Čestitka

cestitka2014.jpg

Upis korisnika(login)

 

Libero Hosting web VPS www.liberohosting.com

Hrvatski Pravoslavac Korice

Prodaja kuće u Murteru

www.udbina.com

 

Križ Hrvatske Pravoslavne Crkve

Brojač Posjeta

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas409
mod_vvisit_counterJučer708
mod_vvisit_counterOvaj Tjedan1117
mod_vvisit_counterProšli Tjedan5016
mod_vvisit_counterOvaj Mjesec10562
mod_vvisit_counterProšli Mjesec15867
mod_vvisit_counterUkupno2587674

Trenutno na stranici: 4
0 198.143.37.145
,
0

Pristupnica

Pristupnica

                             SvMihovil    Isus     Bogorodica
Predstavljena tri spisa iz II. stoljeća PDF Ispis E-mail
Ocjena: / 0
LošeOdlično 
HPZ - Povijest
Urednik Administrator   
Četvrtak, 01 Kolovoz 2013 21:25

U prostorijama nakladne kuće Verbum u četvrtak 1. kolovoza na  konferenciji za medije predstavljena su tri spisa iz II. stoljeća:  Atenagorina "Molba za kršćane" i "O uskrsnuću mrtvih" te Aristidova  "Apologija". Knjige, koje je objavila nakladna kuća Verbum, predstavili  su mr. Petar Balta i Miro Radalj, glavni urednik i direktor nakladne kuće Verbum.

Sedmi svezak biblioteke Crkveni otci donosi tekstove  prvih kršćanskih filozofa Atenagore i Aristida. Riječ je o tri spisa iz  II. stoljeća. "Molba za kršćane" spis je Atenagore Atenjanina koji  upućuje carevima Marku Aureliju Antoninu i Luciju Aureliju Komodu te  poglavito filozofima, a u kojima apelirajući na najviše političke  dužnosnike te filozofe kao nositelje intelektualnog u društvu, moli za  zaštitu kršćana. Nastao je tako ovaj biser antičke književnosti u kojem  se razlaže kako biti kršćanin nije zločin te poziva da se kršćane  jednako tretira kao i ostale.

Atenagora u svom spisu raskrinkava i  neistine koje se kršćanima pripisuju. U svojoj argumentaciji uvelike  citira stihove i tekstove poganskih autora, jer i sam dolazi iz tog  svijeta i odlično poznaje helenističku kulturu i filozofiju. Drugi Atenagorin spis "O uskrsnuću mrtvih" na vrlo jasan način progovara o  vječnim ljudskim pitanjima poput života, smrti, suda, cilja ljudskog  života, zakona u odnosu na čovjeka, odnosa duše i tijela, početka i  kraja života. Promišljanja koja u ovom spisu nudi Atenagora imaju  nedvojbenu vrijednost i u sadašnje vrijeme, unatoč vremenskoj razdaljini  od gotovo dvije tisuće godina. Aristidova "Apologija" najstarija je  sačuvana apologija, a upravljena je caru Hadrijanu, pretpostavlja se između 124. i 126. godine. Riječ je o još jednom atenskom filozofu koji ovo djelo piše upravo stoga jer je uočio određeni red u svemiru, a taj red pripisuje Bogu. U svom tekstu obraća se izravno caru, kojemu želi  ukazati na ono što je promatranjem svijeta otkrio. Osvrćući se na  poznate istine helenističkog svijeta, ukazuje na nešto više i veće što  im želi približiti. I ovaj tekst odiše svježinom i hrabrošću kakvu je teško vidjeti i u 21. stoljeću.

Atenagora i Aristid, autori koji djeluju  u Ateni – srdcu grčke kulture i civilizacije, svjedoci su kako je  kršćanstvo u 2. st. bilo sposobno odgovoriti na izazove poganskoga  družtva, ne samo na području religioznosti, nego i na planu filozofije, a  čemu svjedoče i ovi spisi objavljeni na hrvatski jezik u sedmom svezku  biblioteke Crkveni otci koja iznova osvjetljava bisere filozofske i  apologetske misli kršćanskih autora prvih stoljeća.

M.M.

hrsvijet.netet.net

Komentari (0)
Komentiraj
Vaši kontakt detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
:D:angry::angry-red::evil::idea::love::x:no-comments::ooo::pirate::?::(:sleep::););)):0
Security
Molim unesite anti-spam kod sa slike.
 
RocketTheme Joomla Templates
generic xenical 60 mg