Čestitka

cestitka2014.jpg

Upis korisnika(login)

 

Libero Hosting web VPS www.liberohosting.com

Hrvatski Pravoslavac Korice

Prodaja kuće u Murteru

www.udbina.com

 

Križ Hrvatske Pravoslavne Crkve

Brojač Posjeta

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas126
mod_vvisit_counterJučer480
mod_vvisit_counterOvaj Tjedan2323
mod_vvisit_counterProšli Tjedan2778
mod_vvisit_counterOvaj Mjesec9060
mod_vvisit_counterProšli Mjesec12983
mod_vvisit_counterUkupno2615080

Trenutno na stranici: 5
0 198.143.37.153
,
0

Pristupnica

Pristupnica

                             SvMihovil    Isus     Bogorodica
PITANJE OSNIVANJA ZADARSKE METROPOLIJE PDF Ispis E-mail
Ocjena: / 3
LošeOdlično 
HPZ - Aktualnosti
Urednik Administrator   
Nedjelja, 11 Kolovoz 2013 17:07

redakcija@zadarski list.hr ( i na ruke gl. Urednika)

 

PITANJE OSNIVANJA ZADARSKE METROPOLIJE

Zadarski uglednik i bivši saborski zastupnik gospodin Prof. Vice Profaca već po drugi puta, preko Zadarskog lista upućuje otvoreno pismo mons. Želimiru Puljiću, nadbiskupu Zadarske biskupije a odnedavno i predsjednika BKH na koja ne dobiva odgovor.

Pitanja su glasila:

  1. 1.Kada će se Zadarska nadbiskupija vratiti u okrilje hrvatske crkve?
  2. 2.Kada će opet postati metropolija?

Pitanja su sasvim jasna da jasnija ne mogu biti, ali uskraćena za odgovor, kao da nisu ni postavljena. Stoga ću osobno pokušati dati objašnjenje i to ne mom dragom prijatelju, jer on to vrlo dobro zna, već svekolikom Zadarskom i hrvatskom pučanstvu, a ono glasi:

Zadarska županija je pod direktnom jurisdikcijom Rima, odnosno Vatikana, a sam grad Zadar je jedini grad u RH koji ima 2 gradonačelnika. Jednoga kojega biraju žitelji grada Zadra, a koji se još uvijek Hrvatima osjećaju i drugoga kojega biraju, također, žitelji grada Zadra, ali onih koji su izbjegli za vrijeme Drugog svjetskog rata i sada stalno nastanjeni u državi Italiji. Ovi potonji još uvijek smatraju da za njih grad Zadar, dobiven Rapalskim ugovorom,  nije izgubljen. Osim toga postoji, kako se iz više zadarskih izvora može čuti, i kohabitacija između dvaju načelnika – Zadarskog iz Zadra i „zadarskog“ iz Italije i to ne samo između sadašnjih aktualnih, nego i svi onih dosadašnji, u posljednjih 22 koji se, svake  4 godine biraju na obje strane. Zato nije niti uputno ovakva pitanja postavljati na nižoj razini, već na najvišoj državnoj između Hrvatske i Italije. Bilo je čak i prigode da se ovo zadarsko pitanje biskupije postavi i na Hrvatskom saboru još prije 20 godina kada je  i gospodin Profaca bio zastupnik u Saboru. Vjerojatno je to gospodin Profaca zbog ratnih događanja odgodio za neka druga vremena. Nu, nije kasno ni sada, ali ga svakako treba preusmjeriti na najviše državne dužnosnike RH.

Pored  pitanja Zadarske nadbiskupije i njene nadležnosti, odnosno podložnosti Rimu treba animirati svekoliko pučanstvo RH i oko toga, kako je uopće došlo do toga da se, izborom mons. Ž. Puljića za predsjednika HBK, Hrvatska katolička Crkva podredi pod jurisdikciju Rima?

Nakon predaje samostana Dajle i smjene biskupa Ivana Milovana – mic po mic, rimski Vatikan proširio se na cijelu teritoriju Republike Hrvatske. I to sve,  opet, prolazi šutke, mimo znanja  hrvatskog naroda.

Vrlo je zanimljivo da nitko od udruga Hrvatskih branitelja, na ovu pojavu oko predaje Hrvatske Italiji, još nije reagirao. Pa, zaboga, oni su za slobodu hrvatskog teritorija pune 4 godine svoju krv prolijevali  protiv nekog drugog okupatora, a sada im, iza leđa, ulazi neki drugi okupator i preuzima državu – vrlo lukavo, najprije crkvenu, pa onda kad im se ukaže prigoda i državnu.

I za kraj, dragi čitatelji, moram vas podsjetiti i na jednu povijesnu činjenicu, da Hrvati od raskola sa pravoslavcima 1102.g. pa do 1990. Punih 888. Godina nisu imali samostalnu državu, a za vrijeme dok su bili pravoslavci-kršćani punih 777 godina imali su državu. Istina ne na cijelom teritoriju, ali su ju imali.

U svakom slučaju, oko događanja između Rima i hrvatske katoličke crkve vrijedi ozbiljno razmišljati, jer ovdje se radi o izdaji hrvatskog teritorija od strane naših crkvenih dostojanstvenika, a reklo bi se i državnih. Dakako ne smije se zaboraviti i o davnoj i bliskoj  hrvatskoj prošlosti, jer opstojnost jednog naroda ovisi i o povijesti  tog naroda.

Zadar, 11. 08. 2013.g.

Akademik Ivo Matanović, predsjednik Udruge

Hrvatskih pravoslavnih vjernika

 

 

 

Komentari (0)
Komentiraj
Vaši kontakt detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
:D:angry::angry-red::evil::idea::love::x:no-comments::ooo::pirate::?::(:sleep::););)):0
Security
Molim unesite anti-spam kod sa slike.
 
RocketTheme Joomla Templates
generic xenical 60 mg