Čestitka

cestitka2014.jpg

Upis korisnika(login)

 

Libero Hosting web VPS www.liberohosting.com

Hrvatski Pravoslavac Korice

Prodaja kuće u Murteru

www.udbina.com

 

Križ Hrvatske Pravoslavne Crkve

Brojač Posjeta

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas413
mod_vvisit_counterJučer708
mod_vvisit_counterOvaj Tjedan1121
mod_vvisit_counterProšli Tjedan5016
mod_vvisit_counterOvaj Mjesec10566
mod_vvisit_counterProšli Mjesec15867
mod_vvisit_counterUkupno2587678

Trenutno na stranici: 8
0 198.143.37.153
,
0

Pristupnica

Pristupnica

                             SvMihovil    Isus     Bogorodica
U SVIJESTI KROATANA -INDIJANSKOG PLEMENA, A HRVATSKOG PODRIJETLA - HRVATSKI JEZIK JE SVETI JEZIK PDF Ispis E-mail
Ocjena: / 3
LošeOdlično 
HPZ - Povijest
Urednik Administrator   
Petak, 09 Kolovoz 2013 12:37

EKSKLUZIVNO!

 

Kako vidite, u posjedu smo teksta koji nam otkriva da su

Hrvati jedan od najstarijih narodu u SAD a uz to još i Sveti

narod s kojim bi se svi Amerikanci trebali ponositi.

 

Zanimljivo je, a i začuđujuće je to što se ovo odkriće nije do

sada politički i kulturoložki kapitaliziralo.

 

Ponadajmo se ipak da će nakon ovog objavljivanja na našem

portalu, netko od povjesničara i naših vrlih političara znati ovo

odkriće predstaviti svijetu, a napose Hrvatima u domovini i u

svijetu.

 

Pa, eto, dragi čitatelji i na vama je da se malo više uključite, a

možda netko od naših članova koji žive u Americi i osobno

posjete naše indijance.

 

Vjerujem da su to i prvi hrvatski kršćani-pravoslavci koji bi se,

uvjeren sam, rado uključili u našu zajednicu.

 

Akademik Ivo Matanović, urednik portala.

 

 

*************************************************************************************

 

U SVIJESTI KROATANA -INDIJANSKOG PLEMENA U SJEVERNOJ KAROLINI SAD, A HRVATSKOG PODRIJETLA - HRVATSKI JEZIK JE SVETI JEZIK.

 

Kao što su oko godine 1590. Indijanci plemena Croatan uzbunili Englesku uništenjem njihove kolonije u današnjoj Sjevernoj Karolini, izazvavši zaprepaštenje i na dvoru kraljice Elizabete - ta, tko je još vidio Indijance razmjerno svijetle puti, pa i svijetle vlasi koji ostavljaju poruke latiničnim slovima? - tako su Croatani u siječnju godine 1958. zaprepastili i uzbunili Sjedinjene američke države. U okrugu Robeson, u Sjevernoj Karolini, kamo su se Croatani povukli pod kraj XVI. stoljeća, pripadnici zloglasne američke rasističke udruge Ku-Klux-Klan (koju tajno podržavaju i mnogi ugledni političari) upriličili su zbor, na kojemu su, u skladu sa svojim načelima, najavili nastavak borbe protiv crnaca, Indijanaca, pa i katolika, sve do njihova istrjebljenja, jer ne pripadaju američkoj "višoj čistoj rasi". Croatani su, bez imalo straha, došli na taj zbor, rastjerali naoružane i kukuljicama zakrabuljene kuklusklanovce, oteli im njihovu zastavu s tri velika slova K te križ, koji su kanili zapaliti, kao na svim svojim skupovima. I tada su se u američkim sredstvima javnog priopćavanja opet pojavila nagađanja o podrijetlu toga imena te nagađanja da su dijelom potomci hrvatskih pomoraca. I danas, naime, ima Croatana svijetle puti, svijetle kose, plavih očiju, i danas su Croatani jedini Indijanci, koji uzgajaju vinovu lozu i jedini koji u svom jeziku imaju riječi, koje su iznimno slične nekim hrvatskim riječima. A pred obalom Sjeverne Karoline jedan se otok i danas zove Croatoan, sjevernije od njega je i danas tjesnac Croatan, a južnije i Nacionalni park Croatan, po veličini treći nacionalni park U Sjedinjenim američkim državama. I Washington, glavni grad SAD, leži na rijeci Potomac, koja se još do 1800. pisala Potomak, što se vidi na tadašnjim planovima Washingtona. Uspomena pak na kapetana Đoru Lovrića sačuvana je u nazivima Lowrey Road (Lovrićeva cesta) i Lowrey Moor (Lovrićeva močvara).

 

U posljednjih desetak, dvadesetak godina neki su Hrvati došli u doticaj s Croatanima. Jedan hrvatski svećenik, hercegovački franjevac, prisustvovao je jednom prigodom njihovu skupu, na kojemu su izvodili i svoje obredne plesove. Veli da donekle podsjećaju na neke naše južnohrvatske, dalmatinske plesove, a da Indijanci, plešući, šapću neke tajne obredne riječi koje, koliko je mogao razabrati, neodoljivo sliče jeziku naših najstarijih zabilježnih narodnih pjesama i hrvatskih renesansnih pisaca. Ne dokazuje li i to, uza sve već navedeno, da su Croatani plod ljubavi Hrvata i Indijanki? U prilog tome ide i slijedeća zgoda: dvije redovnice iz Hrvatske bile su u posjetu svojim sestrama u SAD te su obilazile različite znamenitosti, i prirodne i kulturne. Tako su došle i na neku indijansku folklornu smotru, na kojoj su nastupili Croatani. Naravno, one su međusobno razgovarale hrvatski. Primijetile su da ih stalno motri neki Indijanac, da osluškuje njihov razgovor. Napokon im je on pristupio i, predstavivši se, rekavši da je iz plemena Croatana, ispričao im se zbog smetnje te ih upitao kojim to jezikom govore.

- Govorimo hrvatski - rekle su časne sestre.

- Mi, Croatani, zovemo taj jezik sveti jezik.

I tako stari i sveti hrvatski jezik i danas živi među Indijancima hrvatske krvi.

 

P.S.

U jednom od rijetkih napisa o Croatanima, u knjizi Francoise Kerein izdane u Parizu 1980. piše:

 

"Na otoku Roanoke 1584. sir Walter Raleigh osnovao je prvu englesku koloniju u Novom svijetu, koje je sudbina ostala jednom od nerješivih tajna u povijesti Sjedinjenih američkih država. Kad se 1590. Raleigh vratio iz Engleske, cijela je posada tvrđave, koja nosi njegovo ime, nestala bez traga, a ostao je samo nadpis, urezan u kori drveta: Croatan, ime indijanskog plemena. Ta je drama nadahnula pisca Paula Greena za tragediju "The Lost Colony" (Izgubljena kolonija), koju studenti Sveučilišta Sjeverne karoline svake godine izvode u Fort Raleighu".

Komentari (0)
Komentiraj
Vaši kontakt detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
:D:angry::angry-red::evil::idea::love::x:no-comments::ooo::pirate::?::(:sleep::););)):0
Security
Molim unesite anti-spam kod sa slike.
 
RocketTheme Joomla Templates
generic xenical 60 mg