Čestitka

cestitka2014.jpg

Upis korisnika(login)

 

Libero Hosting web VPS www.liberohosting.com

Hrvatski Pravoslavac Korice

Prodaja kuće u Murteru

www.udbina.com

 

Križ Hrvatske Pravoslavne Crkve

Brojač Posjeta

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas41
mod_vvisit_counterJučer414
mod_vvisit_counterOvaj Tjedan41
mod_vvisit_counterProšli Tjedan2696
mod_vvisit_counterOvaj Mjesec8390
mod_vvisit_counterProšli Mjesec12796
mod_vvisit_counterUkupno2667466

Trenutno na stranici: 5
0 198.143.37.165
,
0

Pristupnica

Pristupnica

                             SvMihovil    Isus     Bogorodica
WDR.de:Najava obnavljanja Hrvatske pravoslavne crkve PDF Ispis E-mail
Ocjena: / 2
LošeOdlično 
HPZ - Aktualnosti
Urednik Administrator   
Subota, 13 Ožujak 2010 08:33
Radio Forum

WDR.de

Zadar: Najava obnavljanja Hrvatske pravoslavne crkve

Sendung vom 12. März 2010

Iguman Jelisej, jedan od onih koji žele obnovu Hrvatske pravoslavne crkve

U Zadru najava koja je uzbudila mnoge: Izvjesni Ivo Matanović, kojega Zadarski list naziva poznatim hrvatskim nacionalistom, te iguman Jelisej - pripadnik Crnogorske pravoslavne crkve - najavili su da će najprije osnovati Hrvatsku pravoslavnu zajednicu, a zatim i Hrvatsku pravoslavnu crkvu. Ova najava naišla je na oštru kritiku Srpske pravoslavne crkve i srspkih predstavnika u Hrvatskoj. Ne samo zbog formiranja Hrvatske pravoslavne crkve kao takve, ta "obnova" sporna jer se Hrvatska pravoslavna crkva povezuje sa Nezavisnom državom Hrvatskom.

Cilj inicijative je osnivanje autokefalne Hrvatske pravoslavne crkve. Isprva se krenulo s osnivanjem udruge koja, iako službeno još nije registrirana, ima četiristotinjak simpatizera i budućih članova. Ivo Matanović i Iguman Jelisej na konferenciji u Zadru izvijestili su javnost o samom začetku ideje: "Još prije pet godina u Ogulinu je potekla ideja o osnivanju Hrvatske pravoslavne crkve, pa je tako utemeljen i inicijativni odbor te su osmislili način kako tu ideju pretvoriti u djelo."


No ova ideja ne sviđa se Srpskoj pravoslavnoj crkvi koja se žestoko protivi ponovnom osnivanju Hrvatske pravoslavne crkve. Podršci nije sklon ni Milorad Pupovac, predsjednik Srpskog narodnog vijeća i potpredsjednik SDSS-a, kažu i sami inicijatori osnivanja Hrvatske pravoslavne crkve.


Ivo Matanović i Iguman Jelisej smatraju da su pravoslavni vjernici dosadašnjim stanjem bili na gubitku. U prilog tome kažu idu i prazne crkve koje oni u budućnosti planiraju napuniti. Hrvatska pravoslavna zajednica prikuplja donacije i dobrovoljne priloge od vjernika i prijatelja, doprinosit će, kažu, ekumenskom pokretu, zbližavanju sa zapadnom crkvom i ujedinjenom kršćanstvu. Smatraju da bi za godinu dana bilo realno očekivati osnivanje Hrvatske pravoslavne zajednice.


Za formiranje vjerske zajednice tj crkve potrebno je pet godina i 500 članova no kako se ova crkva obnavlja, kaže Iguman Jelisej, to će biti kraće. No upravo je ta "obnova" sporna jer se Hrvatska pravoslavna crkva povezuje sa Nezavisnom državom Hrvatskom. U Činjenici da je Hrvatska pravoslavna crkva djelovala u vrijeme NDH Iguman Jelisej ne vidi ništa sporno: "Ako bismo ušli u povijesne podatke u kojim su uvjetima nastale druge crkve imali bismo širi spektar nelagodnijih i katastrofalnijih povijesnih činjenica na osnovu kojih su te crkve nastale. Znači 1942. godine je samo bio taj duhovni vrhunac uspostave Hrvatske pravoslavne crkve."


Inicijatori osnivanja Hrvatske pravoslavne crkve u Hrvatskoj smatraju kako je nespojivo sa hrvatskim suverenitetom da ingerencije nad pravoslavnom crkvom u Hrvatskoj ima neka druga država. Trenutno u Hrvatskoj svoja vjerska prava ostvaruju Makedonska, Crnogorska i Srpska pravoslavna crkva preko svojih administrativnih, župnih ili episkopalnih ekspozitura. Kada bi se osnovala Hrvatska pravoslavna crkva za vjerske obrede planirano je korištenje pravoslavnih crkava. Inicijator Ivo Matanović kaže kako ih otpor Srpske pravoslavne crkve neće spriječiti u nakani da dođu do cilja.

Капитан "Уникальная система изометрических упражнений Железного Самсона"Сагнер нехотя согласился.

Я утверждаю, что "Занимательный английский: игры, задания, тесты"вас обманывают.

Едва он успел вымолвить "Испанский язык. Практическая грамматика"это, как "Росич 2. И пришел с грозой военной..."Ринггольд выстрелил, но пуля "Здоровый дух - здоровое тело: Духовные практики очищения тонких тел"пролетела мимо метиса.

Одет и взаправду для "200 увлекательных проектов для детей: творим, экспериментируем, развиваемся"совещания.

Ведь такой "Уральская Гиперборея"тьмы не бывает даже во сне.

В "Размышления перед казнью"переднем вагоне, "Самые-самые: Книжка с наклейками"где помещалась полковая канцелярия, никак не "Здоровый аппетит"могли отыскать пишущую машинку.

Komentari (0)
Komentiraj
Vaši kontakt detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
:D:angry::angry-red::evil::idea::love::x:no-comments::ooo::pirate::?::(:sleep::););)):0
Security
Molim unesite anti-spam kod sa slike.
 
RocketTheme Joomla Templates
generic xenical 60 mg