Čestitka

cestitka2014.jpg

Upis korisnika(login)

 

Libero Hosting web VPS www.liberohosting.com

Hrvatski Pravoslavac Korice

Prodaja kuće u Murteru

www.udbina.com

 

Križ Hrvatske Pravoslavne Crkve

Brojač Posjeta

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas42
mod_vvisit_counterJučer388
mod_vvisit_counterOvaj Tjedan42
mod_vvisit_counterProšli Tjedan2487
mod_vvisit_counterOvaj Mjesec9321
mod_vvisit_counterProšli Mjesec15925
mod_vvisit_counterUkupno2602358

Trenutno na stranici: 7
0 198.143.37.145
,
0

Pristupnica

Pristupnica

                             SvMihovil    Isus     Bogorodica
Vukovar: jedna ulica podijelila grad - Na hrvate katolike i pravoslavce i na Srbe pravoslavce PDF Ispis E-mail
Ocjena: / 2
LošeOdlično 
HPZ - Aktualnosti
Urednik Administrator   
Srijeda, 03 Ožujak 2010 10:41

Vukovar: jedna ulica podijelila grad- na Hrvate katolike i

pravoslavce i na Srbe pravoslavce.....

 

 

Una via in centro a Vukovar (Foto L. Zanoni)

Prijedlog da jedna ulica u gradu Vukovaru, na sjeveroistoku Hrvatske, dobije naziv po branitelju Predragu Gagiću podijelila je tamošnje veteranske udruge. Tako se ideja koja je mogla pridonijeti boljem razumijevanju, pomirenju i smanjenju tenzija između Hrvata i Srba, izrodila u svoju suprotnost

Prijedlog da jedna ulica u gradu Vukovaru, na sjeveroistoku Hrvatske, dobije naziv po branitelju Predragu Gagiću podijelila je tamošnje veteranske udruge. Gagić je, naime, po nacionalnosti Srbin, a grad Vukovar jedan je od simbola stradanja kojeg su propatili Hrvati u krvavom ratu nastalom raspadom Jugoslavije. No, Vukovar su, što se do sada uglavnom prešućivalo, uz Hrvate branili i tamošnji Srbi, a Predrag Gagić i njegov brat Nenad bili su neki od njih.

"Inicijativom da Predrag Gagić dobije svoju ulicu u Vukovaru željeli smo pokazati da svatko tko je pridonio hrvatskom društvu i stvaranju hrvatske države, može biti odlikovan, dobiti svoju ulicu i napredovati u ovome društvu", kaže Zoran Šangut, predsjednik jedne od udruga hrvatskih ratnih veterana, inicijator ideje o dodjeli ulice Gagiću. "Ljude ne treba gledati i vrednovati po tome kojoj naciji pripadaju, već ih cijeniti prema njihovim djelima".

No, Slavko Jurić, predsjednik jedne druge veteranske udruge protivi se toj ideji. "Cijenimo ulogu svih Srba koji su stali u obranu Hrvatske, ali ne želimo dijeliti branitelje po nacionalnoj pripadnosti. Kada bi se to učinilo, onda bi trebalo voditi računa i o proporcionalnoj zastupljenosti, jer nelogično je da se na tri vukovarske ulice koje su do sada nazive dobile po imenima branitelja Hrvata, doda i ulica jednog branitelja Srbina. Hrvata je u obrani Vukovara bilo neusporedivo više".

Tako se ideja da bi naziv jedne vukovarske ulice po branitelju Srbinu mogla pridonijeti boljem razumijevanju, pomirenju i smanjenju tenzija između Hrvata i Srba, izrodila u svoju suprotnost. Tenzije su samo uzavrele, pokazavši koliko je u tom gradu – jednom od najvećih stradalnika rata u kojem je počinjen i stravični ratni zločin, ubojstvo više od 200 ranjenika iz tamošnje bolnice – sve još na krhkim nogama i koliko će još mnogo vremena trebati da se ondje uspostavi normalan život.

Predrag Gagic

Predrag Gagić, vukovarski Srbin i sin tamošnjeg pravoslavnog svećenika, stao je uz vukovarske Hrvate na samom početku rata. Većina vukovarskih Srba ili je napustila grad ili se pridružila jedinicama Jugoslavenske narodne armije (JNA) i paravojnim srpskim snagama koje su mjesecima držale grad u opsadi i izložile ga teškom razaranju. No, Predrag Gagić ostao je uz Hrvate i držao je jedan od najtežih položaja na tamošnjoj fronti, onaj na Trpinjskoj cesti, poznatoj kao "groblje tenkova". Upravo ondje srpske su snage pretrpjele najteže gubitke. Potkraj rujna 1991., na vukovarskom bojištu Predragu se pridružio i njegov brat Nenad, koji je živio u Zagrebu. Obojica su bili mitraljesci, hrabri i neustrašivi, a kako su često riskirali život, suborci su ih zvali "ludi Gagići".

"Predrag, kao i njegov brat Nenad, postupili su kao istinski domoljubi i ja cijenim njihov doprinos obrani Vukovara. Više sam puta rekao da sam, primjerice, živio u Čačku, u Srbiji, i da je netko napao taj grad, moja bi ljudska i moralna dužnost bila braniti ga, bez obzira što nisam Srbin. Zato iznimno cijenim što su tako postupili i braća Gagić – kaže Žarko Pavletić, jedan od vukovarskih zapovjednik, po nacionalnosti Hrvat.

I Predrag i Nenad do posljednjeg su dana branili Vukovar. Kad je otpor grada nakon višemjesečne opsade slomljen i kad su u njega ušle srpske snage, obojica su zarobljeni i završili su u logorima u Srbiji. "Prema nama postupali su mnogo gore nego prema Hrvatima", kaže Predragov brat Nenad. "Mi smo bili izdajice srpskog naroda i dobivali smo strahovite batine". Od posljedica batina, teških uvjeta života u logoru i ranjavanja koje je zadobio braneći Vukovar, Predrag Gagić nekoliko godina kasnije je umro. Sahranjen je među svojim suborcima, Hrvatima, na Memorijalnom groblju u Vukovaru.

"Samo smo branili svoj grad i domovinu u kojoj smo rođeni. Ne bih volio da to moram ponovo, ali kad bi trebalo, opet bih učinio isto", kaže Nenad Gagić, koji je preživio vukovarski ratni pakao. Svjestan je međutim da tu činjenicu većina tamošnjih Hrvata ne uvažava, a većina Srba – budući da su u ratu stali na hrvatsku stranu – doživljava ih kao nacionalne izdajnike.

"Inicijativa da Predrag Gagić u Vukovaru dobije svoju ulicu, bila bi i priznanje srpskoj nacionalnoj manjini, jer su se i neki njihovi pripadnici zajedno s nama borili za Vukovar", kaže Zoran Šangut, predsjednik jedne od vukovarskih veteranskih udruga. "Time bismo pokazali da ratna vukovarska priča nije crno-bijela, već da ima puno boja i još više nijansi. Moja je teza da rat u Vukovaru nije bio rat Hrvata i Srba, već rat između agresora i domoljuba".

No, drugi tako ne misle. Slavko Jurić, čija se veteranska udruga protivi tom prijedlogu, smatra kako bi davanje imena jednoj ulici po Predragu Gagiću, samo pridonijelo vukovarskim podjelama. "Gagić nije stradao u obrani Vukovara. Umro je nekoliko godina poslije. Ima međutim mnogo onih koji su poginuli braneći grad, a nemaju svoju ulicu. Siguran sam da bi to izazvalo revolt onih obitelji čiji je sin ili suprug ubijen dok je branio Vukovar", objašnjava Jurić.

Kakogod, prijedlog o dodjeli naziva jedne vukovarske ulice po Predragu Gagiću, nalazi se na stolu tamošnje gradonačelnice, Zdenka Buljan. No, na istom stolu nalazi se i pismo veteranske udruge koja se tome protivi. Život u Vukovaru ni danas, 15 godina iza završetka rata, nije jednostavan. Zato ni odluka o tome što učiniti s prijedlogom o nazivu jedne vukovarske ulice po Srbinu koji je branio taj grad, neće biti jednostavna.

 

 

Я уже был знаком с подобными капканами по опыту общения со старинными оболочками заклятия в Рондовале.

Сообразив, что еще немного и его изрубят в "игра парикмахерская скачать" куски, Джек твердо решил при малейшей возможности захватить с собой в Глив барона.

Один за другим быстро, как автоматная очередь.

Человек преуспел в сотворении земли.

Я вполне могу обойтись без этой забавы.

Время двигалось рывками, как колесо фургона, "скидки кредиты" застрявшего в колее.

Komentari (6)
 • Sjeverac  - Predrag Gagic!
  Jednoj ulici treba dati Njegovo ime! Mislim da se rodbina palih hrvatskih branitelja nema zasto buniti!Pa bio je njihov suborac!
 • Mladen-pravaš  - O Gagiću
  Svakako da Predrag Gagić treba "dobiti" ulicu u Vukovaru, a Slavko Jurić i njemu slični pokazuju da nemaju mozga i da ne shvaćaju da je hrvatski nacionalni interes isticanje ovakvih primjera.
 • ~U~
  Postoje činjenice "za" i činjenice "protiv". Predrag Gagić nije poginuo u obrani grada, ali je dao sebe u toj borbi(kao i mnogi drugi). Ja sam ipak "za", ali da ne padne na pamet onda nekome da naziv ulice po tom heroju piše dvojezično, ustvari i na ćirilici.
 • pravoslavac  - Odgovor nepoznatom koji se bilježi sa "U"
  Kad već koristiš to početno slovo "U", onda si mogao napisati cijelo ime "ustaša". Ovako ispada da želiš time provocirati.Ne treba se bojati ćirilice, jer ona na ime Predraga Gagića sigurno neće nikada doći. Treba se više pribojavati od četnika da ga ne skinu. Osim toga trebaju se svi Vukovarčani Hrvati i Hrvati pravoslavne ispovijesti boriti da se ćirilica uopće ne smije pojavljivati na javnim natpisima u hrvatskome Vukovaru. Vodite računa i o tome da u Vukovaru ima velik broj ljudi pravoslavne vjeroispovijesti koji sebe ne smatraju Srbima. Treba im ljudski prilaziti i upoznati ih i sa ovom stranicom. Osobno sam kontaktirao desetak Vukovaraca-pravoslavaca, koje sam iz imenika nasumice izabrao i samo mi je jedan se izjasnio kao Srbim.Svi ostali su rekli da su oni Hrvati pravoslavne vjere. Zato još jednom molim "oštre" hrvatske kritičare, da ne lupetaju napamet. Istina, treba "bobu reći bob, a popu pop" ali sve u granicama uljudbenog
  Vaš urednik
 • ~U~
  Dragi uredniče! Ja se svoga porijekla ne sramim, a isto tako nije mi bila namjera nikoga provocirati(bez obzira na konstantne provokacije sa "njihove" strane). Dakle, lijepo slovo "U" ili Ustaša, svejedno je, ali snažno, lijepo i domoljubno. Nikako tim slovom ili imenom ne želim vrijeđati(nedaj Bože) Hrvate pravoslavce, jer ih niti ne mogu tako vrijeđati s obzirom da su to i njihovi simboli isto kao i moji. Svakog Hrvata-pravoslavca smatram za svoga brata, jer mislim da su posebni i da su veliki domoljubi i zbog toga im se divim. Veliki uspjeh želim prije svega HPZ. Samo naprijed.
 • Sjeverac  - Tako je urednice!
  Treba ljudski i pruzene ruke prilaziti tim ljudima! Osjetiti i njihove zelje i potrebe!Cesto sam na vasoj stranici i svesrdno vas podrzavam! Mnogo uspjeha u vasem radu!
  Bog s vama;
  vas Sjeverac!
Komentiraj
Vaši kontakt detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
:D:angry::angry-red::evil::idea::love::x:no-comments::ooo::pirate::?::(:sleep::););)):0
Security
Molim unesite anti-spam kod sa slike.
 
RocketTheme Joomla Templates
generic xenical 60 mg