Čestitka

cestitka2014.jpg

Upis korisnika(login)

 

Libero Hosting web VPS www.liberohosting.com

Hrvatski Pravoslavac Korice

Prodaja kuće u Murteru

www.udbina.com

 

Križ Hrvatske Pravoslavne Crkve

Brojač Posjeta

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas411
mod_vvisit_counterJučer708
mod_vvisit_counterOvaj Tjedan1119
mod_vvisit_counterProšli Tjedan5016
mod_vvisit_counterOvaj Mjesec10564
mod_vvisit_counterProšli Mjesec15867
mod_vvisit_counterUkupno2587676

Trenutno na stranici: 6
0 198.143.37.153
,
0

Pristupnica

Pristupnica

                             SvMihovil    Isus     Bogorodica
Hrvati u Dalmaciji PDF Ispis E-mail
Ocjena: / 3
LošeOdlično 
HPZ - Povijest
Urednik Administrator   
Petak, 09 Kolovoz 2013 07:12

Hrvati u Dalmaciji

 
 
O upravljanju carstvom djelo je bizantskog cara Konstantina VII. Porfirogeneta iz X. stoljeća pisano na grčkom jeziku. Latinski naziv dao mu je 1611. godine nizozemski učenjak Johannes Meursius koji ga je prvi objavio. Konstantin djelu nije dao precizan naziv, već na početku stoji posveta sinu Romanu. Stoga se smatra da je djelo nastalo kao priručnik za budućeg cara.
http://i1.ytimg.com/vi/8y2WPqYPrbE/hqdefault.jpg
To je najznačajniji spis za Hrvate i povijest južnih Slavena. Poglavlju daje vrlo važne informacije o najranijoj povijesti Hrvata; bilježi narodnu predaju o pradomovinio propasti bizantske vlasti u Dalmaciji, o borbama Hrvata sa susjednim narodima, itd.
 
“Hrvati su pak stanovali u ono vrijeme s onu stranu Bavarske gdje su danas Bjelohrvati. Jedan od njihovih rodova, naime petero braće: Kluk, Lobel, Kosjenac, Muhlo i Hrvat, i dvije sestre: Tuga i Buga, odijelili su se od njih i došli zajedno sa svojim narodom u dalmaciju i našli Avare u posjedu te pokrajine. Budući su neko vrijeme međusobno ratovali, pobijedili su Hrvati; neke su od Avara pobili, a ostale prisilili da se pokore. Od tada su u toj pokrajini zavladali Hrvati; i sada još ima u Hrvatskoj potomaka Avara i vidi im se da su Avari... Od Hrvata pak koji su došli u Dalmaciju odijelio se jedan dio i zavladao Ilirikom i Panonijom; a i oni su imali samostalnog arhonta (kneza) koji je također slao arhontu Hrvatske darove u ime prijateljstva”. (Konstantin VII. Porfirogenet)
 

Ivan Remeta Johnny

http://www.hrvatski-fokus.hr/index.php/povijest

Komentari (2)
 • Rade Novaković  - S onu stranu "dobra" i "zla"
  Novija znanstvena istraživanja provedena pod pokroviteljstvom Unesco potvrđuju postojanje zajedničkog Y-haplotipa iz Hrvatske i jednog dijela stanovništva današnje Perzije; što zapravo potvrđuje znanstveno povjesno stajalište - sukladno kome Hrvati doista potječu sa Iranske Visoravni.
  S druge strane tko se imalo bavio proučavanjem svetih i prastarih liturgijskih spisa iz ranoperzijskog perioda tzv. AVESTA naćiće etimološku potvrdu za gornju tvrdnju na mnogim mjestima u tekstovima istih. Ima toga u Darijevim zapisima a i sami nazivi pojedinih Avesta su više nego indikativni. Primjerice avesta "Jasna" "Videvdad" (koja daruje duhovni uviđaj)potom "Vispered" te "Horda" Avesta.
  Imamo vrlo interesantan tekst u glavnom liturgijskom spisu "Jasna" gdje stoji, između ostalog, i ovo; "Mi obožavamo fravašije svih pobožnih fravaša"..."Mi obožavamo fravašije svih pobožnih ljudi"..etc. Ako zamjenimo slovo "f" sa srodnim "P" dobivamo mjesto "fravaši" prepoznatljivo "pravaši" što bi se moglo prevesti kao fravašije= duše pravednika iliti onih koji poštivaju kozmičko ustrojstvo i moral na kome taj poredak počiva. Moja osobna istraživanja u zadnje vrijeme učvršćuju me na stajalištu da je najstarija kultura, duhovnost i civilizacija upravo krenula sa naših prostora
  te da se sukladno vremenu i prostoru kuda je prolazila i dolazila u međudjejstvo sa drugim narodima i tradicijama time obogaćivala i modificirala ali samo formalno, zadržavši pri tom izvornu duhovnu poruku i originalnost.Tako da prema tome držim da Stari Hrvati jednako kao i Stari Srbi (Vinča i Krapina) nisu došli ovdje iz dalekih prostora nego su zapravo misionarski putovali tamo (Perzija, Indija) šireći jedno dragocjeno učenje ili Nauk figurirajući kao posrednici između Više Inteligencije (Apsoluta) i ostatka čovječanstva... Svi značajniji spisi antičkih naroda primjerice; Orfički i Eleusinski misteriji, Sumerska religija;Vede, Ozirisovi te Mitraistički obredi i na koncu Kršćanstvo osobito Rano Kršćanstvo jezički i etimologijski najbolje se mogu razumjeti preko našeg Hrvatskog i Srpskog jezika i imadu zajedničko ishodište koje je, argumentirano tvrdim, krenulo odavde iz srca Balkana.
  Sada ću predstaviti jednu staroperzijsku pjesmu tadanjeg mistika koji je samog sebe zvao "Daqiqi" = točan,dosljedan aludirajući pri tom na ustrajavanju na Zarathustrinom nauku i oponirajući svojim primjerom kontra rastućem uplivu islamizacije i Arapa u tom razdoblju.
  Pjesmu sam preveo upoređujući engleski prijevod i originalan tekst. Nema naslova pa sam bio slobodan da mu podarim najprikladniji,
  S onu stranu "dobra" i "zla"
  - "Svjet je ovaj prepun zlih i dobrih stvari
  al Daqiqi (Radovan :)samo za četiri mari;
  Za kaplicu vina i rumeno lice;
  Za Zerdušov(Zarathustra,Zoroaster) Zakon
  i harfine žice."
  Ova divna pjesma ima dakako i svoje dublje značenje; u kojoj se zrcali duh i plemićka narav naših gotovo zaboravljenih predaka.
 • Karlo Kutniak
  Braćo, obnovimo našu svetu HPC, koja nam je samo iz mržnje i osvajačkih težnja od neprijatelja hrvatske države uništena!
Komentiraj
Vaši kontakt detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
:D:angry::angry-red::evil::idea::love::x:no-comments::ooo::pirate::?::(:sleep::););)):0
Security
Molim unesite anti-spam kod sa slike.
 
RocketTheme Joomla Templates
generic xenical 60 mg