Čestitka

cestitka2014.jpg

Upis korisnika(login)

 

Libero Hosting web VPS www.liberohosting.com

Hrvatski Pravoslavac Korice

Prodaja kuće u Murteru

www.udbina.com

 

Križ Hrvatske Pravoslavne Crkve

Brojač Posjeta

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas198
mod_vvisit_counterJučer703
mod_vvisit_counterOvaj Tjedan198
mod_vvisit_counterProšli Tjedan3788
mod_vvisit_counterOvaj Mjesec4171
mod_vvisit_counterProšli Mjesec4423
mod_vvisit_counterUkupno2164460

Trenutno na stranici: 14
0 192.230.71.9
,
0

Pristupnica

Pristupnica

                             SvMihovil    Isus     Bogorodica
Aktualnosti
OBNAVLJA SE HPC -NAPOKON PDF Ispis E-mail
Ocjena: / 9
LošeOdlično 
HPZ - Aktualnosti
Urednik Administrator   
Srijeda, 11 Studeni 2015 15:09

OBNAVLJA SE HPC -

 

NAPOKON

 

 

Budući ovog mjeseca istječe rok od 5 godina, koliko je, prema Zakonu o vjerskim zajednicama, Hrvatska prav oslavna zajednica trebala biti u statusu udruge, stekli su se svi uvjeti da  ova udruga preraste u status  HPZ (crkve), pa u svezi sa gore rečenim, obnavljamo tekst Hrvatskog lista iz 2010. godine te obznanjujemo svekoliko hrvatsko pučanstvo da ćemo još tijekom ove godine, ako Bog da, postati i vjerska zajednica (crkva) koja će se zvati HRVATSKA PRAVOSLAVNO-KATOLIČKA VJERSKA  ZAJEDNICA (Crkva).

Stoga poručujemo svim našim članovima ove zajednice, a i onima drugima, koji će tek postati, da nas slijede i skupa s nama promiču među svojim susjedima i prijateljima  ideju o značaju i ulozi HPC u hrvatskom

društvu, a o čemu ćemo opširnije govoriti i pisati i narednom vremenu.

Ivo Matanović, predsjednik

 

OTAC JELISEJ LALATOVIĆ PREDLAŽE SE – PONOVO -

ZA  POGLAVARA HPC

 

Zadarsj list

Događaji

Povratak

Ponudio sam se kao kršćanin i pravoslavac da pomognem ljudima

Piše: Boris Kupčak

15.03.2010.

Dodaj u omiljene članke Pošalji prijateljuPrintKomentiraj

Stvoreni smo da Hrvatska nas prepozna i da nas prizna kao primarnu pravoslavnu crkvu sa svim pravima koja nas idu. Pod tim pravima mislim i na sakralne objekte, kazao je Lalatović ističući kako SPC može svojatati samo ono što su izgradili u posljednjih nekoliko desetljeća

 

Iguman Jelisej Lalatović

Pitanje dana je kada će u Hrvatskoj biti osnovana udruga, a nakon nje i Hrvatska pravoslavna crkva, ako je suditi po riječima inicijatora Ive Matanovića i predsjednika udruge u osnivanju igumana Jeliseja Lalatovića. Osnivači kažu kako sama ideja postoji već dugi niz godina te kako je ovo samo izraz dugogodišnje želje hrvatskih pravoslavaca, dok se osnivanju udruge i njihovim težnjama žestoko protivi Srpska pravoslavna crkva. Podsjetimo kako je u prošli četvrtak održana konferencija za novinare na kojoj je najavljeno osnivanje udruge, a nakon toga je SPC poslala priopćenje u kojemu stoji kako su udruga u osnivanju i njeni članovi "promovirali i time javno rehabilitirali jednu „avet iz prošlosti", kojom se povampiruje fašizam i ustaštvo na ovim prostorima Europskog kontinenta" ističući kako se nadaju da zbog svog otvoreno militantnog i proustaškog karaktera neće moći biti registrirani u nadležnim institucijama RH. Iguman Jelisej Lalatović kazao nam je kako nema niti jedne pravne zapreke koja bi zabranila osnivanje udruge s težnjom obnove HPC.

Lalatović: Povijest nije na strani SPC-a

- Sama ideja je potekla od dijela državljana RH koji su pravoslavci, a svoje duhovne potrebe su do sada zadovoljavali u pravoslavnim crkvama koje su pod ingerencijom SPC iz Beograda. Zbog nevaljanog rada te crkve, koja je imala ne samo crkvene, nego i teritorijalne pretenzije nad Hrvatskom, samim tim unijela je dosta nepravilnosti i zabune u pravoslavni živalj, kao i nezgodan položaj izbora u vjerskom i duhovnom smislu vjernicima. Prelazak pravoslavnog hrvatskog stanovništva na katoličanstvo je proizvela SPC svojim katastrofalnim i neduhovnim djelovanjem među pravoslavnim žiteljima, propagirajući duhovnost i težnje jedne druge države, kaže Lalatović.

Osnivanje udruge, kao i težnja za obnovu HPC, gledaju se s neodobravanjem od strane SPC, jer je njeno djelovanje najzapaženije od 1942. godine u vrijeme NDH. Iguman Jelisej, kojeg Matanović naziva i novim episkopom, kazao nam je kako se SPC pokušava nametnuti kao nasilnički faktor te da smatraju kako je samo njihovo mišljenje ono ispravno.

- Povijest nije na strani SPC-a, pravoslavlje u Hrvatskoj je sve do 1920. godine bilo samostalno i nije potpadalo pod bilo koju drugu crkvenu ili državnu jurisdikciju. Tek 1920. godine, s kraljevstvom SHS, prvi put srpska crkva dolazi na ovaj prostor i pravoslavni živalj poistovjećuje sa Srbima. 1942. godina je samo jedan duhovni vrhunac pravoslavlja u Hrvatskoj, koji je nažalost trajao do 1945. godine, kaže Lalatović dodajući kako je SPC na ovim prostorima samo 95 godina i nema pravo osuđivanja obnove HPC-a.

Iguman Lalatović kazao nam je i kako se Hrvatska ne treba sramiti svoje uloge u Drugom svjetskom ratu i NDH.

- To je jedan dio povijesti kojeg se Hrvatska ne treba sramiti i sve i da hoće ne može se toga odreći, a ni ne treba jer to je dio povijesti. Želim istaknuti kako ne treba tu spominjati samo HPC pa za to razdoblje vezana je i Hrvatska himna koja je i danas zvanična himna, današnji suverenitet je isto tako iz tog razdoblja. Ne želim odobravati ni osuđivati taj dio slavne Hrvatske prošlosti, kaže Lalatović.

Zaređen kao pravoslavni svećenik, ali je ekskomuniciran.

Na stranicama Hrvatske pravoslavne zajednice nalazi se i slika manastira Gomirje, što je SPC već prije osudila. Iguman Lalatović kazao nam je kako su sakralni objekti u vlasništvu države, a ne SPC.

- Poznato je da su svi sakralni i vjerski objekti na području RH kulturna baština hrvatskog naroda i vlasništvo Hrvatske. Prema tome, korisnici tih manastira su gosti koji pripadaju podružnici SPC iz Beograda. Mi nismo stvoreni i obnovljeni da bilo što otimamo i bilo koga progonimo niti da stvaramo bilo kakve nerede, već da se pokažemo kao duhovna potreba hrvatskih pravoslavaca. Stvoreni smo da Hrvatska nas prepozna i da nas prizna kao primarnu pravoslavnu crkvu sa svim pravima koja nas idu, a s tim i sakralne objekte, kazao je Lalatović ističući kako SPC može svojatati samo ono što su izgradili u posljednjih nekoliko desetljeća.

Iguman Lalotović zaređen je kao pravoslavni svećenik, ali je ekskomuniciran. Pod razloge ekskomunikacije SPC navela je krađu, no iguman kaže da je to samo njihova prljava igra zbog mimoilaženja u stavovima.

- Sve što ne podržava srpstvo je ekskomunicirano i to smatraju negativnim. Od svih tih silnih priča da ima samo jedan detalj neke negativnosti, moje mjesto bilo bi u institucijama koje su za to predviđene. Prema tome to su obične špekulacije i priče koje žele nauditi meni i udruzi. Ja sam suviše mlad čovjek da bi imao nekih loših detalja u prošlosti, kaže Lalatović.

Igumana Lalatovića, inicijator osnivanja udruge Ivo Matanović naziva i episkopom.

- To je još jedna nedoumica, ja nisam konačno kadrovsko rješenje HPC-a. Ja sam trenutačni predsjednik HPZ-a čiji je osnovni cilj obnova HPC. Znat ćemo više kada se steknu uvjeti za svepravoslavni narodni hrvatski sabor, koji ćemo organizirati s hrvatskim pravoslavnim vjernicima i tamo izabrati određena crkvena tijela i hijerarhiju, kazao je Lalatović.

Zakazao nekoliko krštenja

Prema riječima igumana Lalatovića, veći broj pravoslavnih svećenika već sada želi stupiti u službu HPC-a.

- Odaziv pravoslavnih svećenika iz drugih crkava je veoma zanimljiv. Stigla nam je ponuda iz Rusije, dva episkopa i nekoliko svećenika želi doći, imamo i dva hrvatska pravoslavca koji su se zaredili u Grčkoj i tamo žive i oni su se ponudili da dođu pod okrilje HPC-a. Mjesto poglavara odredit će svepravoslavni sabor, a ja sam samo tu kao predsjednik udruge, kaže Lalatović.

O samom osnivanju udruge te planu kada bi crkva mogla zaživjeti Lalatović je rekao:

- Za osnivanje udruge potrebna su tri člana i ona je osnovana, no mi želimo krenuti pravnim dijelom kako bismo mogli pravno djelovati i okupljati vjernike i članove, a za osnivanje vjerske zajednice potrebno je pet godina i 500 članova. No, mi se obnavljamo i u kontinuitetu smo, a uz pravnu pomoć i povijesne činjenice to razdoblje ćemo značajno smanjiti, kaže Lalatović dodajući kako su već dobili najave da neće biti nikakvih problema u njihovom osnivanju i registraciji.

Postavili smo pitanje kada konkretno očekuje da će crkva biti osnovana te kada će se početi vršiti mise i ostali vjerski sakramenti poput krštenja.

- Jedan intenzivniji način rada pokrenut ćemo dobivanjem akta o registriranju udruge, iako sam već počeo s udovoljavanjem duhovnih potreba vjernika. Posjetio sam već nekoliko domova i zakazao nekoliko krštenja i posvećenja domova. Potankosti ne bih iznosio, ali duhovni život je već počeo, kazao je Lalatović dodajući kako ne postoji niti jedan dokument da je HPC ugašena te da će papire poput krsnog lista vjernici dobiti odmah nakon registriranja.

U Crnoj Gori su se neki mediji već obrušili na igumana Jeliseja, optužujući ga kako je ustaša.

- Upravo sam dobio vijest da su me crnogorski mediji s prosrpskim djelovanjem prozvali crnogorskim ustašom koji progoni Srbe iz Hrvatske. Već sam naučio na te stvari, osuđuju sve što nije srpsko i što ne misli srpski. Srbi moraju shvatiti da nisu jedini na svijetu i u Europi te da ima mnogo jačih kultura i društava. Ponudio sam se Hrvatskim pravoslavcima kao monah, s obzirom da imam 12 godišnje iskustvo obnove crkve u Crnoj Gori, gdje je bilo puno teže, jer tada nismo imali priznatu državu. Nadam se da ovdje neću iznova preživljavati napade i govore. Ponudio sam se kao kršćanin i pravoslavac da pomognem ovim ljudima, kazao je Lalatović dodajući da su Crnogorci i Hrvati oduvjek prijateljski narod te da su i oni bili pod agresijom Srba i Srbije.

Obnovu HPC podržava i Pavelićeva kćer

Ivo Matanović, inicijator osnivanja HPZ s težnjom obnove HPC, kazao nam je kako obnovu podržava i poglavnikova kćer Višnja.

- Višnja Pavelić koja živi u Madridu i ima 87 godina je s nama u kontaktu, kao članica Hrvatskog društva političkih uznika, ona nam je kazala kako podržava udrugu te će postati članica udruge kada se osnujemo. Oduševljena je idejom i poslala mi je knjigu iz 1942. godine koju sam dao umnožiti, kazao je Matanović dodajući kako je i Ante Pavelić imao želju biti kršten u pravoslavnoj crkvi.

 

SPC: Avet iz prošlosti!

U priopćenju SPC stoji kako je sama najava osnivanja HPC-a izazvala uznemirenost kod svećenstva i pravoslavnih Srba u RH.

- Poznato je da je HPC formirana 1942. u vrijeme fašističkog i ustaškog režima Ante Pavelića u NDH. Tadašnji Pavelićev režim izvršio je genocid nad srpskim, jevrejskim i romskim narodom u NDH, a cilj fantomske HPC je bio da uništi svaki trag postojanja pravoslavlja i pravoslavnih Srba na ovim prostorima. Srpska pravoslavna Crkva i srpski narod postoje već vjekovima na prostorima Dalmacije, što najbolje potvrđuju i svjedoče njene parohijske crkve i manastiri, koji su u najvećem broju podignuti od XIII. do XV. stoljeća i predstavljaju značajnu kulturnu baštinu, koja je kao takva, pod zaštitom nadležnih institucija hrvatske države, stoji u priopćenju te se navodi kako formiranje udruženja jasno izaziva ljudsku strepnju pred mogućnošću ponovnog ostvarenja njihovog programa iza kojega su u vrijeme Drugog svetskog rata ostali bezbrojni logori, stratišta i jame od kojih je svakako najzloglasniji i najveći logor istrebljenja - Jasenovac.

SPC apelirala i da se ne dopusti osnivanje udruge.

- Mi se iskreno nadamo da ovo Udruženje, koje se vezuje za najmračnije razdoblje novije povijesti Hrvatske - zbog svog otvoreno militantnog i proustaškog karaktera neće moći biti registrirano u nadležnim institucijama današnje Hrvatske - koja se nalazi pred vratima ulaska u Europsku uniju. Isto tako apeliramo na organe pravne države i nadležna ministarstva Republike Hrvatske, da zaštite objekte i imovinu Srpske pravoslavne crkve, kao i naše vjernike od eventualnog uznemiravanja i napada, što su neki od čelnika ovoga fantomskog udruženja najavili. Oni su ovih dana promovirali i time javno rehabilitirali jednu "avet iz prošlosti", kojom se povampiruje fašizam i ustaštvo na ovim prostorima Europskog kontinenta, stoji u priopćenju na kraju kojega vjernike pozivaju na post i molitvu te im preporučuju da se ne boje i ne primaju lažne pastire i propovjednike u kuće već da čuvaju svoju svetu pravoslavnu Crkvu i svoju vjeru, svoju Krsnu slavu i svoje dalmatinske svetinje, koje su ga očuvale i čuvaju kroz istoriju.

 

SNS se protivi osnivanju hrvatske pravoslavne crkve

Srpska narodna stranka (SNS) jučer je osudila najavljeno osnivanje Hrvatske pravoslavne crkve u Republici Hrvatskoj, ocijenivši da je ta organizacija po svom poslanju "antisrpska, nacionalistička i u stvarnoj biti antipravoslavna".

Osnivanje te crkve započelo je okupljanjem bivših svećenika pravoslavne crkve kojima je, zbog duhovnih, materijalnih i krivičnih prijestupa, oduzet svećenički čin, odnosno inicijativom udruge čiji članovi nisu pravoslavci, već katolici, tvrdi SNS u otvorenom pismu.

SNS zamjera što se na internet stranici Hrvatske pravoslavne zajednice kaže kako je temelj osnivanja te crkve njezino djelovanje tijekom Nezavisne države Hrvatske.

Zajednica nastavlja ideju tog razdoblja, udarajući na Srbe u Hrvatskoj negirajući im da su Srbi, negirajući Srpsku pravoslavnu crkvu, uzimajući kao svoj znak srpski pravoslavni manastir Gomirje te prisvajajući Nikolu Teslu i druge povijesno značajne Srbe, navodi se, uz ostalo, u opširnom pismu.

Ocijenili su da je osnivanje te crkve suprotno načelima za uspostavljanje pravoslavne crkve, po kojima moraju postojati zdravi duhovno-moralni te crkveno-pravni i državno-pravni uvjeti za to.

SNS smatra da država mora voditi računa o tome da se niti jedna pravoslavna crkva ne može osnovati kao udruga te da mora primijeniti zakonske i kaznene mjere protiv "nacionalističkog, antisrpskog, antipravoslavnog djelovanja protiv Srba".

Neophodno je da se od takvog ponašanja člaKomentiraj

Komentari (1)

ivoru, prije 2024d 9h
Tko je iguman Jelisej? Precizno govoreći, on vam je diskontni rent-a-pop, s posljednjim boravištem u lijepome crnogorskom gradu Nikšiću, koji se neki dan, na poziv roja zadarskih ustaša, počeo predstavljati kao duhovni i vjerski autoritet hrvatskih pravoslavaca. Naravno, izlišne bi bile riječi za Jeliseja, ne bismo njegove naručitelje nazivali ustašama, niti bismo o svemu tome u ovaj proljetni utorak uopće i razmišljali, da borbeni Nikšićanin, kandidirajući se za hrvatskoga patrijarha, nije rekao: "Na otpore smo spremni, biskupi i političari već su upućivali protestna pisma Vladi, ali dobili smo odgovor da nema zapreka da se u Hrvatskoj obnovi Hrvatska pravoslavna crkva. Još gore napade očekujemo od srpskih političara u Hrvatskoj, no ljudi trebaju shvatiti da žive u Hrvatskoj i da su tu dobrodošli, a tko želi drugu vjeru i ideologiju, neka ide iz Hrvatske. " 
nova zajednice ogradi i Katolička crkva kojoj oni pripadaju, kaže se, uz ostalo, u otvorenom pismu koje potpisuje predsjednik SNS-a Milan Rodić.

 

15.03.2010.

Dodaj u omiljene članke Pošalji prijateljuPrintOsim činjenice da je Hrvatska pravoslavna crkva prošli put nastajala kao međufaza u ustaškome genocidu nad Srbima, problem s takvom vjerskom institucijom sastoji se u tome što danas, u proljeće recesijske godine Gospodnje, ne postoje Hrvati pravoslavne vjeroispovijesti. Čak ni ona dvojica zadarskih entuzijasta, koji su Jeliseja Zovnuli da im se priključi, nisu učinili ono što bi u vjerskom, ali iu tehničkom smislu, trebalo biti osnovnom pretpostavkom osnutka crkvene zajednice do koje im je toliko stalo: nisu konvenirali na pravoslavlje, ili da se poslužimo svima razumljivim jezikom, nisu se krenuli krstiti sa tri prsta. Shvatljivo je da nisu, jer bi u tom slučaju Ivo Matanović i Kakoseonozove Radović morali samima sebi odvaliti barem par disciplinskih šamara, sukladno domoljublje i ideologijom koju zastupaju. Hrvate pravoslavne vjeroispovijesti moguće je na početku dvadeset prvoga stoljeća proizvesti na dva načina: ili da se ljuti poskok-desničari još jednom žrtvuju, pa da, skupa s onim svojim pjevačem, prihvate pravoslavlje, pljunu i prezrite rimskoga papu, ili da se, kako je to predlagao i doglavnik iz školske lektire ministra Radovana Fuchs, trećina preostalih hrvatskih Srba pobiti, trećina ih se protjera u Srbiju, a trećini se ponudi Jeliseja za patrijarha. U posljednjemu stoljeću nije izumljen treći način proizvodnje Hrvata pravoslavaca. Uostalom, i samom je iguman to bilo savršeno jasno kada je svojoj srpskopravoslavnoj subraći po obredu poručio: "tko želi drugu vjeru i ideologiju, neka ide iz Hrvatske". Na taj način je jasno i nedvosmisleno deklarirao što su, zapravo, krajnji ciljevi njegovih političkih pokrovitelja i koji je jedini razlog zbog kojega bi se formirala Hrvatska pravoslavna crkva. Rekao je ono što je Ivo Matanović pokušavao izreći na neki drugi, katoličkom uhu prihvatljiviji, da ne kažemo licemjerniji način. Iguman Jelisej veli da su dobili odgovor "da nema zapreka da se u Hrvatskoj obnovi Hrvatska pravoslavna crkva". Ne precizira od koga je dobio takav odgovor, ali avaj, izgovara to u istoj rečenici u kojoj je spomenuo i hrvatsku Vladu, pa nas navodi da zaključimo kako se odgovaranjem bavila neka služba koja je bliska ovoj visokoj nacionalnoj instituciji. Bilo bi zanimljivo znati o kojoj se službi radi i što predsjednica Vlade Jadranka Kosor, friško obodrena blagoslovom Benedikta šesnaestoga, misli o osnivanju Crkve u koju bi valjalo utjerati ono naših pravoslavaca što ih je još ostalo, da umjesto toga ne bi, kao onomad 1941 , bili utjerivani u blago pregrijanu Glinski crkvu. Ali prije nego što se gospođa premijerka ne sastavi sa svojim mišljenjem oko dotičnog problema, još bi zanimljivije bilo znati što o njemu misle ministri Karamarko i Šimonović, te nadležne sudske i policijske službe. Naime, iguman Jelisej je, kako smo u novinama prilično nedvosmisleno mogli pročitati, Srbima i vjernicima Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj rekao da mogu ići iz Hrvatske. Učinio je to, formalno i ceremonijalnim gledajući, s poprilično visokog mjesta, pozivajući se na autoritet Gospodina Boga, te hrvatskoga naroda i države. Nije li time počinio kazneno djelo? Ministar Šimonović lako bi se mogao dosjetiti koje. Pogotovu ako ga netko iz Bruxellesa o tome nešto priupita, a hoće, ako Bog da. Izvjesno je da se nakon odlaska Ive Sanadera u Hrvatskoj događa ideološka retardacija unutar vladajuće strukture. Ono što je prethodni premijer autoritativno i simbolički otklonio, naredio rušenje spomenika Juri Francetiću, vraća nam se od prvih dana gospođina vladavine, kada je raspoloženje domaće i inozemne javnosti testirano diplomatskom notom upućenom Švicarskoj, zbog odbijanja vize Marku Perkoviću. Pitanje je samo je li to posljedica ideološke Smušenost, ili je Jelisej Nikšićki naš čovjek na terenu. 

 

 
OBNAVLJA SE HPC - NAPOKON PDF Ispis E-mail
Ocjena: / 2
LošeOdlično 
HPZ - Aktualnosti
Urednik Administrator   
Srijeda, 11 Studeni 2015 15:04

OBNAVLJA SE HPC -

 

napokon

 

 

Budući je prošlog mjeseca istekao rok od 5 godina,koliko je, iprema Zakonu o vjerskim izajenicama, Hrvatska prav oslavna zajednica trebala biti u statusu udruge, stekli su se svi uvjeti da  ova udruga preraste u status  HPZ (crkve), pa u svezi sa gore rečenim, obnavljamo tekst Hrvatskog lista iz 2010. godine te obznanjujemo svekoliko hrvatsko pučanstvo da ćemo još tijekom ove godine, ako Bog da, postati i vjerska zajednica (crkva) koja će se zvati

 

HRVATSKA PRAVOSLAVNO-

KATOLIČKA VJERSKA 

ZAJEDNICA (Crkva).

 

Stoga poručujemo svim našim članovima ove zajednice, a i onima drugima, koji će tek postati, da nas slijede i skupa s nama promiču među svojim susjedima i prijateljima  ideju o značaju i ulozi HPC u hrvatskom

društvu, a o čemu ćemo opširnije govoriti i pisati i narednom vremenu.

Ivo Matanović, predsjednik

 

OTAC JELISEJ LALATOVIĆ

PREDLAŽE SE – PONOVO -

ZA  POGLAVARA HPC

 

Zadarsj list

Događaji

Povratak

Ponudio sam se kao kršćanin i pravoslavac da pomognem ljudima

Piše: Boris Kupčak

15.03.2010.

Dodaj u omiljene članke Pošalji prijateljuPrintKomentiraj

Stvoreni smo da Hrvatska nas prepozna i da nas prizna kao primarnu pravoslavnu crkvu sa svim pravima koja nas idu. Pod tim pravima mislim i na sakralne objekte, kazao je Lalatović ističući kako SPC može svojatati samo ono što su izgradili u posljednjih nekoliko desetljeća

 

Iguman Jelisej Lalatović

Pitanje dana je kada će u Hrvatskoj biti osnovana udruga, a nakon nje i Hrvatska pravoslavna crkva, ako je suditi po riječima inicijatora Ive Matanovića i predsjednika udruge u osnivanju igumana Jeliseja Lalatovića. Osnivači kažu kako sama ideja postoji već dugi niz godina te kako je ovo samo izraz dugogodišnje želje hrvatskih pravoslavaca, dok se osnivanju udruge i njihovim težnjama žestoko protivi Srpska pravoslavna crkva. Podsjetimo kako je u prošli četvrtak održana konferencija za novinare na kojoj je najavljeno osnivanje udruge, a nakon toga je SPC poslala priopćenje u kojemu stoji kako su udruga u osnivanju i njeni članovi "promovirali i time javno rehabilitirali jednu „avet iz prošlosti", kojom se povampiruje fašizam i ustaštvo na ovim prostorima Europskog kontinenta" ističući kako se nadaju da zbog svog otvoreno militantnog i proustaškog karaktera neće moći biti registrirani u nadležnim institucijama RH. Iguman Jelisej Lalatović kazao nam je kako nema niti jedne pravne zapreke koja bi zabranila osnivanje udruge s težnjom obnove HPC.

Lalatović: Povijest nije na strani SPC-a

- Sama ideja je potekla od dijela državljana RH koji su pravoslavci, a svoje duhovne potrebe su do sada zadovoljavali u pravoslavnim crkvama koje su pod ingerencijom SPC iz Beograda. Zbog nevaljanog rada te crkve, koja je imala ne samo crkvene, nego i teritorijalne pretenzije nad Hrvatskom, samim tim unijela je dosta nepravilnosti i zabune u pravoslavni živalj, kao i nezgodan položaj izbora u vjerskom i duhovnom smislu vjernicima. Prelazak pravoslavnog hrvatskog stanovništva na katoličanstvo je proizvela SPC svojim katastrofalnim i neduhovnim djelovanjem među pravoslavnim žiteljima, propagirajući duhovnost i težnje jedne druge države, kaže Lalatović.

Osnivanje udruge, kao i težnja za obnovu HPC, gledaju se s neodobravanjem od strane SPC, jer je njeno djelovanje najzapaženije od 1942. godine u vrijeme NDH. Iguman Jelisej, kojeg Matanović naziva i novim episkopom, kazao nam je kako se SPC pokušava nametnuti kao nasilnički faktor te da smatraju kako je samo njihovo mišljenje ono ispravno.

- Povijest nije na strani SPC-a, pravoslavlje u Hrvatskoj je sve do 1920. godine bilo samostalno i nije potpadalo pod bilo koju drugu crkvenu ili državnu jurisdikciju. Tek 1920. godine, s kraljevstvom SHS, prvi put srpska crkva dolazi na ovaj prostor i pravoslavni živalj poistovjećuje sa Srbima. 1942. godina je samo jedan duhovni vrhunac pravoslavlja u Hrvatskoj, koji je nažalost trajao do 1945. godine, kaže Lalatović dodajući kako je SPC na ovim prostorima samo 95 godina i nema pravo osuđivanja obnove HPC-a.

Iguman Lalatović kazao nam je i kako se Hrvatska ne treba sramiti svoje uloge u Drugom svjetskom ratu i NDH.

- To je jedan dio povijesti kojeg se Hrvatska ne treba sramiti i sve i da hoće ne može se toga odreći, a ni ne treba jer to je dio povijesti. Želim istaknuti kako ne treba tu spominjati samo HPC pa za to razdoblje vezana je i Hrvatska himna koja je i danas zvanična himna, današnji suverenitet je isto tako iz tog razdoblja. Ne želim odobravati ni osuđivati taj dio slavne Hrvatske prošlosti, kaže Lalatović.

Zaređen kao pravoslavni svećenik, ali je ekskomuniciran.

Na stranicama Hrvatske pravoslavne zajednice nalazi se i slika manastira Gomirje, što je SPC već prije osudila. Iguman Lalatović kazao nam je kako su sakralni objekti u vlasništvu države, a ne SPC.

- Poznato je da su svi sakralni i vjerski objekti na području RH kulturna baština hrvatskog naroda i vlasništvo Hrvatske. Prema tome, korisnici tih manastira su gosti koji pripadaju podružnici SPC iz Beograda. Mi nismo stvoreni i obnovljeni da bilo što otimamo i bilo koga progonimo niti da stvaramo bilo kakve nerede, već da se pokažemo kao duhovna potreba hrvatskih pravoslavaca. Stvoreni smo da Hrvatska nas prepozna i da nas prizna kao primarnu pravoslavnu crkvu sa svim pravima koja nas idu, a s tim i sakralne objekte, kazao je Lalatović ističući kako SPC može svojatati samo ono što su izgradili u posljednjih nekoliko desetljeća.

Iguman Lalotović zaređen je kao pravoslavni svećenik, ali je ekskomuniciran. Pod razloge ekskomunikacije SPC navela je krađu, no iguman kaže da je to samo njihova prljava igra zbog mimoilaženja u stavovima.

- Sve što ne podržava srpstvo je ekskomunicirano i to smatraju negativnim. Od svih tih silnih priča da ima samo jedan detalj neke negativnosti, moje mjesto bilo bi u institucijama koje su za to predviđene. Prema tome to su obične špekulacije i priče koje žele nauditi meni i udruzi. Ja sam suviše mlad čovjek da bi imao nekih loših detalja u prošlosti, kaže Lalatović.

Igumana Lalatovića, inicijator osnivanja udruge Ivo Matanović naziva i episkopom.

- To je još jedna nedoumica, ja nisam konačno kadrovsko rješenje HPC-a. Ja sam trenutačni predsjednik HPZ-a čiji je osnovni cilj obnova HPC. Znat ćemo više kada se steknu uvjeti za svepravoslavni narodni hrvatski sabor, koji ćemo organizirati s hrvatskim pravoslavnim vjernicima i tamo izabrati određena crkvena tijela i hijerarhiju, kazao je Lalatović.

Zakazao nekoliko krštenja

Prema riječima igumana Lalatovića, veći broj pravoslavnih svećenika već sada želi stupiti u službu HPC-a.

- Odaziv pravoslavnih svećenika iz drugih crkava je veoma zanimljiv. Stigla nam je ponuda iz Rusije, dva episkopa i nekoliko svećenika želi doći, imamo i dva hrvatska pravoslavca koji su se zaredili u Grčkoj i tamo žive i oni su se ponudili da dođu pod okrilje HPC-a. Mjesto poglavara odredit će svepravoslavni sabor, a ja sam samo tu kao predsjednik udruge, kaže Lalatović.

O samom osnivanju udruge te planu kada bi crkva mogla zaživjeti Lalatović je rekao:

- Za osnivanje udruge potrebna su tri člana i ona je osnovana, no mi želimo krenuti pravnim dijelom kako bismo mogli pravno djelovati i okupljati vjernike i članove, a za osnivanje vjerske zajednice potrebno je pet godina i 500 članova. No, mi se obnavljamo i u kontinuitetu smo, a uz pravnu pomoć i povijesne činjenice to razdoblje ćemo značajno smanjiti, kaže Lalatović dodajući kako su već dobili najave da neće biti nikakvih problema u njihovom osnivanju i registraciji.

Postavili smo pitanje kada konkretno očekuje da će crkva biti osnovana te kada će se početi vršiti mise i ostali vjerski sakramenti poput krštenja.

- Jedan intenzivniji način rada pokrenut ćemo dobivanjem akta o registriranju udruge, iako sam već počeo s udovoljavanjem duhovnih potreba vjernika. Posjetio sam već nekoliko domova i zakazao nekoliko krštenja i posvećenja domova. Potankosti ne bih iznosio, ali duhovni život je već počeo, kazao je Lalatović dodajući kako ne postoji niti jedan dokument da je HPC ugašena te da će papire poput krsnog lista vjernici dobiti odmah nakon registriranja.

U Crnoj Gori su se neki mediji već obrušili na igumana Jeliseja, optužujući ga kako je ustaša.

- Upravo sam dobio vijest da su me crnogorski mediji s prosrpskim djelovanjem prozvali crnogorskim ustašom koji progoni Srbe iz Hrvatske. Već sam naučio na te stvari, osuđuju sve što nije srpsko i što ne misli srpski. Srbi moraju shvatiti da nisu jedini na svijetu i u Europi te da ima mnogo jačih kultura i društava. Ponudio sam se Hrvatskim pravoslavcima kao monah, s obzirom da imam 12 godišnje iskustvo obnove crkve u Crnoj Gori, gdje je bilo puno teže, jer tada nismo imali priznatu državu. Nadam se da ovdje neću iznova preživljavati napade i govore. Ponudio sam se kao kršćanin i pravoslavac da pomognem ovim ljudima, kazao je Lalatović dodajući da su Crnogorci i Hrvati oduvjek prijateljski narod te da su i oni bili pod agresijom Srba i Srbije.

Obnovu HPC podržava i Pavelićeva kćer

Ivo Matanović, inicijator osnivanja HPZ s težnjom obnove HPC, kazao nam je kako obnovu podržava i poglavnikova kćer Višnja.

- Višnja Pavelić koja živi u Madridu i ima 87 godina je s nama u kontaktu, kao članica Hrvatskog društva političkih uznika, ona nam je kazala kako podržava udrugu te će postati članica udruge kada se osnujemo. Oduševljena je idejom i poslala mi je knjigu iz 1942. godine koju sam dao umnožiti, kazao je Matanović dodajući kako je i Ante Pavelić imao želju biti kršten u pravoslavnoj crkvi.

 

SPC: Avet iz prošlosti!

U priopćenju SPC stoji kako je sama najava osnivanja HPC-a izazvala uznemirenost kod svećenstva i pravoslavnih Srba u RH.

- Poznato je da je HPC formirana 1942. u vrijeme fašističkog i ustaškog režima Ante Pavelića u NDH. Tadašnji Pavelićev režim izvršio je genocid nad srpskim, jevrejskim i romskim narodom u NDH, a cilj fantomske HPC je bio da uništi svaki trag postojanja pravoslavlja i pravoslavnih Srba na ovim prostorima. Srpska pravoslavna Crkva i srpski narod postoje već vjekovima na prostorima Dalmacije, što najbolje potvrđuju i svjedoče njene parohijske crkve i manastiri, koji su u najvećem broju podignuti od XIII. do XV. stoljeća i predstavljaju značajnu kulturnu baštinu, koja je kao takva, pod zaštitom nadležnih institucija hrvatske države, stoji u priopćenju te se navodi kako formiranje udruženja jasno izaziva ljudsku strepnju pred mogućnošću ponovnog ostvarenja njihovog programa iza kojega su u vrijeme Drugog svetskog rata ostali bezbrojni logori, stratišta i jame od kojih je svakako najzloglasniji i najveći logor istrebljenja - Jasenovac.

SPC apelirala i da se ne dopusti osnivanje udruge.

- Mi se iskreno nadamo da ovo Udruženje, koje se vezuje za najmračnije razdoblje novije povijesti Hrvatske - zbog svog otvoreno militantnog i proustaškog karaktera neće moći biti registrirano u nadležnim institucijama današnje Hrvatske - koja se nalazi pred vratima ulaska u Europsku uniju. Isto tako apeliramo na organe pravne države i nadležna ministarstva Republike Hrvatske, da zaštite objekte i imovinu Srpske pravoslavne crkve, kao i naše vjernike od eventualnog uznemiravanja i napada, što su neki od čelnika ovoga fantomskog udruženja najavili. Oni su ovih dana promovirali i time javno rehabilitirali jednu "avet iz prošlosti", kojom se povampiruje fašizam i ustaštvo na ovim prostorima Europskog kontinenta, stoji u priopćenju na kraju kojega vjernike pozivaju na post i molitvu te im preporučuju da se ne boje i ne primaju lažne pastire i propovjednike u kuće već da čuvaju svoju svetu pravoslavnu Crkvu i svoju vjeru, svoju Krsnu slavu i svoje dalmatinske svetinje, koje su ga očuvale i čuvaju kroz istoriju.

 

SNS se protivi osnivanju hrvatske pravoslavne crkve

Srpska narodna stranka (SNS) jučer je osudila najavljeno osnivanje Hrvatske pravoslavne crkve u Republici Hrvatskoj, ocijenivši da je ta organizacija po svom poslanju "antisrpska, nacionalistička i u stvarnoj biti antipravoslavna".

Osnivanje te crkve započelo je okupljanjem bivših svećenika pravoslavne crkve kojima je, zbog duhovnih, materijalnih i krivičnih prijestupa, oduzet svećenički čin, odnosno inicijativom udruge čiji članovi nisu pravoslavci, već katolici, tvrdi SNS u otvorenom pismu.

SNS zamjera što se na internet stranici Hrvatske pravoslavne zajednice kaže kako je temelj osnivanja te crkve njezino djelovanje tijekom Nezavisne države Hrvatske.

Zajednica nastavlja ideju tog razdoblja, udarajući na Srbe u Hrvatskoj negirajući im da su Srbi, negirajući Srpsku pravoslavnu crkvu, uzimajući kao svoj znak srpski pravoslavni manastir Gomirje te prisvajajući Nikolu Teslu i druge povijesno značajne Srbe, navodi se, uz ostalo, u opširnom pismu.

Ocijenili su da je osnivanje te crkve suprotno načelima za uspostavljanje pravoslavne crkve, po kojima moraju postojati zdravi duhovno-moralni te crkveno-pravni i državno-pravni uvjeti za to.

SNS smatra da država mora voditi računa o tome da se niti jedna pravoslavna crkva ne može osnovati kao udruga te da mora primijeniti zakonske i kaznene mjere protiv "nacionalističkog, antisrpskog, antipravoslavnog djelovanja protiv Srba".

Neophodno je da se od takvog ponašanja člaKomentiraj

Komentari (1)

ivoru, prije 2024d 9h
Tko je iguman Jelisej? Precizno govoreći, on vam je diskontni rent-a-pop, s posljednjim boravištem u lijepome crnogorskom gradu Nikšiću, koji se neki dan, na poziv roja zadarskih ustaša, počeo predstavljati kao duhovni i vjerski autoritet hrvatskih pravoslavaca. Naravno, izlišne bi bile riječi za Jeliseja, ne bismo njegove naručitelje nazivali ustašama, niti bismo o svemu tome u ovaj proljetni utorak uopće i razmišljali, da borbeni Nikšićanin, kandidirajući se za hrvatskoga patrijarha, nije rekao: "Na otpore smo spremni, biskupi i političari već su upućivali protestna pisma Vladi, ali dobili smo odgovor da nema zapreka da se u Hrvatskoj obnovi Hrvatska pravoslavna crkva. Još gore napade očekujemo od srpskih političara u Hrvatskoj, no ljudi trebaju shvatiti da žive u Hrvatskoj i da su tu dobrodošli, a tko želi drugu vjeru i ideologiju, neka ide iz Hrvatske. " 
nova zajednice ogradi i Katolička crkva kojoj oni pripadaju, kaže se, uz ostalo, u otvorenom pismu koje potpisuje predsjednik SNS-a Milan Rodić.

 

15.03.2010.

Dodaj u omiljene članke Pošalji prijateljuPrintOsim činjenice da je Hrvatska pravoslavna crkva prošli put nastajala kao međufaza u ustaškome genocidu nad Srbima, problem s takvom vjerskom institucijom sastoji se u tome što danas, u proljeće recesijske godine Gospodnje, ne postoje Hrvati pravoslavne vjeroispovijesti. Čak ni ona dvojica zadarskih entuzijasta, koji su Jeliseja Zovnuli da im se priključi, nisu učinili ono što bi u vjerskom, ali iu tehničkom smislu, trebalo biti osnovnom pretpostavkom osnutka crkvene zajednice do koje im je toliko stalo: nisu konvenirali na pravoslavlje, ili da se poslužimo svima razumljivim jezikom, nisu se krenuli krstiti sa tri prsta. Shvatljivo je da nisu, jer bi u tom slučaju Ivo Matanović i Kakoseonozove Radović morali samima sebi odvaliti barem par disciplinskih šamara, sukladno domoljublje i ideologijom koju zastupaju. Hrvate pravoslavne vjeroispovijesti moguće je na početku dvadeset prvoga stoljeća proizvesti na dva načina: ili da se ljuti poskok-desničari još jednom žrtvuju, pa da, skupa s onim svojim pjevačem, prihvate pravoslavlje, pljunu i prezrite rimskoga papu, ili da se, kako je to predlagao i doglavnik iz školske lektire ministra Radovana Fuchs, trećina preostalih hrvatskih Srba pobiti, trećina ih se protjera u Srbiju, a trećini se ponudi Jeliseja za patrijarha. U posljednjemu stoljeću nije izumljen treći način proizvodnje Hrvata pravoslavaca. Uostalom, i samom je iguman to bilo savršeno jasno kada je svojoj srpskopravoslavnoj subraći po obredu poručio: "tko želi drugu vjeru i ideologiju, neka ide iz Hrvatske". Na taj način je jasno i nedvosmisleno deklarirao što su, zapravo, krajnji ciljevi njegovih političkih pokrovitelja i koji je jedini razlog zbog kojega bi se formirala Hrvatska pravoslavna crkva. Rekao je ono što je Ivo Matanović pokušavao izreći na neki drugi, katoličkom uhu prihvatljiviji, da ne kažemo licemjerniji način. Iguman Jelisej veli da su dobili odgovor "da nema zapreka da se u Hrvatskoj obnovi Hrvatska pravoslavna crkva". Ne precizira od koga je dobio takav odgovor, ali avaj, izgovara to u istoj rečenici u kojoj je spomenuo i hrvatsku Vladu, pa nas navodi da zaključimo kako se odgovaranjem bavila neka služba koja je bliska ovoj visokoj nacionalnoj instituciji. Bilo bi zanimljivo znati o kojoj se službi radi i što predsjednica Vlade Jadranka Kosor, friško obodrena blagoslovom Benedikta šesnaestoga, misli o osnivanju Crkve u koju bi valjalo utjerati ono naših pravoslavaca što ih je još ostalo, da umjesto toga ne bi, kao onomad 1941 , bili utjerivani u blago pregrijanu Glinski crkvu. Ali prije nego što se gospođa premijerka ne sastavi sa svojim mišljenjem oko dotičnog problema, još bi zanimljivije bilo znati što o njemu misle ministri Karamarko i Šimonović, te nadležne sudske i policijske službe. Naime, iguman Jelisej je, kako smo u novinama prilično nedvosmisleno mogli pročitati, Srbima i vjernicima Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj rekao da mogu ići iz Hrvatske. Učinio je to, formalno i ceremonijalnim gledajući, s poprilično visokog mjesta, pozivajući se na autoritet Gospodina Boga, te hrvatskoga naroda i države. Nije li time počinio kazneno djelo? Ministar Šimonović lako bi se mogao dosjetiti koje. Pogotovu ako ga netko iz Bruxellesa o tome nešto priupita, a hoće, ako Bog da. Izvjesno je da se nakon odlaska Ive Sanadera u Hrvatskoj događa ideološka retardacija unutar vladajuće strukture. Ono što je prethodni premijer autoritativno i simbolički otklonio, naredio rušenje spomenika Juri Francetiću, vraća nam se od prvih dana gospođina vladavine, kada je raspoloženje domaće i inozemne javnosti testirano diplomatskom notom upućenom Švicarskoj, zbog odbijanja vize Marku Perkoviću. Pitanje je samo je li to posljedica ideološke Smušenost, ili je Jelisej Nikšićki naš čovjek na terenu. 

 

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
RocketTheme Joomla Templates
generic xenical 60 mg
partial thesis submitted fulfilment creative resources a in for adults writing lab report a of order correct pay can essay you someone do to your dissertation knowledge management and help proposal proposal marketing on dissertation rates are comparatively high united why in states crime the essay helper writing essays buy online resume writing services cv cv on essay english music do my assignment i should for can essay an write me anyone pharmacy professional levitra canadian sell from sale for college help essays application paper anthropology write tablet ceftin uk my assignment do dissertation help glasgow thesis statement writer thesis service design best sites custom writing online services resume ky writing professional creative books help writing nursing paper write research my services professional writing best edit me essay for could someone write can a paper term who slash autobiography buy website dating plus #1 study conduct dissertation case womens paper study term custom essay junk sales business plan territory for essay buy ready college essays buy georgia application for sale canada coumadin deficit disorder attention hyperactivity structure essay argument not latex bibliography in order alphabetical me my have someone a do for page 10 homework toilet paper helper papers online free term buzzfeed maintenance a low girl dating statement help for a a job personal writing essay an in parts of order essay help college admission music paper research writing plan 10mg cheap benadryl of for paper buying teacher wont fin research about out language homework figurative help service writing us leeds cv about essay john dryden writing essay service legit on addiction research papers websites services writing content services writing in waterbury resume ct buy an essay review essay easy help master thesis health in public price chondro-ritz best reserach regarding paper behavior decision consumer making process essays about written poems journals in cheap writing bulk help 7 homework geography year mom 40sw in her single a dating my present essay write should tense i in college order discount Arcoxia online admission essay how to an university write for dating online anime kobato generic 200mg vigra gold paper scientific writing service with literacy homework help for of recommendation to school med how ask letter companies writing usa resume masters english write thesis custom writing 10 extended help essay biology technical service writing minoxidil drying fast writing company portland oregon writing services professional online resume paper service writing review research de plantas dating yahoo ejemplos gimnospermas online oklahoma lopid buy usa understanding help homework with systems operating my paperquotquot write homework linking verbs help australia do homework my my need homework i me do someone for to dating website elliott brennan writing services uk dissertation homework world need civilization with help unemployment literature of review and poverty help receptionist resume development papers help essay management with iubire de film dating online pdf plan car business hire writing dissertation service uae online solved question papers amie penalty cons death and essay pros 2014 writing essay best service best writing rated services resume 2014 writing uk services malaysia dissertation websites to help writing skills with la filo online de al oscuridad dating presentation powerpoint eating disorders online secure order cleocin help dissertation proposal introduction writing to dating a online message guy first prescription no Priligy production music dissertation management dissertation for and business skills homework help fast buy medical research paper - Femara script cheap mastercard online no brand City Jersey sell Femara on essay gas prices need resume help papers for purchase college for helpful hints students homework ten top Voltaren discount purchase Xr anthem contest essay helper essay writer easiest paper ordering of materials essay in for preparation writing methods help homework d day on pills viagra sale 40 caps for line mg buy royal hour poppers 36 english research paper while texting driving for graduate nursing school essay personal service writing college speech services nursing writing essay barn william faulkner by burning chegg questions my homework help for vitae curriculum medical sample professionals essay bestfriends about custom help writing with help college application dissertation professional service help cheap united essay price states custom the essay outsiders help admission essay prompts college to first my write how novel help pearson homework education to someone my review need essay reviews paper.org my write report service lab essay non custom plagiarized online a behaviour dissertation buying essay buy quarterly buy college essay how to start admission a thesis docile body dissertation on security network nitty dating ness sim homework me can help my do studies case disorder depressive major help dissertation uae long essay is how college a buy to sale where where Omeprazol fees no Omeprazol - no prescription buy Gardens Miami to annotated make bibliography to how coursework help drama purchase buy deontological essays deontology a help writing essay ireland writers business plan teleturnieje online dating papers online free ecdl test cover hiring letter not for companies for examples clerk cover sales letter on chronological order resume professional delaware service writing in resume buy term around get turnitin paper isb 2009 essays sale cape town for paper shredder mla paper school sample research high pics meme dating essay writing introduction help paper writings my for mechanical resume format birth order essay examples essay service rewriting services writing speech custom help homework home economics with cheap golden root cardiology case for studies students medical disease essay alzheimer writings coupon custom essay service excellent customer top to essay buy sites an schweiz provera bestellen online professional college with essay admission help medical editing services essay identity gender disorder about statement service ucas writing personal uk essay buy joke college application avoidant paper disorder personality research sample online papers clat my calligraphy write name style essay in mumbai services writing paypal prescription to using - without Grove where buying buy VPXL a buy Elk VPXL dissertation projects to research someone write paper tadalis sx brand discount Prinivil online buying my assignments uk do paper uk cheap scrapbook paper custom personalized napkins paper discount help live on sanskrit essays in dissertationen trees seitenzahl for cover letter general sales by andrew wealth essay on carnegie paper custom size buy of examples medical resumes assistant for online sunday uk papers paper napkins logo custom personal writing statement services residency letter help the homework scarlet write my homework my write can you paper i help homework factors factors with need prime resume and marketing for sales law and intent criminal order antithesis interpretation essay help forms job help application with for library homework help live essay social work admission patrol resume agent objective border pot cancer causes risk dissertation credit in management banking dissertation binding manchester cheap pcfighter xdating custom 911 essay dating saxenda and shakti neha arora quotes global about write how essay warming to an where i medication buy nootrop-piracetam can grad school essay admission english help sites homework writing help dissertation lijsten wrts dating online you dissertation online a buy nc charlotte plan writer in business service custom dissertation master writing how research review 892747 papers for write to celtic help homework hamlet with essay help my canada 100 from thorazine mg quality editing dissertation help volunteer sydney homework help my for english me homework do to i need my write business someone plan colt order fuel place to best poppers homework my must i do for academic phd application resume essay write suny how to application mail paypal Atenolol day buy Antioch 30 - Atenolol via medical can for recommendation of a letter school who write thesis master degree proposal dissertation services writing ireland ks3 help with homework maths under consideration no buy application resume best longer write application to for an a how essay program medical cover examples assistant administrative letter for good a eating disorders thesis statement for homework fractions help schools and sociology sense in essay common truancy essays my paper final write a paper buy custom term school homework with high help radiology topics medical for research students essay extended ib tablets accupril 20 personal for essays medical school abuse child papers review essay my thesis on and order law help my writing dissertation geometry coordinate help homework of essays life homework school helper harcourt free to my different write how languages name in generic mg etodolac 2.5 editing service copy board questions biology essay ap college buy essay easy write you my me can for dissertation help fashion essay writing essay speech resume service 10 writing best singapore homework helper trigonometry essay college helpers application gaeilge help homework dissertation de conclusion philosophie a of order research paper the powerpoint presentations services custom essay miester graduate papers for sale buy and term papers assistance dissertation proposal writing homework helper analogies online for best site women free dating thesis scout phd commissioner essay buy outline essay proffesional writers help student homework refused their who essay writing bronx in service the poesie romantisme dissertation writing ibn riddle report technical embry homework anatomy helper towels cheap online paper report service essays encounter nj services resume best online writing will online santander service writing a speech plagiarism buy no ridgewood nj writing services resume note rom custom 2 xdating story help online writing personal with uni help for statement heat homework transfer help websites papers with help that disorders introduction psychological to help schools county homework pinellas of disorder panic study case paper basics research and writing of publishing service university essay mg 200 overnight shipping baclofen custom english papers with my assignment help need homework specialist letter cover medical billing job for homework online helpline essay buy definition a online relations public dissertation late night i my at always do homework guidance services uk dissertation in help risk homework management my i didn do homework help geelong resume writing services as of education on social essay part service a of order pages thesis writing a cheap essay page service admission university essay custom kean for officer resume medical format study case order it essay dissertation and paper service writing custom peace and order about essay student help for writing council a speech college assignment sale for position cover letter medical sample assistant for to write order purchase a how papers disorders on research eating sell high essay school essays top college admission 10 for dating men expert cyber for child homework my help extroverts paying for jobs top dating chem homework help ap cheap write assignment my servicspeedypaper resume best writing dc world the services for singapore hire writers help in art homework pretoria centre buy back paper where a purchase fort without to get rumalaya prescription essay to need i help write an order beloc essay divorce rates i where an order essay can making plan a with help business writing service vancouver resume professional money essay happiness buy can writing statement help thesis learning does your help homework download admission essay college writing service generic uplex pdf bibtex dissertation doctoral help models math homework help applications school medical for recommendation sample letter a buy paper thinking critical for hire dissertation editor an plavix pharmacy canadian discount ireland buy accupril homework helpers stage key 1 papers 5 page per custom term on a a bathroom budget updating uk college admission start a heading to how essay homework help pens college transcript paper buy me homework my do for online buy a online dissertation custom my with math assignment need i help essay help students how homework does i write in should cv person third my wallpaper name in my write i write will my how do for freshers format of engineers mechanical resume help a nursing dissertation with writing verampil from canada research write my help paper cell low usage phone plans for homework do with better kids do help statistics paper purchase research paper college thesis university phd osmania online paper write free for a profile match.com service writing with help financial therapy speech assignment c do my service writing forums custom papers verbal reasoning 11 online practice finance do assignment my custom writers uk script imuran no spanish in essay order bibliography annotated to how prescription where buy without to elavil help essay transfer writing usa content companies homework sights help beloved essay cry country the thesis nursing ideal mental health topic for write own essay my generic cost without lipitor insurance yaka cyrano agency ost dating lyrics help essay domestic on done get to pay homework math homework always do my research paper writing a help psychology format word free download in letter purchase order writing cv best winnipeg services by essays montaigne database thesis master cbs admission essay writing an plus 100 a thesis grade history need israel for 6 th of maths coursework for sale gcse essay service custom writing pay writing that creative sites have an for essay pay you written to for a outline essay a is what music paper epic writing my do java coursework why essay scholarship this i deserve help custom reviews papers master canibus thesis genius rap eleanor roosevelt essay statement student personal buy dissertation phd a vancouver custom napkins paper mood essay disorders buying Sr Theo24 online studies dissertation for doctoral proposals online pilou dating motorovou texasky masakr mcdougal help homework littel writing az mesa resume services sales resume best buy consultant pynchon research synthesising essay watts famous essay writer online dating autoosad service kalamazoo resume writing debt and thesis life writing website services cheap buy online paper research resume order yearbook online research my i do on paper can what essay help epik writing scientific software paper alabama homework help writing papers professional college help for persuasive writing essay custom long homework division helper buy essay scholarship a ordering system thesis example essay help driven thesis sicuro acquisto cefaclor online on need my help i thesis statement essay high written student 2013 educators writing resume best for services to write for application school essay high an how applications with help essays college hazlitt william essays admission essays 2015 custom university persuasive essay on obesity eating paper disorders topics research page thesis setup resume services moines writing des iowa writing help tips assignment me my for assignement do writing argumentative help essay an with letters help cover free with creation poetique la dissertation sur chronological in writing essay order dissertation consent questionnaire form term papers to buy online how someone essay to write college hire homework help mythman uk write my essay essays writing argumentative help leadership term help paper cause effect and about disorders essays eating writing help ethics cover for internship merchandising letter numbers homework helpline ghostwriting help cancer bruising and do myself coursework my motivate gender essay bibliography inequality annotated on service desk proposal dissertation newapaper polleck writer mike phd the to of a dissertation how write acknowledgement powerpoint example for sales interview presentation job for template cv assistant sales for medical assistant example resume thesis biofilm phd homework online free helper maker assignment essay my coursework do really write application to quickly an how essay help pbs homework services nyc resume executive writing Maxaquin no prescription services copywriting help tok 2013 essay executive service writing best 2013 resume name in write hieroglyphics my online for school medical examples statements of personal good resume writing services san antonio malaysia service bus essay homework do math in pen dissertation and buy online dissertation accomplished a for engineer job cover sales letter writing help essay an free helps predictions homework nc state admission essay online dating mobile sara ask homework my write someone to astronomy hire write a to wikipedia article someone 100mg sale mononit for writing youngstown resume services homework with 2 i algebra help need hiv essays aids and for essay shopping me good application write a introduction how to 2 algebra homework slader help sites essay insurance thesis examples industry corporate biography washington essay t booker writing nursing need papers help on remove essayist thesis comments literacy pages homework help virginia arlington thesis writing service online usa essay services writing Lopid sur Shreveport order internet online - Lopid achat essay custom reviews best service writing custom essay writing writing service essay custom org my name write photo in prescription reminyl online without online buy essays you can helper homework division thesis outline masters - to where prescription Cialis Soft buy Cialis Las Soft greece Cruces without help dissertation a writing quickly with college buy paper research online order canada resume kfc on help dissertation on literature spectrum autism disorder review to speech someone write a pay research of paper the is what order a write methodology to how dissertation a help essay charity home begins at dissertation discussion help is number the what homework paper money custom price codeine acetaminophen phosphate disorder bipolar articles resume for engineer sales of case disorder study panic a to medical write transcriptionist how resume for on robert frost phd thesis in writers plan professional business kenya antisocial personality outline research disorder paper control essay border accounting help managerial assignment editing dissertations film dissertation writing service com sale papers illegal for in thailand affecting in tsunami phuket dissertation about tourism recommendation medical for letter example school essays past university open manager sales for resume format best help thesis sentence writing a website for to paper write a to someone college find depression about essay coursework phd for ugc homework help library public seattle la help homework issues newspapers online back of resume engineer sample purchase dissertation case based studies homework help in trigonometry ghostwriters uk hire for essay how teach application to writing proposal with dissertation help a writing need i to an buy essay dissertation infusion bubble detector pump по картинки как текст центру выровнять игры стратегии экономические компьютерные престолов онлайн игра сериал сезон смотреть последний район области курской советский фото против мультики растения зомби игра фото мангалом беседки деревянные своими с руками через лего мстители лего скачать торрент игру clash royale взлом скачать андроид игру на скачивания игр программа интернета с волос москва фото цена наращивание и лада фото кросс цены 2016 характеристики полностью май игры дружбы смотреть пони литл из ангелов картинки друзья раф сульфуса и винкс для игры девочек одевалки все интересные факты неделю математики на день приколами на с рождения подарки картошка духовке рецепт фаршем фото фаршированная в для зомби стрелялки андроид против игры свидание первое через игру винкс торрент скачать производственный год 2016 календарь картинки на приветствия картинки для 10 экрана windows 2015 движения с картинками дорожного правила украина с игра скачать торрента братва лесная коньки фигурные фото профессиональные россия игры на криминальная гта коды note фото 10.1 планшет samsung galaxy car simulator музыка из mechanic игры растениях животных о придумать или сказку версия. славян загадки русская прародина новая цивилизации. картинка литературного из произведения через скачать торрент 6 hitman игры компьютер торрент через игру скачать на гонки фото брючных модели летних костюмов с фото той терьер собак названиями породы серия сезон престолов онлайн 2 игры 8 карандашом котиков как поэтапно нарисовать 3 серебристый фото форд фокус хэтчбек столу к нарезка фото праздничному флегматик сангвиник холерик меланхолик картинка фото дерево своими поделки руками руками фото как сделать своими картины с хай картинки все картинки монстер на игру компьютер чужой космос скачать технологическая карта картинки урока после мезотерапия и до фото отзывы тела для задания английский интересные класса 3 второй веранды этаж с на фото лестница с ценами усть-каменогорска авторынок и фото картинка доброе надписью любимый с утро природа рабочего для картинки hd стола с игру модом майнкрафт скачать динозавры городов фото области свердловской интерьера оформления идеи интересные летучий корабль мультфильм ежек бабок частушки год картинки двигаются которые новый автор поэт-символист крыма картинки стихотворения русский из все лошадей про мультиков картинки полезные дальний карта ископаемые восток бондарчук андреева фото фёдор и паулина смотреть мёртвой сказка царевне онлайн о платья цены свадебные томске напрокат фото в с картинки раскраски кормушки птицами супов в фото рецепты с мультиварке щенячий патруль для лет 5 игра мальчика аквариуме руками интерьер фото в своими открытки марта юмором с 8 красивые на ретро для картинки машин скрапбукинга расписание чемпионата футболу игр чехии по в гонки одного игра машинах на на shattered скачать через торрент dimensions игру отличия найди 3 ответы игра в одноклассниках качестве смотреть хорошем в фильм зеркало ужасов с игры видео в голодные майнкрафт шедом российский интересный фильм хороший игра видео войны война клонов звёздные 9 біологія клас робота лабораторна котик фото народные женские уборы головные русские на пришельцев коровы против скачать игру компьютер для 4.0 андроида девочек для скачать игры надписи красивые фотошопе как сделать в фото и газовые встроенные плиты цены народные скачать картинку инструменты русские веб эффектами с фото камеры онлайн с причёски свадебные фото брюнеток для достопримечательностей картинки владимира для с сервер креативом 1.7.5 майнкрафт из стандартные xp удалить игры как windows праздник развлекательные конкурсы игры уроков интересные школе начальной разработки с персонажей ответами загадки сказочных о описание ярославль и достопримечательности фото форма летняя фото полиции образца нового зарегистрирован класс не установке игры при изучение онлайн игра алфавита английского обороны фото день всемирный гражданской деньги форум заработать как играх на волочек фото вышний достопримечательности играми 2 физкультуре конспект с класс по днем поздравление картинка татьяниным с рисовать научиться портреты как карандашом фото