Čestitka

cestitka2014.jpg

Upis korisnika(login)

 

Libero Hosting web VPS www.liberohosting.com

Hrvatski Pravoslavac Korice

Prodaja kuće u Murteru

www.udbina.com

 

Križ Hrvatske Pravoslavne Crkve

Brojač Posjeta

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas126
mod_vvisit_counterJučer480
mod_vvisit_counterOvaj Tjedan2323
mod_vvisit_counterProšli Tjedan2778
mod_vvisit_counterOvaj Mjesec9060
mod_vvisit_counterProšli Mjesec12983
mod_vvisit_counterUkupno2615080

Trenutno na stranici: 6
0 198.143.37.153
,
0

Pristupnica

Pristupnica

                             SvMihovil    Isus     Bogorodica
Hrvati pravoslavci imat će svoju crkvu! PDF Ispis E-mail
Ocjena: / 15
LošeOdlično 
HPZ - Aktualnosti
Urednik Administrator   
Subota, 13 Ožujak 2010 08:46

izvor: Dubrovački vjesnik

HRVATSKA PRAVOSLAVNA ZAJEDNICA DOBILA PREDSJEDNIKA

Iguman Jelisej: "Hrvati pravoslavci imat će svoju crkvu!"

Fotograf: Jure Miskovic / CROPIX

Javnosti je u petak u Zadru predstavljena Udruga „Hrvatska pravoslavna zajednica“ (HPZ) i njezin predsjednik iguman Jelisej, crnogorski pravoslavni svećenik iz Nikšića.

- Naš primarni cilj je obnova i oživljavanje Hrvatske pravoslavne crkve. Veliki je broj pravoslavaca u Hrvatskoj koji ne žele da ih se poistovjećuje sa Srbima. Oni su Hrvati i mi im moramo omogućiti slobodu vjere, a njihovoj djeci nesmetano pohađanje pravoslavnog vjeronauka. Glavni cilj je da naša Udruga preraste u vjersku zajednicu, Hrvatsku pravoslavnu crkvu, kakva je i postojala – rekao je iguman Jelisej.

Inicijativa je krenula još prošle godine, putem internetske stranice wwww.hrvatskipravoslavci.com, a sada je u tijeku osnivanje odbora HPZ u Benkovcu, Obrovcu, Vukovaru, Ogulinu, Kistanjama, Smokoviću, Gračacu i Kninu, kao i odbora u Kanadi. Slijedi raspisivanje natječaja za buduće svećenike koji će se školovati u Rusiji. Istaknuto je i da će se posebna komisija baviti pitanjem Julijanskog i Gregorijanskog kalendara sa ciljem prelaska na jedan kalendar.

- Slobodne episkopije u Hrvatskoj datiraju od 9. stoljeća, djelovale su stoljećima potpuno neovisno i samostalno. Pravoslavlje je u Hrvatskoj doživjelo vrhunac 1942. godine, kada je formirana Hrvatska pravoslavna crkva u Zagrebu, koja je djelovala do kraja drugog svjetskog rata. A potom je SPC (Srpska pravoslavna crkva) iz Beograda činila sve da zavlada pravoslavljem u Hrvatskoj – objašnjavao je iguman Jelisej povijesne činjenice zbog kojih Udruga HPZ, koja ima 430 registriranih članova, neće morati čekati proceduru od pet godina da bi iz Udruge prerasli u vjersku zajednicu.

- Mi ne osnivamo novu vjersku zajednicu, mi je obnavljamo i zato će ona biti uspostavljena već za godinu dana, kada će Hrvatska pravoslavna crkva biti potpuno neovisna od Beograda i od bilo koga drugoga i proglašena za primarnu i glavnu pravoslavnu crkvu u državi Hrvatskoj. Nespojivo je sa hrvatskim suverenitetom da ingerencije nad pravoslavnom crkvom u Hrvatskoj ima neka druga država – zaključio je iguman Jelisej.

Povijesni datum

- Danas je povijesni datum u Hrvatskoj, 12. ožujak 2010. označava obnovu Hrvatske autokefalne crkve nakon 65 godina. Utemeljili smo Hrvatsku pravoslavnu zajednicu, jer hrvatski pravoslavci ne žele da ih se deklarira kao Srbe. Hrvati pravoslavci doživljavaju Hrvatsku kao svoj dom. U zadarskoj županiji ima 17.000 pravoslavnih Hrvata, a koliko im je djece na vjeronauku? Želimo vratiti djecu na vjeronauk u pravoslavne crkve. Hrvati katolici ili pravoslavci, svejedno, kršćani smo. Sakramenti su isti. Nećemo se naslanjati ni na Rim ni na Moskvu, bit ćemo samostalni, čak i svoje odore imamo – rekao je Ivo Matanović, jedan od inicijatora osnivanja HPZ.

Iguman Jelisej očekuje da će „SPC praviti probleme“, osobito oko vjerskih objekata u Hrvatskoj.

- Svi sakralni i vjerski objekti u Hrvatskoj su kulturna baština RH i sa njima ne može raspolagati Srpska pravoslavna crkva, ona je samo korisnik, osim u onima koje je sama izgradila. Na otpore smo spremni, episkopi i političari već su upućivali protestna pisma Vladi RH, ali dobili su odgovor da nema zapreka da se u Hrvatskoj obnovi Hrvatska pravoslavna crkva. Još gore napade očekujemo od srpskih političara u Hrvatskoj, no ljudi trebaju shvatiti da žive u Hrvatskoj i da su tu dobrodošli, a tko želi drugu vjeru i ideologiju neka ide iz Hrvatske – poručio je iguman Jelisej.

Lada Kalmeta/EPEHA

Komentari (8)
 • Mladen-pravaš
  Ovaj Likos je još jedan u nizu "obrazovanih istoričara" koji me uvijek nasmijavaju. I na našoj strani ima komedijaša, ali ipak pijedestal "komedije neznanja" pripada našim susjedima
 • banjanin
  Bas tako,obrazovani istoricari i mene do srca nasmiju pa kako znamo da je smijeh zdrav bolje spavam odkako slijedim ovu stranicu.Ipak Srbima treba dati primat u komediji neznanja kako s pravom nazivate .
 • misz
  Srecno! ovo je pravi i hrabri potez.Ako izdrzite pored velikosrpske propagande,koja sve pred sobom rusi,vi ste novi apostoli krscanstva poput Pavla i apostola Tita iz vremena starog Ilirika.Velikosrpska azdaja i njene megalomanske aspiracije, pretjerala je,ne samo na Balkanu,vec u cijelim svijetu.Ako Hrvatska Drzava podrzi ovaj genijalni potez,oslobodice se velike nesrece koju je dugo godina njivila u svojim granicama.Svakom istinskom vjerniku ovo ce biti jasno,da razlikuje vjeru u Krista od velikosrpstva.Pogledajte sta rade srpski vladike pa ce vam biti jasno sta je put antiHrista.Nemojte ih uzeti kao uzor i bicete na dobrom putu.
 • Mladen-pravaš
  Slažemo se mi u dosta stvari banjaninu. Srdačan pozdrav Vama
 • banjanin
  Normalna stvar da ce mo imati svoju crkvu.Ovih dana razgovarao sam s mojom tetkom glede HPC i ona mi rece: osim crkve, napokon imat ce mo i identitet!!!
 • banjanin
  Srbi Hrvatsku ne vole oni je mrze,oni mrze sve sto je katolicko ,evropsko i zapadno.Ta mrznja datira iz doba Bizanta i ona je duboko ukorjenjena.Ne zelim da me se shvati kao propagatora i ne zelim koristiti stranicu u politicke svrhe ali vjerujte meni istina je.Oni Hrvatskoj ni ime ne mogu izgovoriti.Ne vole je.
Komentiraj
Vaši kontakt detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
:D:angry::angry-red::evil::idea::love::x:no-comments::ooo::pirate::?::(:sleep::););)):0
Security
Molim unesite anti-spam kod sa slike.
 
RocketTheme Joomla Templates
generic xenical 60 mg