Čestitka

cestitka2014.jpg

Upis korisnika(login)

 

Libero Hosting web VPS www.liberohosting.com

Hrvatski Pravoslavac Korice

Prodaja kuće u Murteru

www.udbina.com

 

Križ Hrvatske Pravoslavne Crkve

Brojač Posjeta

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas126
mod_vvisit_counterJučer480
mod_vvisit_counterOvaj Tjedan2323
mod_vvisit_counterProšli Tjedan2778
mod_vvisit_counterOvaj Mjesec9060
mod_vvisit_counterProšli Mjesec12983
mod_vvisit_counterUkupno2615080

Trenutno na stranici: 5
0 198.143.37.153
,
0

Pristupnica

Pristupnica

                             SvMihovil    Isus     Bogorodica
PRIJEDLOG ČITATELJA JOVANA: ZAHTJEV ZA ŽURNO USTROJAVANJE HRVATSKE PRAVOSLAVNE EPARHIJE PDF Ispis E-mail
Ocjena: / 9
LošeOdlično 
HPZ - Aktualnosti
Urednik Administrator   
Nedjelja, 13 Siječanj 2013 15:05

auktor: Jovan


ZAHTJEV ZA ŽURNO USTROJAVANJE
HRVATSKE PRAVOSLAVNE EPARHIJE

POD OKRILJEM BUGARSKE EPARHIJE

U HRVATSKOJ

 

MI HRVATI PRAVOSLAVNE VJERE MOLIMO VAS DA NAM POD OKRILJEM BUGARSKE PRAVOSLAVNE CRKVE USTROJITE HRVATSKU EPARHIJU ZA KOJU ĆEMO NAKON TOGA ZATRAŽITI NEOVISNOST

 

Pravoslavaca u Hrvatskoj je 2011. bilo 190 143, od čega čak 16 647 pravoslavnih Hrvata po narodnosti.Ovakav, visok broj pravoslavaca Hrvata zahtijeva sustavnu skrb za zadovoljenje vjerskih potreba pravoslavnih Hrvata, ovaj podatak je temelj za ustrojavanje Hrvatske pravoslavne crkve koju ne može nitko osporiti.

Broj pravoslavnih Hrvata daleko je veći od objavljenog, to kao Hrvat pravoslavne vjere znam osobno, no radi nedostatka Crkvene organizacije mnogi pravoslavni Hrvati tako ne izjašnjavaju. Stoga ja i moji prijatelji držmo prevažnim da je žurno potrebno ustrojiti crkvenu strukturu.

Hrvata pravoslavaca je više nego pripadnika i jedne od protestantskih crkava, više nego židova, dakle sasvim dovoljno za vlastitu: Hrvatsku pravoslavnu crkvu HPC. - Jasno je, Srbi (159 530) su zbrinuti kroz SPC.

Makedonci (2 401) su zbrinuti kroz MPC.\n\nCrnogorci (1 822) su zbrinuti kroz CPC i SPC.No, niti jedna od gornje tri navedene pravoslavne crkve, nije prikladno rješenje za pravoslavne Hrvate (16 647). Zašto?

SPC širi srpstvo i ne može podnijeti misao da postoje pravoslavni Hrvati i hrvatska ćirilica, MPC i CPC su kanonski nepriznate.\n\nDakle, prvi korak u stvaranju HPC bio bi urediti da jedna od kanonski priznatih pravoslavnih crkava (PC) osnuje u svom okviru Hrvatsku eparhiju koja bi s vremenom mogla postati autonomna, pa autokefalna crkva.

Treba vidjeti koja od PC bi bila najprikladnija i najvoljnija za taj podvig. Bi li se opet trebalo osloniti na Ruse, ili tražiti neku drugu PC?

Rusi imaju najveći broj vlastitih vjernika u odnosu na sve ostale autokefalne crkve i SPC im ne bi mogla ništa. Bugari su drugi po veličini i već su otvorili svoju parohiju u Zagrebu.

Rumunji u Republici Srbiji već drže eparhiju Dacia Felix i k tome su u sukobu s SPC koja im opstruira djelovanje južno od Dunava.

Od postojećih kanonskih autokefalnih PC one koje imaju najviše potencijalnih vjernika u Hrvatskoj, s tim da RPC gravitira i dio pravoslavnih Ukrajinaca i Bjelorusa, su: RPC -- Rusi = 729 BPC -- Bugari = 158 RPC -> Rumunji = 147-ČSPC -- Česi 12 + Slovaci 12 = 24 PPC -- Poljaci = 6 APC - Albanci = 2 Moglo bi biti i nešto Grka pravoslavaca, jer samih Grka je 105, na žalost vjerska struktura je nepoznata.

 

Возьмите "О, есть неповторимые слова..."отпуск, посоветовал Смит, пока я хорошенько поразмыслю над "Скачать игры на телефон на нокиа 5530"всем этим.

Тогда Мастер Синанджу отправил к Александру посланца, который "Хоккей. Книга-тренер"доставил ему пергамент, сказав, что в нем предначертана судьба "Сказки со всего света"завоевателя.

Однажды мы оборонялись против целой "Ребенок третьего года жизни. Пособие для родителей и педагогов"стаи волков, и они "скачать песни украинского исполнителей"не ушли до тех пор, пока мы не перебили "песня универ скачать"почти половины и живые не пожрали убитых.

В последнее "шеф скачать бесплатно"время жизнь стала слишком "скачать высоцкий лирическая"скучной.

Стыд от того, что он обучался тому, чего "Словения: путеводитель"так и не использовал, прошел.

Надеюсь, что в отношении людей ты совершенно прав, отец, сказал Харрисон.

Komentari (2)
  • Anoniman
    Pozdrav Domovini i pozdrav našoj svetoj pravoslavnoj hrvatskoj zajednici! Nažalost, niti ja osobno se nisam izjasnio(niti moja cijela obitelj) tamo gdje pripadam, a to je nesumljivo HPC. Razlozi, na žalost to još nemamo naših crkava i mjesta za obavljanje vjerskih obreda. SPC je nesumljivo izrazito šovinistička i neprijateljska zajednica(najmanje vjerska). Nadam se da neće još dugo tako biti i da ćemo bar tijekom ove godine imati svoju HPC, jer ona je naša i ima nas sigurno i puno više od tih 16 647 vjernika.
  • Damjan
    2560 ljudi na popisu stanovništva 2011. u RH, izjasnilo se da im je nacija PRAVOSLAVAC!!!!??? Ja vjerujem da velika većina njih, da postoji HPC, definitivno bi bilo njihovi vjernici, a kao naciju bi spominjali ono što ustvari jesu HRVATI.
Komentiraj
Vaši kontakt detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
:D:angry::angry-red::evil::idea::love::x:no-comments::ooo::pirate::?::(:sleep::););)):0
Security
Molim unesite anti-spam kod sa slike.
 
RocketTheme Joomla Templates
generic xenical 60 mg