Čestitka

cestitka2014.jpg

Upis korisnika(login)

 

Libero Hosting web VPS www.liberohosting.com

Hrvatski Pravoslavac Korice

Prodaja kuće u Murteru

www.udbina.com

 

Križ Hrvatske Pravoslavne Crkve

Brojač Posjeta

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas184
mod_vvisit_counterJučer1018
mod_vvisit_counterOvaj Tjedan4417
mod_vvisit_counterProšli Tjedan3430
mod_vvisit_counterOvaj Mjesec8846
mod_vvisit_counterProšli Mjesec15867
mod_vvisit_counterUkupno2585958

Trenutno na stranici: 13
0 198.143.37.145
,
0

Pristupnica

Pristupnica

                             SvMihovil    Isus     Bogorodica
Svi naši balkanski paradoksi PDF Ispis E-mail
Ocjena: / 2
LošeOdlično 
HPZ - Aktualnosti
Urednik Administrator   
Četvrtak, 15 Kolovoz 2013 13:47

Radovan Novaković

 

Svi naši balkanski paradoksi


T Koliko je ovo pitanje složeno i osjetljivo te da nas može u stvarnom životu ponekad dovesti u bizarne,groteskne i nepredvidive situacije ilustrirao bih u par primjera. Nedavno je susjedna nam Republika Srbij"minutu do 12" pred potpisivanje nekih od pristupnih dokumenata u Euro-integracijskom protokolu bila primorana potpisati obvezujući zakonski akt prema kojem će pragmatično i na terenu djelovati u smislu popravljanja "katastrofalnog" stanja Rumunjske vlaške manjine u Istočnoj Srbiji.

I samo pučanstvo bilo je time prilično zbunjeno obzirom da skoro nitko od njih nije zapamtio bilo kakve slučajeve međunacionalnih konflikata u većoj ili manjoj mjera između Vlaha i Srba na tim prostorima. I gle čuda; inicirani diplomatski korak od strane rumunjske diplomacije, sada se prenio u njihovo dvorište. Naime tkzv. "vlaška rumunjska manjina" uopće sebe ne smatra Rumunjima!! Po njima su oni, Rumunji jedna sintetizirana nacija nastala skorim mješanjem romanskih osvajača i djelova lokalnog prastarog stanovništva zatečenog u periodu njihovih osvajanja tj. širenja Rimskog carstva.

Drugi primjer je također vrlo indikativan i u svježem pamćenju svih nas. Primjerice; igra naša nogometna momčad protiv turske reprezentacije i onda si dođete u poziciju da iznenađeni i rezignirani ustanovite kako vaši sugrađani sa kojima djelite svakodnevno dobro i zlo sa neskrivenom euforijom i simpatijama navijaju za protivnički tim! Ovo su samo neki od karakterističnih primjera koji upozoravaju, a istih nerješenih trenutačno imamo mnogo na Balkanskom poluotoku.

Mislim da je potrebno paralelno radeći na podizanju svijesti po ovom pitanju donijeti i jasno definirati zakone i standarde kojima bi se trajno i na najoptimalniji način za sve rješio ovaj problem suživotnog statusa te da se ne bi ponavljala bolna iskustva iz ranije i skorije povjesti.

Hvala na pozornosti

Komentari (0)
Komentiraj
Vaši kontakt detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
:D:angry::angry-red::evil::idea::love::x:no-comments::ooo::pirate::?::(:sleep::););)):0
Security
Molim unesite anti-spam kod sa slike.
 
RocketTheme Joomla Templates
generic xenical 60 mg