Čestitka

cestitka2014.jpg

Upis korisnika(login)

 

Libero Hosting web VPS www.liberohosting.com

Hrvatski Pravoslavac Korice

Prodaja kuće u Murteru

www.udbina.com

 

Križ Hrvatske Pravoslavne Crkve

Brojač Posjeta

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas127
mod_vvisit_counterJučer480
mod_vvisit_counterOvaj Tjedan2324
mod_vvisit_counterProšli Tjedan2778
mod_vvisit_counterOvaj Mjesec9061
mod_vvisit_counterProšli Mjesec12983
mod_vvisit_counterUkupno2615081

Trenutno na stranici: 5
0 198.143.37.153
,
0

Pristupnica

Pristupnica

                             SvMihovil    Isus     Bogorodica
LITURGIJU ZAJEDNO VODILI VLADIKA I NADBISKUP PDF Ispis E-mail
Ocjena: / 1
LošeOdlično 
HPZ - Aktualnosti
Urednik Administrator   
Subota, 17 Listopad 2009 20:47
ALELUJA NA DOBRIĆU K

KRIST U DVIJE NOŠNJE Liturgiju zajedno vodili vladika i nadbiskup

Radostan dan i za Katoličku crkvu koja u Hrvatskoj živi u bogatstvu dvaju obreda, latinskom i bizantskom, grkokatoličkom – kazao je msgr. Barišić piše: Damir ŠARAC Hodočastiti u Dalmaciju poseban je privilegij za nas, slavimo jednoga Boga na način kršćanskog Istoka i Zapada, ali smo jedinstveni, pripadnici istog naroda, iste Katoličke crkve, koja se ponosi različitostima u jedinstvu – kazao je msgr. Nikola Kekić, križevački biskup, predvodeći arhijerejsku liturgiju za katolike bizantskog obreda, koji su hodočastili u svetište Gospe Uskočke na Dobriću. Pozdravio ih je domaćin, splitsko-makarski nadbiskup msgr. Marin Barišić, koji je ujedno obilježio šesnaestu godišnjicu biskupstva. - Povijesni je ovo dan, novozaređeni vladika križevački došao je u Dalmaciju okupiti svoje vjernike. Radostan je dan i za Katoličku crkvu koja u Hrvatskoj živi u bogatstvu dvaju obreda, latinskom i bizantskom, grkokatoličkom, kao da je Krist odjeven u dvije nošnje. Zajedničko nam je sve: vjerovanje, sakramenti, jedinstvo s nasljednikom apostola Petra u Rimu, a liturgija što je slavimo na različit način približava nas nebu – objasnio je nadbiskup Barišić, kojem je jučerašnje bogoslužje bilo prvi izlazak u javnost nakon dva mjeseca teških zdravstvenih problema.
F.KLARIĆ / CROPIX
U crkvi Gospe od Dobrića, ispunjenoj grkokatoličkim hodočasnicima iz Samobora i Sošica u Žumberku, susreli su se kliški i žumberački uskoci, pojcima iz Zadra pridružili su se splitski dijecezanski i franjevački bogoslovi, a splitski rimokatolici također su pristizali na liturgiju koja je slika budućnosti: potpunog ujedinjenja istočnih i zapadnih kršćana, što je želja pape Benedikta XVI. i mnogih poglavara istočnih crkava. Uz oltar su koncelebrirali o. Milan Stipić, dušobrižnik dalmatinskih grkokatolika, o. Danijel Vranešić i o. Željko Pajić, te don Ante Žderić, don Nikola Samodol, don Jure Bjeliš, fra Ivan Čupić i fra Marko Babić. - Na svetom smo tlu, puno toga nas ovdje veže; iz velike Salone širilo se najranije kršćanstvo u ovim zemljama i među Hrvatima, a dalmatinski gradovi, pa tako i Split, nekoć su pripadali bizantskom obredu. U mnogim crkvama vjernici se i danas mole pred Bogorodičinim ikonama, one su drevni simboli zajedništva kojem se u Dalmaciji nikad nije zameo trag. Iznimna hrvatska povlastica glagoljanja na staroslavenskom jeziku u liturgiji spomen je na učenike svete braće Ćirila i Metoda koji su naučavali u ovim krajevima. Zahvaljujem svima na znaku ljubavi prema grkokatolicima – zaključio je vladika Kekić u homiliji. Hodočasnici su u dva autobusa nakon liturgijskog slavlja krenuli u Kričke kod Drniša, gdje je biskup Kekić blagoslovio početak obnove spaljene grkokatoličke crkve Pokrova Presvete Bogorodice. Spaljene ‘roge’ Katolici bizantskog obreda formiraju se nakon crkvenog koncila u Firenci 1439. godine, te dio ukrajinskih episkopa prihvaća zajedništvo s rimskim papom uz zadržavanje istočnog obreda u liturgiji. U Hrvatsku stižu 1530. godine iz Bosne, a danas ih je oko 24 tisuće u 34 župe s 24 svećenika, 11 bogoslova i pedesetak redovnica. Ima ih ukupno više od 10 milijuna, najviše u Ukrajini. U Dalmaciji su imali crkve u Kričkama, Baljcima i Vrlici, koje je puk nazivao ‘roge’ zbog dvostrukog zvonika, a spalili su ih četnici u Drugom svjetskom ratu.
Komentari (0)
Komentiraj
Vaši kontakt detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
:D:angry::angry-red::evil::idea::love::x:no-comments::ooo::pirate::?::(:sleep::););)):0
Security
Molim unesite anti-spam kod sa slike.
 
RocketTheme Joomla Templates
generic xenical 60 mg