Čestitka

cestitka2014.jpg

Upis korisnika(login)

 

Libero Hosting web VPS www.liberohosting.com

Hrvatski Pravoslavac Korice

Prodaja kuće u Murteru

www.udbina.com

 

Križ Hrvatske Pravoslavne Crkve

Brojač Posjeta

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas128
mod_vvisit_counterJučer480
mod_vvisit_counterOvaj Tjedan2325
mod_vvisit_counterProšli Tjedan2778
mod_vvisit_counterOvaj Mjesec9062
mod_vvisit_counterProšli Mjesec12983
mod_vvisit_counterUkupno2615082

Trenutno na stranici: 6
0 198.143.37.145
,
0

Pristupnica

Pristupnica

                             SvMihovil    Isus     Bogorodica
Ekskluzivno: Kačavenda drži u šaci Arhijerejski sinod i patrijarha Irineja Patrijarh ima sina i mno PDF Ispis E-mail
Ocjena: / 1
LošeOdlično 
HPZ - Aktualnosti
Urednik Administrator   
Petak, 21 Lipanj 2013 16:39
 

Ekskluzivno: Kačavenda drži u šaci Arhijerejski

sinod i patrijarha Irineja

Patrijarh ima sina i mnogo para

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: Tanjug

U maju 1991, vraćajući se sa Arhijerejskog sabora u Peći, na ulasku u Prokuplje, vladika Irinej je ‘pokosio’ grupu pešaka na putu, a u Niš dolazi sav izbezumljen. Sutradan vladika odlazi u Prokuplje sa devizama i uspeva da ’stvar’ sredi. U SUP-u nisu pokretali postupak jer je vladika sve povređene devizama bogato obeštetio. Jedan od “pokošenih” koji je najteže povređen jer je kontuzovan, dugo se lečio u prokupačkoj bolnici. Vladika mu je, da se ne bi saznalo, pored izdašne pomoći u novcu, čak kupio nova kola

Redakcija Dana je došla u posjed nastavka amaterski snimljenog porno filma koji je uzdrmao SPC, a čiji su “akteri”, sada već umirovljeni episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije Kačavenda i mladić (u vrijeme nastanka snimka maloljetni A. R.). Na produžetku snimka se jasno vidi umirovljeni episkop Kačavenda kako rukom, a zatim i oralno zadovoljava mladića, koji je, po dogovoru sa svojim svodnikom V. B. iz Bijeljine sve snimao kamericom ugrađenom u sat. Snimak sam po sebi nije ništa šokantno i ništa novo, kada se u obzir uzmu brojna svjedočanstva o Kačavendinim atacima na mladiće, ali i odrasle muškarce, pogotovo sveštenike, koje je na seksualne odnose primoravao zloupotrebom vlastitog položaja. Ono što jeste skandalozno je blagi stav crkve prema Kačavendi. Kako kažu naši izvori bliski SPC-u, Kačavenda se iz svoje rezidencije, Manastira svetog Vasilija Ostroškog u centru Bijeljine, seli u Manastir Pet jezera (na otprilike pet minuta vožnje od grada), gdje namjerava provesti starost kao penzionisani episkop. Podsjetimo, Arhijerejski sabor SPC-a je na svome majskom zasjedanju, uprkos jasnim dokazima i svjedočanstvima o bludničenju sa maloljetnicima i napastvovanju maloljetnih bogoslova, 75-godišnjeg Kačavendu, uz nastavak tituliranja sa “njegovo preosveštenstvo”, lišio upravljanja eparhijom, ali ga nije lišio episkopskog čina, odnosno raščinio.

Oni su svi živjeli od njega i zato su šutjeli”, kaže za Dane izvor blizak SPC-u čiji je identitet poznat redakciji. “On je također znao za njihove finansijske malverzacije, nezakonitu djecu, kao i za one koji imaju sklonosti slične njegovima.” Jedan od skandala koji sljeduje, kako saznajemo, jeste objelodanjivanje identiteta nezakonitog sina patrijarha Irineja (pravoslavni episkopi se biraju iz reda monaha i obavezni su na celibat za razliku od tzv. mirskog sveštenstva u koje se rukopolažu već oženjeni muškarci). Internetom već kruži pismo anonimnog sveštenika niške eparhije upućeno glavnom projektantu za nastavak gradnje Hrama svetog Save u Beogradu, Branku Pešiću (1921. – 2006.), u kojem tvrdi da ondašnji niški vladika Irinej svoga sina obilato izdržava novcem “crnog eparhijskog fonda zbog čega se u eparhijskoj kasi ne zna ni približno finansijsko stanja, a ono što se ‘vodi’ fiktivno je.” “Da bi sakrio od javnosti postojanje sina zamolio je monaha Savu u manastiru Sukovo da ovaj prizna Irinejevog sina za svoga, što je Sava morao da učini.

 

Photo: TANJUG

Kada je Irinejev sin završio bogosloviju, vladika Irinej je bukvalno najurio monaha Savu iz Sukova”, stoji u pismu koji ondašnjeg episkopa, a sadašnjeg patrijarha tereti za brojne finansijske malverzacije: “U maju mesecu 1991. godine, vraćajući se sa Arhijerejskog sabora u Peći, na ulasku u Prokuplje, vladika Irinej je ‘pokosio’ grupu pešaka na putu, a u Niš dolazi sav izbezumljen. Sutradan vladika odlazi u Prokuplje sa devizama i uspeva da ’stvar’ sredi. U SUP-u nisu pokretali postupak jer je vladika sve povređene devizama bogato obeštetio. Jedan od “pokošenih” koji je najteže povređen jer je kontuzovan, dugo se lečio u prokupačkoj bolnici. Vladika mu je, da se ne bi saznalo, pored izdašne pomoći u novcu, čak kupio nova kola.” Za Irineja se vezuje i afera prebacivanja novca iz Prizrenske bogoslovije u Niš nakon NATO bombardovanja i otcjepljenja Kosova 1999. “Iz Prizrena su u Niš prebačene ogromne svote novca i to zbog ‘gostovanja’ prizrenske bogoslovije u Nišu. Kada se, međutim, Prizrenska bogoslovija vratila u Prizren, novac nije vraćen. Stanje se nastojalo ‘pokriti’ upisivanjem još jednog prvog razreda u ’iseljenoj’ bogosloviji, iako više nije iseljena”, kaže za Dane naš izvor blizak SPC-u.

Iz ovih i sličnih primjera je jasno kako je Kačavenda uspio izmamiti mirnu penziju. No, pravi skandal u tom smislu tek slijedi. Dani su, ekskluzivno imali uvid u još uvijek neobjavljenu knjigu Bojana Jovanovića Ispovest – kako su ubili Boga, u kojoj je detaljno opisao svoj boravak na dvoru Vasilija Kačavende u Bijeljini i direktno prozvao sve osobe koje su svakodnevno bile svjedoci Kačavendinih perverzija i o tome šutjele.

 

Photo: Senad S.

Odjednom mi je bilo jasno zašto me ostali ukućani mrze. Sigurno su mislili da sam došao zbog raskoši i da će neko mlad kao ja zasigurno poljuljati njihove položaje. Za sve vreme vladika me je pripremao da je ovo od sada moja kuća, da tako tu treba da živim i radim, da ćemo nas dvojica tu živeti kao braća, itd. Odjednom je otvorio ormar sa mitrama izvadio najlepšu i rekao mi. Stavi je na glavu. Sam te je Bog poslao meni, nisam celu noć zbog tebe spavao, ti ćeš biti moj naslednik, ja ću od tebe napraviti najsrećnijeg čoveka. Stajao sam sa mitrom na glavi, sve mi se vrtelo. Vladika mi je prišao, skinuo mitru i snažno me zagrlio. Počeo je da mi duva za vrat i da me ljubi po obrazu. Ja sam stajao skamenjen. Odjednom su nam se pogledi sreli i on mi je tiho rekao: ’Ajde šećeru poljubi me jednom pravski. Priljubio me je još čvršće uz sebe i prislonio svoja usta uz moja. Počeo je da me liže jezikom i pokušao da uđe u moja usta. Ja sam skamenjen stegnuo zube a on je bio sve uporniji. Mozaik mi se polako sklapao, postalo mi je jasno gde sam upao i zašto su me svi gledali sa podozrenjem. Vladika je peder i svi su mislili da ja to znam i što je još gore, mislili su da sam došao da mu budem naložnik”, piše Jovanović u dijelu svoje velike ispovijesti koja će uskoro biti dostupna čitaocima u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Nema nikakve sumnje da je slučaj Jovanović bio samo pahuljica koja je pokrenula lavinu, a koja će pokrenuti još veću lavinu unutar SPC-a. Decenije skrivanja i zataškavanja prljavih poslova sada, konačno, uzimaju svoj danak, a Kačavendin “pornić” je, bez ikakve sumnje, samo djelić onoga što će tek izaći na vidjelo.

*Tekst prenosimo iz prijateljskih BH Dana

Komentari (2)
  • pravoslavac  - srpski pederi ipak prave djecu
    Za razliku od hrvatskih pedera, srpski pederi ipak prave djecu. Dakako radi se o visokim svećenicima SPC
  • katolik
    Našu, crkvu u Hrvata vidim kao izdajničku a srpsku krivoslavno političku.
Komentiraj
Vaši kontakt detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
:D:angry::angry-red::evil::idea::love::x:no-comments::ooo::pirate::?::(:sleep::););)):0
Security
Molim unesite anti-spam kod sa slike.
 
RocketTheme Joomla Templates
generic xenical 60 mg