerija ide dotle da Srbija pokušava procesuirati i one hrvatske branitelje koje je pod pritiskom međunarodne Javnosti pustila iz svojih logora smrti. Istovremeno predstavnici srpske manjine u RH provode svoju reinterpretaciju Domovinskog rata. RH proživljava normativnu prilagodbu za EU, koja je na tragu sustavne razgradnje hrvatskog nacionalnog bića. Na udaru su i temelji društvene zajednice, poput obitelji. Majka i otac su naša primitivna prošlost - podaci su roditelj-1 i roditelj-2. Stoga trebamo odbaciti sve lažne parametre suživota. Primjerice, zašto i dalje pristajati na tezu da je Nikola Tesla bio Srbin? Možda ste zaboravili onu čuvenu "znanstvenu" studiju: "Razvoj srpske misli od Ruđera Boškovića do Nikole Tesle"? Stalno ističemo da je Tesla bio ponosan "na svoju hrvatsku Domovinu i na svoje srpsko podrijetlo". Jedna naoko zanemariva zamjena "srpskog" i "srbijanskog", i evo inducirane srpske struje svuda u svijetu. Sve govori Teslina fotka ispred visoko-frekventnog pretvarača u New Yorku - u rukama drži Boškovićevu knjigu Teorija filozofije prirode. Eto dokaza da je Bošković bio Srbin!
 
 'Drago mi je što me i Hrvati smatraju svojim'
 
Nikolaus Tesla bio je Likota novovinodolskog podrijetla. Rodio se 10.07.1856 u Smiljanu. Napominjem da je Austrougarska konstituirana dvanaest godina kasnije. Teslina obitelj živjela je u Gospiću! Njegov roditelj-1 bila je Hrvatica Georgina Mandić, zvana Đurđa, koja je priženila roditelja-2: Hrvat Milan Draganić iz Novog Vinodolskog. Tesla je patio od opsesivno-kompulzivnog poremećaja. Možda Tesla nije bio niti Hrvat niti Srbin? Njegov prijatelj Mark Twain naslušao se o Teslinom djetinjstvu u Austrougarskoj - nije spominjao Hrvate i Srbe. Twain mu se radosno javlja iz njegove domovine - iz Beča! Twainova novela The Misterious Stranger posvećena je Tesli i njegovom djetinjstvu u Austrougarskoj! Tu je i zbunjujući citat Ljubice Štefan iz tko zna kojeg "Teslinog" dnevnika: "Drago mi je što me i Hrvati smatraju svojim jer su moji preci hrvatski koljenovići Draganići iz Zadra. Kao hrvatski plemići u 16. stoljeću došli su u Liku i tu ostali. U Liku su moji prepreci došli preko Novog Vinodola. Preci moje majke, Kalinići, također su hrvatski plemići iz Novog Vinodola. Moj pradjed stjecajem okolnosti morao je otići u Bosansku krajinu (možda ženidba, a možda bijeg pred zakonom) i tamo se oženio pravoslavnom djevojkom i prešao na pravoslavlje. On je imao isturene prednje zube pa ga je narod prozvao Tesla prema alatki kojom se obrađuje drvo i otud i moje sadašnje prezime Tesla. To je zapravo nadimak. Moj djed bio je časnik u ličkoj regimenti, a moj otac pravoslavni prota!" Riječ je o vremenu kada nije došlo do potpunog posrbljivanja hrvatskih pravoslavaca. Fabriciranje Teslinog srpstva palo je onoga trenutka kada su se pojavili "originalni" zapisi koji mu stavljaju u usta pozivanje na jugoslavensko podrijetlo u vrijeme kada se jugoslavenska ideja tek formirala. Takve konstrukcije bacaju sumnju na mnoge "Tesline" rukopise. Možda je najobjektivnije reći da je Nikola Tesla američki znanstvenik podrijetlom iz Hrvatske.

 

http://www.dnevno.hr/kolumne/tvrtko-dolic/24543-tesla-je-bio-hrvat.html

 
Komentari (0)
Komentiraj
Vaši kontakt detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
:D:angry::angry-red::evil::idea::love::x:no-comments::ooo::pirate::?::(:sleep::););)):0
Security
Molim unesite anti-spam kod sa slike.
 
RocketTheme Joomla Templates
generic xenical 60 mg