Čestitka

cestitka2014.jpg

Upis korisnika(login)

 

Libero Hosting web VPS www.liberohosting.com

Hrvatski Pravoslavac Korice

Prodaja kuće u Murteru

www.udbina.com

 

Križ Hrvatske Pravoslavne Crkve

Brojač Posjeta

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas165
mod_vvisit_counterJučer783
mod_vvisit_counterOvaj Tjedan165
mod_vvisit_counterProšli Tjedan5016
mod_vvisit_counterOvaj Mjesec9610
mod_vvisit_counterProšli Mjesec15867
mod_vvisit_counterUkupno2586722

Trenutno na stranici: 10
0 198.143.37.153
,
0

Pristupnica

Pristupnica

                             SvMihovil    Isus     Bogorodica
HRVATSKA PRAVOSLAVNA CRKVA JEDNA JE OD NASTARIJI NA BALKANU PDF Ispis E-mail
Ocjena: / 1
LošeOdlično 
HPZ - Povijest
Urednik Administrator   
Ponedjeljak, 19 Kolovoz 2013 10:38
 •  
 • HRVATSKA PRAVOSLAVNA CRKVA JEDNA JE
 •  
 • OD STARIJI CRKAVA NA BALKANU
 •  
 • Hvaljen Isus i Marija i pomoz Bog
  - draga braćo i sestre u Kristu Isusu!


  Dopustite da Vas najiskrenije pozdravim i čestitam obnavljanje hrvatske pravoslavne crkve kao jedine legalne pravoslavne crkvene institucije u republici Hrvatskoj. Bizantion je u početku bio episkopija potčinjena prijestolu Herakleje, u Trakiji, ali čim je, zahvaljujući caru Konstantinu (306-331), postao prijestonica carstva, drugi Rim, on je stekao veliku crkvenu i političku važnost. Jurisdikciju carigradskog patrijarha odredili su vaseljenski sabori: Carigradski (381), Trećim kanonom, daje mu prvenstvo časti, poslije Rima; Halkidonski (451), Dvadeset osmim kanonom, dodaje mu eparhije Trakije, Male Azije i Ponta. U 11. vijeku pod njegovom jurisdikcijom nalaze se ne samo Grci bizantijskog carstva nego i kršćani Sjeverne Afrike, Južne Italije i Sicilije, Male Azije , Balkanskog poluostrva, Rusije i Rumunskih Zemalja.
   
  U to vrijeme Vaseljenska Patrijaršija imala je 600 episkopskih tronova. Latinski Križari osvajaju Carigrad 1204. godine; poslije toga Patrijarh premješta svoje sjedište u Niceju, gdje je ostao u izgnanstvu sve do 1272. godine. Zatim Carigrad pada pod Osmanlije 1453. godine. Taj događaj je utjecao da se znatno svede crkvena važnost Vaseljenske Patrijaršije. Isto tako i formiranjem pomjesnih autokefalnih Crkava, na kraju 19. vijeka, njena se jurisdikcija sužava. Godine 1928. četrdeset i devet episkopija bilo je predano Grčkoj Crkvi. Pod sadašnju njenu jurisdikciju ulaze Grci vjernici u Istanbulu, eparhije u Turskoj, nekoliko dodekaniskih eparhija, kao i Sveta Gora.
   
  Kršćanstvo se ukorijenilo u Dakiji još početkom 2. vijeka, u periodu okupiranja ove regije od Rimljana, što znači jednovremeno sa formiranjem rumunskog naroda. Već 325. godine jedan gotski episkop prisustvuje Nicejskom Saboru. Arijanski svećenik Ulfila (oko 310-381) prevodi Sveto Pismo na gotski jezik. U 15. vijeku organiziraju se dvije velike mitropolije, u Vlaškoj i Moldaviji, pod jurisdikcijom carigradskog patrijarha. Također, postojala je i mitropolija za pravoslavne Rumune u Transilvaniji, zatvorena za vrijeme austrougarskog carstva. Poslije sjedinjenja rumunskih zemalja 1859. godine, Rumunija 1877. dobija državnu nezavisnost, a 1885. godine Rumunska Crkva stiče autonomiju. Godine 1925. osniva se Rumunska Patrijaršija, uzdizanjem bukureštanskog arhiepiskopa na stepen patrijarha. Prvi patrijarh bio je Miron Kristea (1925-1939).
   
  Liturgija i propovjedi vrše se na rumunskom jeziku.Bugare, ogranak južnih Slovena, pokrstili su bizantski misionari koje je poslao patrijarh Focije 865. godine. Car Boris (853-889) primio je kršćanstvo u formi bizantskog obreda. Bugarska Patrijaršija osnovana je 1017. godine, za vrijeme cara Simeona, ali nju je ukinuo bizantski car Bazilije II (Bugaroubica) 1019. Godine 1186. zahvaljujući Svetom Savi obnavlja se Patrijaršija sa centrom u Trnovu, no nju su ukinuli otomanski Turci (1393). Za vrijeme otomanske okupacije Crkva se nalazila pod Carigradskom Patrijaršijom, koja je pokušala da ukine liturgiju na crkvenoslavenskom jeziku.
   
  Godine 1879. Bugari dobijaju od sultana Abdul Aziza pravo da imaju nezavisnu Patrijaršiju. To Carigrad nije prihvatio, te 1882. Bugarsku Crkvu proglašava "raskolničkom". Ta se nesloga prevazilazi 1945. godine, kada Carigrad daje autokefaliju Bugarskoj Crkvi, priznavši za egzarha mitropolita Stefana. Tek 1959. godine, poslije 560 godina, ponovo je uspostavljena Bugarska Patrijaršija izborom patrijarha Kirila (+1971). Bugarska Patrijaršija preš...
Komentari (2)
 • Ivo Jolic  - Tko je ovlastio nekog t.zv. srpskog sveshtenika da
  Govor mrznje,i udbaski rijecnik kojim se "Fotije " oglasava kao mjerodavni predstavnik "srpskog i svjetskog Pravoslavlja,bi se trebao naci pred hrvatskim sudom.Za tog agresivnog popa ne postoji hrvatski narod nego samo Ustase,pa u tu kategoriju spadaju do jucerasni Srbi-cetnici,takodjer državljani ili žitelji hrvatske drzave.Nakon Oluje i razbijenih usijanih velikosrpskih-cetnickih glava i iluzija,sam se pop Fotije raskoracio kao turski vazal Marko Kraljevic i sikce spashvajuci velikosrpstvo.U glavama takvih i gorih vjerskih sluzbenika srpske pravoslavne crkve zabetonirana je ideja da je SPC patentni ured za svjetko pravoslavlje.Zalosno je u ovom stoljecu braniti velikosrpsko Karadordjevicevo teroristicko naredjenje da su svi pravoslavci Srbi,i tako ih se mora u popisu stanovnistva registrirati,a narod terorizirati.Sto se tice retorike ugladjenog hrvatskog pravoslavca Pupovca,takvi su i doveli srpske pravoslavce u Hrvatskoj u zabludu,kako ce oni uz pomoc beogradske charsije i medjunarodnih manipulatora zavladati Hrvatskom,uz etnicko ciscenje hrvatakog naroda u Hrvatskoj drzavi.!!Hrvati moraju biti spremni za obranju ljudskih prava svojih pravoslavaca,muslimana,zidova i drugih vjerskih i manjinskih skupina u Hrvatskoj,a primijeniti metode suzbijanja provokacija i retorike kolovodja velikosrba bili oni politicki ili vjerski lideri.
 • nobile
  Dok god hrvatski pravoslavci ne protjeraju srpske popove iz svojih sela i dovedu prave svečenike koji će propovijedati vjeru , dotle im prijeti opasnost da nestanu s ovih prostora . Srpska Pravoslavna Crkva je leglo sotonino u kojem se propovijeda o mržnji i veliko srpskim idejama.Prema tome dog god nedođu svijesti njihov opstanak na ovim prostorima je upitan .
Komentiraj
Vaši kontakt detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
:D:angry::angry-red::evil::idea::love::x:no-comments::ooo::pirate::?::(:sleep::););)):0
Security
Molim unesite anti-spam kod sa slike.
 
RocketTheme Joomla Templates
generic xenical 60 mg