Čestitka

cestitka2014.jpg

Upis korisnika(login)

 

Libero Hosting web VPS www.liberohosting.com

Hrvatski Pravoslavac Korice

Prodaja kuće u Murteru

www.udbina.com

 

Križ Hrvatske Pravoslavne Crkve

Brojač Posjeta

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas128
mod_vvisit_counterJučer480
mod_vvisit_counterOvaj Tjedan2325
mod_vvisit_counterProšli Tjedan2778
mod_vvisit_counterOvaj Mjesec9062
mod_vvisit_counterProšli Mjesec12983
mod_vvisit_counterUkupno2615082

Trenutno na stranici: 6
0 198.143.37.153
,
0

Pristupnica

Pristupnica

                             SvMihovil    Isus     Bogorodica
Evropa traži dijalog SPC i CPC PDF Ispis E-mail
Ocjena: / 1
LošeOdlično 
HPZ - Aktualnosti
Urednik Administrator   
Utorak, 21 Svibanj 2013 07:02

Evropa traži dijalog SPC i CPC

Crna Gora treba u potpunosti da poštuje sva osnovna prava, uključujući slobodu veroispovesti. Ova prava leže u temeljima Evropske unije, a moraju ih u potpunosti poštovati i države koje žele da se pridruže Evropskoj uniji. Ohrabrujemo dijalog između različitih komponenti društva Crne Gore, uključujući i dijalog među verskim zajednicama. Pri tom je Evropa svesna i određenih problema oko kanonskog ustrojstva dve pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Na pismo mitropolita Amfilohija (na fotografiji) Evropska komisija odgovorila da Crna Gora mora da poštuje sva osnovna prava, samim tim i slobodu veroispovesti
 

Ovu uopštenu, suvu diplomatsku i u suštini nemuštu poruku, koja je stigla iz Evropske komisije i Odbora Evropskog parlamenta za međunarodne odnose kao odgovor na nedavno pismo - žalbu mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija povodom pritisaka koje Mitropolije i njeno sveštenstvo trpe, u Crnoj Gori su juče protumačena kao poziv Evrope na dijalog i ujedinjenje Mitropolije crnogorsko

Antrfile: I Miraš postavlja uslove

Potpredsednik Saveta mitropolije takozvane Crnogorske pravoslavne crkve Stevo Vučinić kaže da sa ''Beogradskom patrijaršijom'' nema dijaloga dok se ne ispune određeni uslovi: dok se ne ukine akt kralja Aleksandra od 22. juna 1920. godine o ujedinjenju crkava, dok se posebnom rezolucijom Skupštine Crne Gore Podgorička skupština ne proglasi nasilnim činom ujedinjenja, koji je uzrokovao dva građanska rata i nanio štetnu nacionalnim i državnim interesima i dok se, konačno, nezakonito upisana imovina na Srpsku crkvu ne vrati u prvobitni vlasnički status. U takvim pravnim i političkim okolnostima koje bi nastale nakon ovih akata Beogradska patrijaršija bi morala prihvatiti dijalog koji Crnogorska crkva neće odbiti – dodaje Vučinić.

primorske, odnosno Srpske pravoslavne crkve i samoproglašene Crnogorske pravoslavne crkve.

Da podsetimo, mitropolit Amfilohije se nedavno žalio komesaru za proširenje EU Štefanu Fileu i predsedniku Odbora Evropskog parlamenta za međunarodne odnose Elmanu Broku, na pritiske koje u Crnoj Gori trpi Mitropolija crnogorsko-primorska i njeno sveštenstvo.

Pri tom je posebno apostrofirao Socijal demokratsku partiju i njenog lidera, uz to i predsednika crnogorskog parlamenta Ranka Krivokapića. On je ustvrdio da ova partija, njen lider i ministri u Vladi Crne Gore već godinama, ''bez ikakvih argumenata, a iz ideoloških interesa, grubo narušavaju civilizacijske i pravne

tekovine i preduzimaju protivpravne radnje uperene prema SPC, odnosno Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, i ostalim pravoslavnim eparhijama u ovoj državi''.

Pri tom je precizirano da se to očituje u napadima na njihovu imovinu i progonima pravoslavnog sveštenstva iz Crne Gore uskraćivanjem prava boravka.


Koordinator Pravnog saveta Mitropolije crnogorsko-primorske dr Velibor Džomić, reagujući na poruke iz Evrope, kaže da je sasvim iracionalno stavljati u istu ravan Mitropoliju Crnogorsko-primorsku, odnosno Srpsku pravoslavnu crkvu sa jednom, u crkvenom, pravoslavnom smislu nepostojećom organizacijom, koja se sama naziva tako kako se naziva.


- Sa licima koja su bila u svešteničkom činu i koja su lišena svešteničkog čina i raščinjena u crkvenim postupcima ( odnosi se na Miraša Dedeića, odnosno samozvanog mitropolita CPC Mihaila, prim. B.S), ne može biti nikakvog dijaloga kao sa predstavnicima Crkve. Oni mogu, nakon pokajanja, samo da budu članovi Crkve kao vernici. S druge strane, Pravoslavna crkva, kao odgovorna duhovna institucija, ima razumijevanja za ljude koji su kao civili iz nekih razloga zastupali tu ideju i s tim ljudima je uvek moguć razgovor u pogledu njihovog povratka Pravoslavnoj crkvi – kaže Džomić. 

 
Povezane vesti:

Но вы спрашивали "скачать принцесса стоит смерти" меня об автомате, а я стрелял из "лунтик игра учимся рисовать скачать" охотничьего ружья.

Он будет удавлен арканом, закинутым "арабески скачать песню" с неприятельского самолета "скачать красныесиние модели игроков" как раз в тот момент.

Я внимательно слушал каждое "скачать фильм люблю тебя люблю" слово и наблюдал не только за "галактику скачать на пк" выражением лица говорившего, но и его слушателей.

Железная "книга скачать психология мужская" дорога подходит к шахтам с "Звуковое устройство для windows xp скачать" юго-запада, вспомнил Толька, значит, вниз по реке.

Я "звуки самолётов скачать" уже ночью заметил, "составление плана работы" что у меня прошла одышка.

При этой мысли тяжелый вздох вырвался из груди старого охотника.

Komentari (0)
Komentiraj
Vaši kontakt detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
:D:angry::angry-red::evil::idea::love::x:no-comments::ooo::pirate::?::(:sleep::););)):0
Security
Molim unesite anti-spam kod sa slike.
 
RocketTheme Joomla Templates
generic xenical 60 mg