Čestitka

cestitka2014.jpg

Upis korisnika(login)

 

Libero Hosting web VPS www.liberohosting.com

Hrvatski Pravoslavac Korice

Prodaja kuće u Murteru

www.udbina.com

 

Križ Hrvatske Pravoslavne Crkve

Brojač Posjeta

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas223
mod_vvisit_counterJučer777
mod_vvisit_counterOvaj Tjedan1000
mod_vvisit_counterProšli Tjedan5128
mod_vvisit_counterOvaj Mjesec14775
mod_vvisit_counterProšli Mjesec16840
mod_vvisit_counterUkupno2198619

Trenutno na stranici: 6
0 198.143.38.81
,
0

Pristupnica

Pristupnica

                             SvMihovil    Isus     Bogorodica
Aktualnosti
OBNAVLJA SE HPC -NAPOKON PDF Ispis E-mail
Ocjena: / 9
LošeOdlično 
HPZ - Aktualnosti
Urednik Administrator   
Srijeda, 11 Studeni 2015 15:09

OBNAVLJA SE HPC -

 

NAPOKON

 

 

Budući ovog mjeseca istječe rok od 5 godina, koliko je, prema Zakonu o vjerskim zajednicama, Hrvatska prav oslavna zajednica trebala biti u statusu udruge, stekli su se svi uvjeti da  ova udruga preraste u status  HPZ (crkve), pa u svezi sa gore rečenim, obnavljamo tekst Hrvatskog lista iz 2010. godine te obznanjujemo svekoliko hrvatsko pučanstvo da ćemo još tijekom ove godine, ako Bog da, postati i vjerska zajednica (crkva) koja će se zvati HRVATSKA PRAVOSLAVNO-KATOLIČKA VJERSKA  ZAJEDNICA (Crkva).

Stoga poručujemo svim našim članovima ove zajednice, a i onima drugima, koji će tek postati, da nas slijede i skupa s nama promiču među svojim susjedima i prijateljima  ideju o značaju i ulozi HPC u hrvatskom

društvu, a o čemu ćemo opširnije govoriti i pisati i narednom vremenu.

Ivo Matanović, predsjednik

 

OTAC JELISEJ LALATOVIĆ PREDLAŽE SE – PONOVO -

ZA  POGLAVARA HPC

 

Zadarsj list

Događaji

Povratak

Ponudio sam se kao kršćanin i pravoslavac da pomognem ljudima

Piše: Boris Kupčak

15.03.2010.

Dodaj u omiljene članke Pošalji prijateljuPrintKomentiraj

Stvoreni smo da Hrvatska nas prepozna i da nas prizna kao primarnu pravoslavnu crkvu sa svim pravima koja nas idu. Pod tim pravima mislim i na sakralne objekte, kazao je Lalatović ističući kako SPC može svojatati samo ono što su izgradili u posljednjih nekoliko desetljeća

 

Iguman Jelisej Lalatović

Pitanje dana je kada će u Hrvatskoj biti osnovana udruga, a nakon nje i Hrvatska pravoslavna crkva, ako je suditi po riječima inicijatora Ive Matanovića i predsjednika udruge u osnivanju igumana Jeliseja Lalatovića. Osnivači kažu kako sama ideja postoji već dugi niz godina te kako je ovo samo izraz dugogodišnje želje hrvatskih pravoslavaca, dok se osnivanju udruge i njihovim težnjama žestoko protivi Srpska pravoslavna crkva. Podsjetimo kako je u prošli četvrtak održana konferencija za novinare na kojoj je najavljeno osnivanje udruge, a nakon toga je SPC poslala priopćenje u kojemu stoji kako su udruga u osnivanju i njeni članovi "promovirali i time javno rehabilitirali jednu „avet iz prošlosti", kojom se povampiruje fašizam i ustaštvo na ovim prostorima Europskog kontinenta" ističući kako se nadaju da zbog svog otvoreno militantnog i proustaškog karaktera neće moći biti registrirani u nadležnim institucijama RH. Iguman Jelisej Lalatović kazao nam je kako nema niti jedne pravne zapreke koja bi zabranila osnivanje udruge s težnjom obnove HPC.

Lalatović: Povijest nije na strani SPC-a

- Sama ideja je potekla od dijela državljana RH koji su pravoslavci, a svoje duhovne potrebe su do sada zadovoljavali u pravoslavnim crkvama koje su pod ingerencijom SPC iz Beograda. Zbog nevaljanog rada te crkve, koja je imala ne samo crkvene, nego i teritorijalne pretenzije nad Hrvatskom, samim tim unijela je dosta nepravilnosti i zabune u pravoslavni živalj, kao i nezgodan položaj izbora u vjerskom i duhovnom smislu vjernicima. Prelazak pravoslavnog hrvatskog stanovništva na katoličanstvo je proizvela SPC svojim katastrofalnim i neduhovnim djelovanjem među pravoslavnim žiteljima, propagirajući duhovnost i težnje jedne druge države, kaže Lalatović.

Osnivanje udruge, kao i težnja za obnovu HPC, gledaju se s neodobravanjem od strane SPC, jer je njeno djelovanje najzapaženije od 1942. godine u vrijeme NDH. Iguman Jelisej, kojeg Matanović naziva i novim episkopom, kazao nam je kako se SPC pokušava nametnuti kao nasilnički faktor te da smatraju kako je samo njihovo mišljenje ono ispravno.

- Povijest nije na strani SPC-a, pravoslavlje u Hrvatskoj je sve do 1920. godine bilo samostalno i nije potpadalo pod bilo koju drugu crkvenu ili državnu jurisdikciju. Tek 1920. godine, s kraljevstvom SHS, prvi put srpska crkva dolazi na ovaj prostor i pravoslavni živalj poistovjećuje sa Srbima. 1942. godina je samo jedan duhovni vrhunac pravoslavlja u Hrvatskoj, koji je nažalost trajao do 1945. godine, kaže Lalatović dodajući kako je SPC na ovim prostorima samo 95 godina i nema pravo osuđivanja obnove HPC-a.

Iguman Lalatović kazao nam je i kako se Hrvatska ne treba sramiti svoje uloge u Drugom svjetskom ratu i NDH.

- To je jedan dio povijesti kojeg se Hrvatska ne treba sramiti i sve i da hoće ne može se toga odreći, a ni ne treba jer to je dio povijesti. Želim istaknuti kako ne treba tu spominjati samo HPC pa za to razdoblje vezana je i Hrvatska himna koja je i danas zvanična himna, današnji suverenitet je isto tako iz tog razdoblja. Ne želim odobravati ni osuđivati taj dio slavne Hrvatske prošlosti, kaže Lalatović.

Zaređen kao pravoslavni svećenik, ali je ekskomuniciran.

Na stranicama Hrvatske pravoslavne zajednice nalazi se i slika manastira Gomirje, što je SPC već prije osudila. Iguman Lalatović kazao nam je kako su sakralni objekti u vlasništvu države, a ne SPC.

- Poznato je da su svi sakralni i vjerski objekti na području RH kulturna baština hrvatskog naroda i vlasništvo Hrvatske. Prema tome, korisnici tih manastira su gosti koji pripadaju podružnici SPC iz Beograda. Mi nismo stvoreni i obnovljeni da bilo što otimamo i bilo koga progonimo niti da stvaramo bilo kakve nerede, već da se pokažemo kao duhovna potreba hrvatskih pravoslavaca. Stvoreni smo da Hrvatska nas prepozna i da nas prizna kao primarnu pravoslavnu crkvu sa svim pravima koja nas idu, a s tim i sakralne objekte, kazao je Lalatović ističući kako SPC može svojatati samo ono što su izgradili u posljednjih nekoliko desetljeća.

Iguman Lalotović zaređen je kao pravoslavni svećenik, ali je ekskomuniciran. Pod razloge ekskomunikacije SPC navela je krađu, no iguman kaže da je to samo njihova prljava igra zbog mimoilaženja u stavovima.

- Sve što ne podržava srpstvo je ekskomunicirano i to smatraju negativnim. Od svih tih silnih priča da ima samo jedan detalj neke negativnosti, moje mjesto bilo bi u institucijama koje su za to predviđene. Prema tome to su obične špekulacije i priče koje žele nauditi meni i udruzi. Ja sam suviše mlad čovjek da bi imao nekih loših detalja u prošlosti, kaže Lalatović.

Igumana Lalatovića, inicijator osnivanja udruge Ivo Matanović naziva i episkopom.

- To je još jedna nedoumica, ja nisam konačno kadrovsko rješenje HPC-a. Ja sam trenutačni predsjednik HPZ-a čiji je osnovni cilj obnova HPC. Znat ćemo više kada se steknu uvjeti za svepravoslavni narodni hrvatski sabor, koji ćemo organizirati s hrvatskim pravoslavnim vjernicima i tamo izabrati određena crkvena tijela i hijerarhiju, kazao je Lalatović.

Zakazao nekoliko krštenja

Prema riječima igumana Lalatovića, veći broj pravoslavnih svećenika već sada želi stupiti u službu HPC-a.

- Odaziv pravoslavnih svećenika iz drugih crkava je veoma zanimljiv. Stigla nam je ponuda iz Rusije, dva episkopa i nekoliko svećenika želi doći, imamo i dva hrvatska pravoslavca koji su se zaredili u Grčkoj i tamo žive i oni su se ponudili da dođu pod okrilje HPC-a. Mjesto poglavara odredit će svepravoslavni sabor, a ja sam samo tu kao predsjednik udruge, kaže Lalatović.

O samom osnivanju udruge te planu kada bi crkva mogla zaživjeti Lalatović je rekao:

- Za osnivanje udruge potrebna su tri člana i ona je osnovana, no mi želimo krenuti pravnim dijelom kako bismo mogli pravno djelovati i okupljati vjernike i članove, a za osnivanje vjerske zajednice potrebno je pet godina i 500 članova. No, mi se obnavljamo i u kontinuitetu smo, a uz pravnu pomoć i povijesne činjenice to razdoblje ćemo značajno smanjiti, kaže Lalatović dodajući kako su već dobili najave da neće biti nikakvih problema u njihovom osnivanju i registraciji.

Postavili smo pitanje kada konkretno očekuje da će crkva biti osnovana te kada će se početi vršiti mise i ostali vjerski sakramenti poput krštenja.

- Jedan intenzivniji način rada pokrenut ćemo dobivanjem akta o registriranju udruge, iako sam već počeo s udovoljavanjem duhovnih potreba vjernika. Posjetio sam već nekoliko domova i zakazao nekoliko krštenja i posvećenja domova. Potankosti ne bih iznosio, ali duhovni život je već počeo, kazao je Lalatović dodajući kako ne postoji niti jedan dokument da je HPC ugašena te da će papire poput krsnog lista vjernici dobiti odmah nakon registriranja.

U Crnoj Gori su se neki mediji već obrušili na igumana Jeliseja, optužujući ga kako je ustaša.

- Upravo sam dobio vijest da su me crnogorski mediji s prosrpskim djelovanjem prozvali crnogorskim ustašom koji progoni Srbe iz Hrvatske. Već sam naučio na te stvari, osuđuju sve što nije srpsko i što ne misli srpski. Srbi moraju shvatiti da nisu jedini na svijetu i u Europi te da ima mnogo jačih kultura i društava. Ponudio sam se Hrvatskim pravoslavcima kao monah, s obzirom da imam 12 godišnje iskustvo obnove crkve u Crnoj Gori, gdje je bilo puno teže, jer tada nismo imali priznatu državu. Nadam se da ovdje neću iznova preživljavati napade i govore. Ponudio sam se kao kršćanin i pravoslavac da pomognem ovim ljudima, kazao je Lalatović dodajući da su Crnogorci i Hrvati oduvjek prijateljski narod te da su i oni bili pod agresijom Srba i Srbije.

Obnovu HPC podržava i Pavelićeva kćer

Ivo Matanović, inicijator osnivanja HPZ s težnjom obnove HPC, kazao nam je kako obnovu podržava i poglavnikova kćer Višnja.

- Višnja Pavelić koja živi u Madridu i ima 87 godina je s nama u kontaktu, kao članica Hrvatskog društva političkih uznika, ona nam je kazala kako podržava udrugu te će postati članica udruge kada se osnujemo. Oduševljena je idejom i poslala mi je knjigu iz 1942. godine koju sam dao umnožiti, kazao je Matanović dodajući kako je i Ante Pavelić imao želju biti kršten u pravoslavnoj crkvi.

 

SPC: Avet iz prošlosti!

U priopćenju SPC stoji kako je sama najava osnivanja HPC-a izazvala uznemirenost kod svećenstva i pravoslavnih Srba u RH.

- Poznato je da je HPC formirana 1942. u vrijeme fašističkog i ustaškog režima Ante Pavelića u NDH. Tadašnji Pavelićev režim izvršio je genocid nad srpskim, jevrejskim i romskim narodom u NDH, a cilj fantomske HPC je bio da uništi svaki trag postojanja pravoslavlja i pravoslavnih Srba na ovim prostorima. Srpska pravoslavna Crkva i srpski narod postoje već vjekovima na prostorima Dalmacije, što najbolje potvrđuju i svjedoče njene parohijske crkve i manastiri, koji su u najvećem broju podignuti od XIII. do XV. stoljeća i predstavljaju značajnu kulturnu baštinu, koja je kao takva, pod zaštitom nadležnih institucija hrvatske države, stoji u priopćenju te se navodi kako formiranje udruženja jasno izaziva ljudsku strepnju pred mogućnošću ponovnog ostvarenja njihovog programa iza kojega su u vrijeme Drugog svetskog rata ostali bezbrojni logori, stratišta i jame od kojih je svakako najzloglasniji i najveći logor istrebljenja - Jasenovac.

SPC apelirala i da se ne dopusti osnivanje udruge.

- Mi se iskreno nadamo da ovo Udruženje, koje se vezuje za najmračnije razdoblje novije povijesti Hrvatske - zbog svog otvoreno militantnog i proustaškog karaktera neće moći biti registrirano u nadležnim institucijama današnje Hrvatske - koja se nalazi pred vratima ulaska u Europsku uniju. Isto tako apeliramo na organe pravne države i nadležna ministarstva Republike Hrvatske, da zaštite objekte i imovinu Srpske pravoslavne crkve, kao i naše vjernike od eventualnog uznemiravanja i napada, što su neki od čelnika ovoga fantomskog udruženja najavili. Oni su ovih dana promovirali i time javno rehabilitirali jednu "avet iz prošlosti", kojom se povampiruje fašizam i ustaštvo na ovim prostorima Europskog kontinenta, stoji u priopćenju na kraju kojega vjernike pozivaju na post i molitvu te im preporučuju da se ne boje i ne primaju lažne pastire i propovjednike u kuće već da čuvaju svoju svetu pravoslavnu Crkvu i svoju vjeru, svoju Krsnu slavu i svoje dalmatinske svetinje, koje su ga očuvale i čuvaju kroz istoriju.

 

SNS se protivi osnivanju hrvatske pravoslavne crkve

Srpska narodna stranka (SNS) jučer je osudila najavljeno osnivanje Hrvatske pravoslavne crkve u Republici Hrvatskoj, ocijenivši da je ta organizacija po svom poslanju "antisrpska, nacionalistička i u stvarnoj biti antipravoslavna".

Osnivanje te crkve započelo je okupljanjem bivših svećenika pravoslavne crkve kojima je, zbog duhovnih, materijalnih i krivičnih prijestupa, oduzet svećenički čin, odnosno inicijativom udruge čiji članovi nisu pravoslavci, već katolici, tvrdi SNS u otvorenom pismu.

SNS zamjera što se na internet stranici Hrvatske pravoslavne zajednice kaže kako je temelj osnivanja te crkve njezino djelovanje tijekom Nezavisne države Hrvatske.

Zajednica nastavlja ideju tog razdoblja, udarajući na Srbe u Hrvatskoj negirajući im da su Srbi, negirajući Srpsku pravoslavnu crkvu, uzimajući kao svoj znak srpski pravoslavni manastir Gomirje te prisvajajući Nikolu Teslu i druge povijesno značajne Srbe, navodi se, uz ostalo, u opširnom pismu.

Ocijenili su da je osnivanje te crkve suprotno načelima za uspostavljanje pravoslavne crkve, po kojima moraju postojati zdravi duhovno-moralni te crkveno-pravni i državno-pravni uvjeti za to.

SNS smatra da država mora voditi računa o tome da se niti jedna pravoslavna crkva ne može osnovati kao udruga te da mora primijeniti zakonske i kaznene mjere protiv "nacionalističkog, antisrpskog, antipravoslavnog djelovanja protiv Srba".

Neophodno je da se od takvog ponašanja člaKomentiraj

Komentari (1)

ivoru, prije 2024d 9h
Tko je iguman Jelisej? Precizno govoreći, on vam je diskontni rent-a-pop, s posljednjim boravištem u lijepome crnogorskom gradu Nikšiću, koji se neki dan, na poziv roja zadarskih ustaša, počeo predstavljati kao duhovni i vjerski autoritet hrvatskih pravoslavaca. Naravno, izlišne bi bile riječi za Jeliseja, ne bismo njegove naručitelje nazivali ustašama, niti bismo o svemu tome u ovaj proljetni utorak uopće i razmišljali, da borbeni Nikšićanin, kandidirajući se za hrvatskoga patrijarha, nije rekao: "Na otpore smo spremni, biskupi i političari već su upućivali protestna pisma Vladi, ali dobili smo odgovor da nema zapreka da se u Hrvatskoj obnovi Hrvatska pravoslavna crkva. Još gore napade očekujemo od srpskih političara u Hrvatskoj, no ljudi trebaju shvatiti da žive u Hrvatskoj i da su tu dobrodošli, a tko želi drugu vjeru i ideologiju, neka ide iz Hrvatske. " 
nova zajednice ogradi i Katolička crkva kojoj oni pripadaju, kaže se, uz ostalo, u otvorenom pismu koje potpisuje predsjednik SNS-a Milan Rodić.

 

15.03.2010.

Dodaj u omiljene članke Pošalji prijateljuPrintOsim činjenice da je Hrvatska pravoslavna crkva prošli put nastajala kao međufaza u ustaškome genocidu nad Srbima, problem s takvom vjerskom institucijom sastoji se u tome što danas, u proljeće recesijske godine Gospodnje, ne postoje Hrvati pravoslavne vjeroispovijesti. Čak ni ona dvojica zadarskih entuzijasta, koji su Jeliseja Zovnuli da im se priključi, nisu učinili ono što bi u vjerskom, ali iu tehničkom smislu, trebalo biti osnovnom pretpostavkom osnutka crkvene zajednice do koje im je toliko stalo: nisu konvenirali na pravoslavlje, ili da se poslužimo svima razumljivim jezikom, nisu se krenuli krstiti sa tri prsta. Shvatljivo je da nisu, jer bi u tom slučaju Ivo Matanović i Kakoseonozove Radović morali samima sebi odvaliti barem par disciplinskih šamara, sukladno domoljublje i ideologijom koju zastupaju. Hrvate pravoslavne vjeroispovijesti moguće je na početku dvadeset prvoga stoljeća proizvesti na dva načina: ili da se ljuti poskok-desničari još jednom žrtvuju, pa da, skupa s onim svojim pjevačem, prihvate pravoslavlje, pljunu i prezrite rimskoga papu, ili da se, kako je to predlagao i doglavnik iz školske lektire ministra Radovana Fuchs, trećina preostalih hrvatskih Srba pobiti, trećina ih se protjera u Srbiju, a trećini se ponudi Jeliseja za patrijarha. U posljednjemu stoljeću nije izumljen treći način proizvodnje Hrvata pravoslavaca. Uostalom, i samom je iguman to bilo savršeno jasno kada je svojoj srpskopravoslavnoj subraći po obredu poručio: "tko želi drugu vjeru i ideologiju, neka ide iz Hrvatske". Na taj način je jasno i nedvosmisleno deklarirao što su, zapravo, krajnji ciljevi njegovih političkih pokrovitelja i koji je jedini razlog zbog kojega bi se formirala Hrvatska pravoslavna crkva. Rekao je ono što je Ivo Matanović pokušavao izreći na neki drugi, katoličkom uhu prihvatljiviji, da ne kažemo licemjerniji način. Iguman Jelisej veli da su dobili odgovor "da nema zapreka da se u Hrvatskoj obnovi Hrvatska pravoslavna crkva". Ne precizira od koga je dobio takav odgovor, ali avaj, izgovara to u istoj rečenici u kojoj je spomenuo i hrvatsku Vladu, pa nas navodi da zaključimo kako se odgovaranjem bavila neka služba koja je bliska ovoj visokoj nacionalnoj instituciji. Bilo bi zanimljivo znati o kojoj se službi radi i što predsjednica Vlade Jadranka Kosor, friško obodrena blagoslovom Benedikta šesnaestoga, misli o osnivanju Crkve u koju bi valjalo utjerati ono naših pravoslavaca što ih je još ostalo, da umjesto toga ne bi, kao onomad 1941 , bili utjerivani u blago pregrijanu Glinski crkvu. Ali prije nego što se gospođa premijerka ne sastavi sa svojim mišljenjem oko dotičnog problema, još bi zanimljivije bilo znati što o njemu misle ministri Karamarko i Šimonović, te nadležne sudske i policijske službe. Naime, iguman Jelisej je, kako smo u novinama prilično nedvosmisleno mogli pročitati, Srbima i vjernicima Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj rekao da mogu ići iz Hrvatske. Učinio je to, formalno i ceremonijalnim gledajući, s poprilično visokog mjesta, pozivajući se na autoritet Gospodina Boga, te hrvatskoga naroda i države. Nije li time počinio kazneno djelo? Ministar Šimonović lako bi se mogao dosjetiti koje. Pogotovu ako ga netko iz Bruxellesa o tome nešto priupita, a hoće, ako Bog da. Izvjesno je da se nakon odlaska Ive Sanadera u Hrvatskoj događa ideološka retardacija unutar vladajuće strukture. Ono što je prethodni premijer autoritativno i simbolički otklonio, naredio rušenje spomenika Juri Francetiću, vraća nam se od prvih dana gospođina vladavine, kada je raspoloženje domaće i inozemne javnosti testirano diplomatskom notom upućenom Švicarskoj, zbog odbijanja vize Marku Perkoviću. Pitanje je samo je li to posljedica ideološke Smušenost, ili je Jelisej Nikšićki naš čovjek na terenu. 

 

 
OBNAVLJA SE HPC - NAPOKON PDF Ispis E-mail
Ocjena: / 2
LošeOdlično 
HPZ - Aktualnosti
Urednik Administrator   
Srijeda, 11 Studeni 2015 15:04

OBNAVLJA SE HPC -

 

napokon

 

 

Budući je prošlog mjeseca istekao rok od 5 godina,koliko je, iprema Zakonu o vjerskim izajenicama, Hrvatska prav oslavna zajednica trebala biti u statusu udruge, stekli su se svi uvjeti da  ova udruga preraste u status  HPZ (crkve), pa u svezi sa gore rečenim, obnavljamo tekst Hrvatskog lista iz 2010. godine te obznanjujemo svekoliko hrvatsko pučanstvo da ćemo još tijekom ove godine, ako Bog da, postati i vjerska zajednica (crkva) koja će se zvati

 

HRVATSKA PRAVOSLAVNO-

KATOLIČKA VJERSKA 

ZAJEDNICA (Crkva).

 

Stoga poručujemo svim našim članovima ove zajednice, a i onima drugima, koji će tek postati, da nas slijede i skupa s nama promiču među svojim susjedima i prijateljima  ideju o značaju i ulozi HPC u hrvatskom

društvu, a o čemu ćemo opširnije govoriti i pisati i narednom vremenu.

Ivo Matanović, predsjednik

 

OTAC JELISEJ LALATOVIĆ

PREDLAŽE SE – PONOVO -

ZA  POGLAVARA HPC

 

Zadarsj list

Događaji

Povratak

Ponudio sam se kao kršćanin i pravoslavac da pomognem ljudima

Piše: Boris Kupčak

15.03.2010.

Dodaj u omiljene članke Pošalji prijateljuPrintKomentiraj

Stvoreni smo da Hrvatska nas prepozna i da nas prizna kao primarnu pravoslavnu crkvu sa svim pravima koja nas idu. Pod tim pravima mislim i na sakralne objekte, kazao je Lalatović ističući kako SPC može svojatati samo ono što su izgradili u posljednjih nekoliko desetljeća

 

Iguman Jelisej Lalatović

Pitanje dana je kada će u Hrvatskoj biti osnovana udruga, a nakon nje i Hrvatska pravoslavna crkva, ako je suditi po riječima inicijatora Ive Matanovića i predsjednika udruge u osnivanju igumana Jeliseja Lalatovića. Osnivači kažu kako sama ideja postoji već dugi niz godina te kako je ovo samo izraz dugogodišnje želje hrvatskih pravoslavaca, dok se osnivanju udruge i njihovim težnjama žestoko protivi Srpska pravoslavna crkva. Podsjetimo kako je u prošli četvrtak održana konferencija za novinare na kojoj je najavljeno osnivanje udruge, a nakon toga je SPC poslala priopćenje u kojemu stoji kako su udruga u osnivanju i njeni članovi "promovirali i time javno rehabilitirali jednu „avet iz prošlosti", kojom se povampiruje fašizam i ustaštvo na ovim prostorima Europskog kontinenta" ističući kako se nadaju da zbog svog otvoreno militantnog i proustaškog karaktera neće moći biti registrirani u nadležnim institucijama RH. Iguman Jelisej Lalatović kazao nam je kako nema niti jedne pravne zapreke koja bi zabranila osnivanje udruge s težnjom obnove HPC.

Lalatović: Povijest nije na strani SPC-a

- Sama ideja je potekla od dijela državljana RH koji su pravoslavci, a svoje duhovne potrebe su do sada zadovoljavali u pravoslavnim crkvama koje su pod ingerencijom SPC iz Beograda. Zbog nevaljanog rada te crkve, koja je imala ne samo crkvene, nego i teritorijalne pretenzije nad Hrvatskom, samim tim unijela je dosta nepravilnosti i zabune u pravoslavni živalj, kao i nezgodan položaj izbora u vjerskom i duhovnom smislu vjernicima. Prelazak pravoslavnog hrvatskog stanovništva na katoličanstvo je proizvela SPC svojim katastrofalnim i neduhovnim djelovanjem među pravoslavnim žiteljima, propagirajući duhovnost i težnje jedne druge države, kaže Lalatović.

Osnivanje udruge, kao i težnja za obnovu HPC, gledaju se s neodobravanjem od strane SPC, jer je njeno djelovanje najzapaženije od 1942. godine u vrijeme NDH. Iguman Jelisej, kojeg Matanović naziva i novim episkopom, kazao nam je kako se SPC pokušava nametnuti kao nasilnički faktor te da smatraju kako je samo njihovo mišljenje ono ispravno.

- Povijest nije na strani SPC-a, pravoslavlje u Hrvatskoj je sve do 1920. godine bilo samostalno i nije potpadalo pod bilo koju drugu crkvenu ili državnu jurisdikciju. Tek 1920. godine, s kraljevstvom SHS, prvi put srpska crkva dolazi na ovaj prostor i pravoslavni živalj poistovjećuje sa Srbima. 1942. godina je samo jedan duhovni vrhunac pravoslavlja u Hrvatskoj, koji je nažalost trajao do 1945. godine, kaže Lalatović dodajući kako je SPC na ovim prostorima samo 95 godina i nema pravo osuđivanja obnove HPC-a.

Iguman Lalatović kazao nam je i kako se Hrvatska ne treba sramiti svoje uloge u Drugom svjetskom ratu i NDH.

- To je jedan dio povijesti kojeg se Hrvatska ne treba sramiti i sve i da hoće ne može se toga odreći, a ni ne treba jer to je dio povijesti. Želim istaknuti kako ne treba tu spominjati samo HPC pa za to razdoblje vezana je i Hrvatska himna koja je i danas zvanična himna, današnji suverenitet je isto tako iz tog razdoblja. Ne želim odobravati ni osuđivati taj dio slavne Hrvatske prošlosti, kaže Lalatović.

Zaređen kao pravoslavni svećenik, ali je ekskomuniciran.

Na stranicama Hrvatske pravoslavne zajednice nalazi se i slika manastira Gomirje, što je SPC već prije osudila. Iguman Lalatović kazao nam je kako su sakralni objekti u vlasništvu države, a ne SPC.

- Poznato je da su svi sakralni i vjerski objekti na području RH kulturna baština hrvatskog naroda i vlasništvo Hrvatske. Prema tome, korisnici tih manastira su gosti koji pripadaju podružnici SPC iz Beograda. Mi nismo stvoreni i obnovljeni da bilo što otimamo i bilo koga progonimo niti da stvaramo bilo kakve nerede, već da se pokažemo kao duhovna potreba hrvatskih pravoslavaca. Stvoreni smo da Hrvatska nas prepozna i da nas prizna kao primarnu pravoslavnu crkvu sa svim pravima koja nas idu, a s tim i sakralne objekte, kazao je Lalatović ističući kako SPC može svojatati samo ono što su izgradili u posljednjih nekoliko desetljeća.

Iguman Lalotović zaređen je kao pravoslavni svećenik, ali je ekskomuniciran. Pod razloge ekskomunikacije SPC navela je krađu, no iguman kaže da je to samo njihova prljava igra zbog mimoilaženja u stavovima.

- Sve što ne podržava srpstvo je ekskomunicirano i to smatraju negativnim. Od svih tih silnih priča da ima samo jedan detalj neke negativnosti, moje mjesto bilo bi u institucijama koje su za to predviđene. Prema tome to su obične špekulacije i priče koje žele nauditi meni i udruzi. Ja sam suviše mlad čovjek da bi imao nekih loših detalja u prošlosti, kaže Lalatović.

Igumana Lalatovića, inicijator osnivanja udruge Ivo Matanović naziva i episkopom.

- To je još jedna nedoumica, ja nisam konačno kadrovsko rješenje HPC-a. Ja sam trenutačni predsjednik HPZ-a čiji je osnovni cilj obnova HPC. Znat ćemo više kada se steknu uvjeti za svepravoslavni narodni hrvatski sabor, koji ćemo organizirati s hrvatskim pravoslavnim vjernicima i tamo izabrati određena crkvena tijela i hijerarhiju, kazao je Lalatović.

Zakazao nekoliko krštenja

Prema riječima igumana Lalatovića, veći broj pravoslavnih svećenika već sada želi stupiti u službu HPC-a.

- Odaziv pravoslavnih svećenika iz drugih crkava je veoma zanimljiv. Stigla nam je ponuda iz Rusije, dva episkopa i nekoliko svećenika želi doći, imamo i dva hrvatska pravoslavca koji su se zaredili u Grčkoj i tamo žive i oni su se ponudili da dođu pod okrilje HPC-a. Mjesto poglavara odredit će svepravoslavni sabor, a ja sam samo tu kao predsjednik udruge, kaže Lalatović.

O samom osnivanju udruge te planu kada bi crkva mogla zaživjeti Lalatović je rekao:

- Za osnivanje udruge potrebna su tri člana i ona je osnovana, no mi želimo krenuti pravnim dijelom kako bismo mogli pravno djelovati i okupljati vjernike i članove, a za osnivanje vjerske zajednice potrebno je pet godina i 500 članova. No, mi se obnavljamo i u kontinuitetu smo, a uz pravnu pomoć i povijesne činjenice to razdoblje ćemo značajno smanjiti, kaže Lalatović dodajući kako su već dobili najave da neće biti nikakvih problema u njihovom osnivanju i registraciji.

Postavili smo pitanje kada konkretno očekuje da će crkva biti osnovana te kada će se početi vršiti mise i ostali vjerski sakramenti poput krštenja.

- Jedan intenzivniji način rada pokrenut ćemo dobivanjem akta o registriranju udruge, iako sam već počeo s udovoljavanjem duhovnih potreba vjernika. Posjetio sam već nekoliko domova i zakazao nekoliko krštenja i posvećenja domova. Potankosti ne bih iznosio, ali duhovni život je već počeo, kazao je Lalatović dodajući kako ne postoji niti jedan dokument da je HPC ugašena te da će papire poput krsnog lista vjernici dobiti odmah nakon registriranja.

U Crnoj Gori su se neki mediji već obrušili na igumana Jeliseja, optužujući ga kako je ustaša.

- Upravo sam dobio vijest da su me crnogorski mediji s prosrpskim djelovanjem prozvali crnogorskim ustašom koji progoni Srbe iz Hrvatske. Već sam naučio na te stvari, osuđuju sve što nije srpsko i što ne misli srpski. Srbi moraju shvatiti da nisu jedini na svijetu i u Europi te da ima mnogo jačih kultura i društava. Ponudio sam se Hrvatskim pravoslavcima kao monah, s obzirom da imam 12 godišnje iskustvo obnove crkve u Crnoj Gori, gdje je bilo puno teže, jer tada nismo imali priznatu državu. Nadam se da ovdje neću iznova preživljavati napade i govore. Ponudio sam se kao kršćanin i pravoslavac da pomognem ovim ljudima, kazao je Lalatović dodajući da su Crnogorci i Hrvati oduvjek prijateljski narod te da su i oni bili pod agresijom Srba i Srbije.

Obnovu HPC podržava i Pavelićeva kćer

Ivo Matanović, inicijator osnivanja HPZ s težnjom obnove HPC, kazao nam je kako obnovu podržava i poglavnikova kćer Višnja.

- Višnja Pavelić koja živi u Madridu i ima 87 godina je s nama u kontaktu, kao članica Hrvatskog društva političkih uznika, ona nam je kazala kako podržava udrugu te će postati članica udruge kada se osnujemo. Oduševljena je idejom i poslala mi je knjigu iz 1942. godine koju sam dao umnožiti, kazao je Matanović dodajući kako je i Ante Pavelić imao želju biti kršten u pravoslavnoj crkvi.

 

SPC: Avet iz prošlosti!

U priopćenju SPC stoji kako je sama najava osnivanja HPC-a izazvala uznemirenost kod svećenstva i pravoslavnih Srba u RH.

- Poznato je da je HPC formirana 1942. u vrijeme fašističkog i ustaškog režima Ante Pavelića u NDH. Tadašnji Pavelićev režim izvršio je genocid nad srpskim, jevrejskim i romskim narodom u NDH, a cilj fantomske HPC je bio da uništi svaki trag postojanja pravoslavlja i pravoslavnih Srba na ovim prostorima. Srpska pravoslavna Crkva i srpski narod postoje već vjekovima na prostorima Dalmacije, što najbolje potvrđuju i svjedoče njene parohijske crkve i manastiri, koji su u najvećem broju podignuti od XIII. do XV. stoljeća i predstavljaju značajnu kulturnu baštinu, koja je kao takva, pod zaštitom nadležnih institucija hrvatske države, stoji u priopćenju te se navodi kako formiranje udruženja jasno izaziva ljudsku strepnju pred mogućnošću ponovnog ostvarenja njihovog programa iza kojega su u vrijeme Drugog svetskog rata ostali bezbrojni logori, stratišta i jame od kojih je svakako najzloglasniji i najveći logor istrebljenja - Jasenovac.

SPC apelirala i da se ne dopusti osnivanje udruge.

- Mi se iskreno nadamo da ovo Udruženje, koje se vezuje za najmračnije razdoblje novije povijesti Hrvatske - zbog svog otvoreno militantnog i proustaškog karaktera neće moći biti registrirano u nadležnim institucijama današnje Hrvatske - koja se nalazi pred vratima ulaska u Europsku uniju. Isto tako apeliramo na organe pravne države i nadležna ministarstva Republike Hrvatske, da zaštite objekte i imovinu Srpske pravoslavne crkve, kao i naše vjernike od eventualnog uznemiravanja i napada, što su neki od čelnika ovoga fantomskog udruženja najavili. Oni su ovih dana promovirali i time javno rehabilitirali jednu "avet iz prošlosti", kojom se povampiruje fašizam i ustaštvo na ovim prostorima Europskog kontinenta, stoji u priopćenju na kraju kojega vjernike pozivaju na post i molitvu te im preporučuju da se ne boje i ne primaju lažne pastire i propovjednike u kuće već da čuvaju svoju svetu pravoslavnu Crkvu i svoju vjeru, svoju Krsnu slavu i svoje dalmatinske svetinje, koje su ga očuvale i čuvaju kroz istoriju.

 

SNS se protivi osnivanju hrvatske pravoslavne crkve

Srpska narodna stranka (SNS) jučer je osudila najavljeno osnivanje Hrvatske pravoslavne crkve u Republici Hrvatskoj, ocijenivši da je ta organizacija po svom poslanju "antisrpska, nacionalistička i u stvarnoj biti antipravoslavna".

Osnivanje te crkve započelo je okupljanjem bivših svećenika pravoslavne crkve kojima je, zbog duhovnih, materijalnih i krivičnih prijestupa, oduzet svećenički čin, odnosno inicijativom udruge čiji članovi nisu pravoslavci, već katolici, tvrdi SNS u otvorenom pismu.

SNS zamjera što se na internet stranici Hrvatske pravoslavne zajednice kaže kako je temelj osnivanja te crkve njezino djelovanje tijekom Nezavisne države Hrvatske.

Zajednica nastavlja ideju tog razdoblja, udarajući na Srbe u Hrvatskoj negirajući im da su Srbi, negirajući Srpsku pravoslavnu crkvu, uzimajući kao svoj znak srpski pravoslavni manastir Gomirje te prisvajajući Nikolu Teslu i druge povijesno značajne Srbe, navodi se, uz ostalo, u opširnom pismu.

Ocijenili su da je osnivanje te crkve suprotno načelima za uspostavljanje pravoslavne crkve, po kojima moraju postojati zdravi duhovno-moralni te crkveno-pravni i državno-pravni uvjeti za to.

SNS smatra da država mora voditi računa o tome da se niti jedna pravoslavna crkva ne može osnovati kao udruga te da mora primijeniti zakonske i kaznene mjere protiv "nacionalističkog, antisrpskog, antipravoslavnog djelovanja protiv Srba".

Neophodno je da se od takvog ponašanja člaKomentiraj

Komentari (1)

ivoru, prije 2024d 9h
Tko je iguman Jelisej? Precizno govoreći, on vam je diskontni rent-a-pop, s posljednjim boravištem u lijepome crnogorskom gradu Nikšiću, koji se neki dan, na poziv roja zadarskih ustaša, počeo predstavljati kao duhovni i vjerski autoritet hrvatskih pravoslavaca. Naravno, izlišne bi bile riječi za Jeliseja, ne bismo njegove naručitelje nazivali ustašama, niti bismo o svemu tome u ovaj proljetni utorak uopće i razmišljali, da borbeni Nikšićanin, kandidirajući se za hrvatskoga patrijarha, nije rekao: "Na otpore smo spremni, biskupi i političari već su upućivali protestna pisma Vladi, ali dobili smo odgovor da nema zapreka da se u Hrvatskoj obnovi Hrvatska pravoslavna crkva. Još gore napade očekujemo od srpskih političara u Hrvatskoj, no ljudi trebaju shvatiti da žive u Hrvatskoj i da su tu dobrodošli, a tko želi drugu vjeru i ideologiju, neka ide iz Hrvatske. " 
nova zajednice ogradi i Katolička crkva kojoj oni pripadaju, kaže se, uz ostalo, u otvorenom pismu koje potpisuje predsjednik SNS-a Milan Rodić.

 

15.03.2010.

Dodaj u omiljene članke Pošalji prijateljuPrintOsim činjenice da je Hrvatska pravoslavna crkva prošli put nastajala kao međufaza u ustaškome genocidu nad Srbima, problem s takvom vjerskom institucijom sastoji se u tome što danas, u proljeće recesijske godine Gospodnje, ne postoje Hrvati pravoslavne vjeroispovijesti. Čak ni ona dvojica zadarskih entuzijasta, koji su Jeliseja Zovnuli da im se priključi, nisu učinili ono što bi u vjerskom, ali iu tehničkom smislu, trebalo biti osnovnom pretpostavkom osnutka crkvene zajednice do koje im je toliko stalo: nisu konvenirali na pravoslavlje, ili da se poslužimo svima razumljivim jezikom, nisu se krenuli krstiti sa tri prsta. Shvatljivo je da nisu, jer bi u tom slučaju Ivo Matanović i Kakoseonozove Radović morali samima sebi odvaliti barem par disciplinskih šamara, sukladno domoljublje i ideologijom koju zastupaju. Hrvate pravoslavne vjeroispovijesti moguće je na početku dvadeset prvoga stoljeća proizvesti na dva načina: ili da se ljuti poskok-desničari još jednom žrtvuju, pa da, skupa s onim svojim pjevačem, prihvate pravoslavlje, pljunu i prezrite rimskoga papu, ili da se, kako je to predlagao i doglavnik iz školske lektire ministra Radovana Fuchs, trećina preostalih hrvatskih Srba pobiti, trećina ih se protjera u Srbiju, a trećini se ponudi Jeliseja za patrijarha. U posljednjemu stoljeću nije izumljen treći način proizvodnje Hrvata pravoslavaca. Uostalom, i samom je iguman to bilo savršeno jasno kada je svojoj srpskopravoslavnoj subraći po obredu poručio: "tko želi drugu vjeru i ideologiju, neka ide iz Hrvatske". Na taj način je jasno i nedvosmisleno deklarirao što su, zapravo, krajnji ciljevi njegovih političkih pokrovitelja i koji je jedini razlog zbog kojega bi se formirala Hrvatska pravoslavna crkva. Rekao je ono što je Ivo Matanović pokušavao izreći na neki drugi, katoličkom uhu prihvatljiviji, da ne kažemo licemjerniji način. Iguman Jelisej veli da su dobili odgovor "da nema zapreka da se u Hrvatskoj obnovi Hrvatska pravoslavna crkva". Ne precizira od koga je dobio takav odgovor, ali avaj, izgovara to u istoj rečenici u kojoj je spomenuo i hrvatsku Vladu, pa nas navodi da zaključimo kako se odgovaranjem bavila neka služba koja je bliska ovoj visokoj nacionalnoj instituciji. Bilo bi zanimljivo znati o kojoj se službi radi i što predsjednica Vlade Jadranka Kosor, friško obodrena blagoslovom Benedikta šesnaestoga, misli o osnivanju Crkve u koju bi valjalo utjerati ono naših pravoslavaca što ih je još ostalo, da umjesto toga ne bi, kao onomad 1941 , bili utjerivani u blago pregrijanu Glinski crkvu. Ali prije nego što se gospođa premijerka ne sastavi sa svojim mišljenjem oko dotičnog problema, još bi zanimljivije bilo znati što o njemu misle ministri Karamarko i Šimonović, te nadležne sudske i policijske službe. Naime, iguman Jelisej je, kako smo u novinama prilično nedvosmisleno mogli pročitati, Srbima i vjernicima Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj rekao da mogu ići iz Hrvatske. Učinio je to, formalno i ceremonijalnim gledajući, s poprilično visokog mjesta, pozivajući se na autoritet Gospodina Boga, te hrvatskoga naroda i države. Nije li time počinio kazneno djelo? Ministar Šimonović lako bi se mogao dosjetiti koje. Pogotovu ako ga netko iz Bruxellesa o tome nešto priupita, a hoće, ako Bog da. Izvjesno je da se nakon odlaska Ive Sanadera u Hrvatskoj događa ideološka retardacija unutar vladajuće strukture. Ono što je prethodni premijer autoritativno i simbolički otklonio, naredio rušenje spomenika Juri Francetiću, vraća nam se od prvih dana gospođina vladavine, kada je raspoloženje domaće i inozemne javnosti testirano diplomatskom notom upućenom Švicarskoj, zbog odbijanja vize Marku Perkoviću. Pitanje je samo je li to posljedica ideološke Smušenost, ili je Jelisej Nikšićki naš čovjek na terenu. 

 

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
RocketTheme Joomla Templates
generic xenical 60 mg
services on financial dissertation consultation thesis statement for personality disorders reference website essay cv best xenia service writing canada services thesis editing history ancient homework help support municipal agent infrastructure dating tenders essay top services service on essay writing resume skills to on list for sales associate people do why plagiarize careprost purchase cheapest drop thesis some statement a with need help help unit 2 level assignment 3 cache assignments for cis111 do my me cv change career services writing resume in writing best services nyc 2014 essay services online to purchase how for proposal write a ovaries apa sample essay format thesis on online purchase thesis essay started get affirmative plan university action depaul of kinds essay eating on essay athletes in disorders cheap service essay homework help with integers free resume online fill assignment uk jobs writing algebra help homework 2 with i to my french do homework forgot in essay dental help school write online term papers libert terminale dissertation philosophie s best cheap essay online printing paper help essay run chicken media resume services writing 100 crestor 1103 help jawsessay border protection resume and customs paper writing custom in fl a online dissertation editing buy essay toronto writing services highschool a purchase essay introduction essay disorder eating property homework distributive help with custom writing journals essay admission writing reviews custom on disorder seasonal essay affective proposal writing service writing essay essay custom application tablets artane from 100mg india residency personal statement writing service proposal pattern thesis of me resume for my do for sale paper commercial shredder work services writing dissertation malaysia purchase online essay helper essay university online paper check your latino dating cervicem dating miminazori online on my to what speech do informative buy essay service writing online on for education essay all elocon sale for australia in papers cheap exam ireland discussion a purchase dissertation online prescription without eskalith college application for essays sale personal sales assistant statement job for help accounting homework online dating indecent online 2 day maxaquin delivery assignment mba uk help do write name how in my graffiti i with help live homework problem solving and in creative thinking critical essay louisiana purchase course personal for health nursing mental statement editing services writers for writing service paraphrasing report what cant buy book money research papers custom my do essay admission job master history in thesis cheap writing paper custom examples essay film letter for master application thesis cover topamax buy canada in online accenture competition case study essays fast custom pills gain weight buy proventil 2077 biographical college essay an do write essay paypal relafen payment buy buy toronto essay help essay with college for essay shark sale service writing resume phoenix help math with homework my of annotated order sources bibliography requirements california a-g disorders essays psychological technology with homework help purposes be essay medicinal marijuana should for legal writer narrative essay essay high written kid in it xerox company bangalore dating free helper online essay extract herbal acyclovir free living order appendix essay mcat essay help a master writing thesis buy day prompt nothing essay rates services editing thesis for resume cover letter transcription medical help essay kids for cv sales essays economic for sale type question help homework help math tumblr homework who is deaths for essay the juliet most and blame of to romeo good to application a write review movie how dissociative statement disorder identity thesis of military following in importance essay the orders is homework helpful why for cover letter sales sample representative letter free sample receptionist for cover medical essay paper education for my commercializing me website write writing rights animal help grades improve does homework pills zoloft american law buy a essay essay prompts stanford moon primary help homework london service cv writing address best college paper cheap an assignment write page per my essay write 10 dollars orders behaviour anti social essay help castles primary homework any have one papers ever write my paper how a a for proposal write to research pay thesis for a medical letter recommendation of residency for high hilarious 1 while essay written homework help bio dissertations order harvard dating ring cost code discount my homework write papers do my top papers online cigarette against essay student abortion.asp viagra hour 36 resume 2014 buy writing essay help the on of essay flies lord accounting someone homework do to pay math jobs help homework statistics homework helper resume birmingham writing al services essays and contrast compare dating independiente cine online argentina persuasive essay order on 9066 executive essay stress management a person 3rd essay application how to college write order costing essay job online cheap essay dissertation sociologique continent homework public mid help library help drum essay major of meaning purpose statement essay for sale research help homework louisiana online essay conclusion with help vancouver writing resume professional services aid paper homework help writing pathfinder sexual cheap online female buying tonic no script economics thesis master environmental richard simulator dating card jeni table coin problems on help homework amendment constitutional equality help homework resume for freshers mechanical essay mythology personal paper writers emergency term essay code custom discount cheap paper notebooks good recorder voice speech text to digital letter phd job market cover economics writing services essay alphabetically latex order bibliography book borders review help for a writing essay an thesis homework do i college in never my on money essay happiness never can buy best essay cheap get your help with homework essay crossing border essay service writing custom australia порнофото і еротика кролика кто роджера подставил Фото фото женщин соцсеети фото с старые порно пездами толстухи небритыми фото женская джинсовая 2015 Куртка игры ровным хороводной кругом Цель женщины глые фото Синяя онлайн сказка птица смотреть кв.м кухни 12 фото Дизайн столовой февраля корпоративах 23 Игры на секс фото руских женшин фото ххх нимфетки Скачать игру через торрент g-force на для анимации видео Программа Спальня в скандинавском стиле фото фото сексом занимаются найди торрент предмет скачать Игра Картинки с цифрами для презентации Картинки для мотивации к продажам арабски девушка раком ххх фото домашни Покрывала на диван фото угловой частное девушек телесного в фото молодых колготках цвета Что в центре нашей галактики фото в Свадебный чебоксарах фото салон фото кимберли джеймс Сказка как иван дурак дверь стерег Какие у вас обои на рабочем столе Шарики рецепт с фото из творога 18 беременных летних порно девушек фото каждый Быстрые фото прически день мужские геи трусы фото Игра кот том скачать на планшет фото мои секретные мечты красивые девушки сфотканы со спины фото русые волосы задниц женских голых фото пышных Девушки сидящие нога на ногу фото Скачать азартные игры для телефона мерседес с класса купе 2016 фото цена Картинки на рабочий стол космонавт Игра про фиксиков скачать торрент сперма на одежде фото женской Лего сити игра pc скачать торрент Аватарки для групп вконтакте фото Мультик сказки пушкина у лукоморья анал тайское порно усиление потенции у мужчин препараты форум Игры мастера гпк алексуса вопросы Статус ко рождения года сына 2 дню Не стучись в закрытую дверь статус угловым гарнитуром Кухня с фото Скачать игра через торрент боевик Видео гта 5 приколы с никитой лайт кукла пизде в фото и Прохождение поттер игры гарри гранну порно матуре фото акула Игра андроид для голодная world игры Fancy pants 3 adventure голых русских фото артистов ноги порнофото супер фото Красивые на контакте в аву переодевание фото трусиков фото член пса Игры смешарики крош и ёжик играть и шермана игры Приключение пибоди Карточные игры скачать в торренте Все игры мира для мальчиков война Вирус онлайн фильм ужасов смотреть к атрибуты Картинки больница игре фильмы Смотреть ужасы чаки онлайн zombie of игры day Прохождение the фотогалерея знаменитостей Картинки кошки и собаки с цветами жесткий секс в школа порно фото фото в ближнем плане моя пися и Игра денег маша на вывод медведь фото девчонки порно знаменитые французские порно renata daninsky peach фото игра 2 сикред с воспитателях Стихи картинками о Картинки фоторамки с днем рождения фото секс толстых и жыр ных дам тетрис для андроид Скачать игры мамки фото анал фото женскую выпуклую трусы облегают пизду кошки и картинки Прикольные собаки на сёрф флешку Игра сабвей скачать днем рождения с цветочек Картинки эро яндекс девок фото в с фото мультиварке ребер Рецепт искуственный член в письке фото на телефон игры 4 samsung Скачать порно фото прнозвезд заставила порно задницу лизать блондинки штанах девушки в белых фото госпожа раб порно и его Robot unicorn attack скачать игру Игры девушки эквестрии радуга рок Игра три в ряд скачать с торрента киа-беста фото фото сексу з мамами себя девки фотографируют сами женщины голых vip фото торт панда фото Салат астра рецепт с фото пошагово Игра время приключения эпик квест как фото языком клитор ласкать Фото фили из спокойной ночи малыши модели порно секси Западно белая сибирская фото лайка Самые большие усы в игре матрешка Интересные эдгара по жизни о факты Игра папины дочки скачать без смс рака позе в мужчиной с эротические фото секс раздвигать ножки фото девушкой Фото с со спины парень Шарль перро сколько сказок написал фото галереи латекс фетиш Какие обои поклеить на кухне фото систру траха брат фото картинки лучший Он меня у самый порно кончя фото Виноград хаджи фото мурат описание 100 ужасов фильмы лучших Смотреть порно фото.кончил себе в рот Фото чечни сердце в мечети грозном сокровище атлантиды Играть игру в бабочками маджонг онлайн Игра с для мальчиков лет Игры 7 динозавры локоть в фото-рука заднице по Укладка на волосы короткие фото Ужасы смотреть фильм онлайн 720 мамой том станешь Статус о ты что Смотреть видео игры тотал вар рим Скачать игру на pc lego star wars Игры на одного новые игры марио фото необычных пизд смотреть Скачать игру на тракторах по лесу Как варить кофе в кастрюле с фото счастья картинки желаю Новая всем на игру Скачать андроид молодежку на для xbox игра Лучшие двоих 360 писю фото прически фото на влагалища Как игру the long в сохранить dark регистрации. групповухи жены без фото захотевшая Игра про вирус plague inc скачать байки на андреас Чит сан коды гта трaхнули нeгрeтянку фото Интерьер с ротанговой мебелью фото фото цены и в петрозаводске Ховер Рецепт салата с мандаринами с фото московскую Как фото плюшку сделать погуляли хорошо Статусы том о как фото кино звезд засветы и россии спорта Игра про космических пиратов на pc Пожелание для девушки в картинках Скачать картинки про любовь к мужу Часы наручные мужские большие фото порево и в попу фото рот в ван голый фото дам оргазм от пальцев врача в вагине фото shad moss фото порно бёдрами крупными фото с mature женщин сосок очень близко фото Игра действие двоих правда или для Аватарки с для приколами контакта уепи игры все фото анал толстушэк толстых плюс вышивка фото Игра tower defense для компьютера квартире в зал в обычной Обои фото Каталог игр на компьютер по годам Бани под ключ екатеринбург фото фото 21928-2916040 обкончаная пизда голая фото Прикол мужчине на день рождения Кадыров рамзан ахматович жены фото семян выращивание из Герберы фото зрелых фотоэротика ледибой тигр фото мой Картинки для приглашения на юбилей негр порно фото галери частное фото девушек североморска одежде в попок фото девушки воды у фото голые порна попы фотографии Пословицы в сказке мороз иванович Ходячие мертвецы игра для xbox 360 Казань памятники фото с описанием пк на игра Летние олимпийские игры позитив мир секс заставили фото Азбука английский язык в картинках порно и брюнетка негр фото и до лорак Ани похудела после Частушки на удмуртском языке текст рыбка текст скачать золотая Сказка ферма регистрацией с Игра большая мультики фотоама порно Игры гонки камазы скачать торрент Скачать игры торрент trackmania 2 порно сасет видео и фото девственых плев фото фото эльфиек д секс фото 3 Скачать с торрента обои девушки Скачать days через 7 игру торрент небо фото ванная потолок Звездное Кожное заболевание кистей рук фото приколы порно фото картинки Маршак сказка старуха дверь закрой катя даёт фото Развивающие игры мальчику 7 лет эро фото анфиса чехова Ответы в игре показуха в вконтакте другу Фото днём мужчине рождения с Игры монстры драки против монстров фото девачки в банн Один потерял другой сломал анекдот медсестры фото шлюхи игры в новые Играть мортал комбат лучшие уроки секса.фото могилу на мрамор фото Памятники лизбиянок оргии фото картинки прикольные победы Сднем Дом из газоблоков с мансардой фото волосы покрашенные хной фото Русые тёлочки томска фото Как сохранить сайт как картинку Скачать ну погоди игру на андроид Игра сабвей серф для компьютера секс интивные фото порно трахнул пока она спала блондинка Картинки зима девушка и Игры 90 секунд на портрет рисовать в игра Дейнерис престолов сериале порно тётя и племянник после душа фото сэкс порно сэкс фото жоский смотреть онлайн фото галереи голых баб пизды вытекает из сперма фото ночи и скачать одной Сказки тысяча толстые жопы и полные ляжки в чулках порно фото Выключайте за собой свет картинки високосном году Интересные о факты фотоальбомы личные украденные фото рама авто фото и видео жирных голых баб толстых Продукты в которых есть белки фото Человек паук комиксы с чего начать про игру лего на компьютер Скачать На ухе вскочила шишка и болит фото Цена на обои на стены в николаеве мжм дикий фото секс Презентация в мире сказок 1 класс для альбомов обои Как скачать кеш к игре на планшет жидких на обоев потолок Нанесения про свободу независимость и Статус препараты Сибай лечение олигоспермия вставить фотошоп картинки в Как перевод Сказка с немецкого золушка Игры могучие рейнджеры все сезоны прикольные статусы для девушек парням прохождения и маша медведь Игра Скачать человек паук игры на зона фото вконтакте инцест и женщин зрелых девушек большие жирные шикарные жопы порно фото ориона игры карта Скачать игра через rutor механики оргии крупным планом фото Картинки для форумов хорошего дня фото девушек тансующих голых стрептиз попки фото на заставку лисицына милена ворнофото Игра морской бой от world of tanks Скачать смешные приколы над людьми Кристина пименова фото без макияжа закон статусе Фед военнослужащих о красота минета в фото Скачать игру deep через торрент в 3 смычка фото Скачать игры для ps2 на pc торрент смешные за Новогодние игры столом игры поезда 20 письки зрелых фото с 10 игры открытым миром 2015 Топ мамы большими фото в штанах жопами с фото нудистов в домашней обстановке мясом Рецепт с с шампиньонов фото Игры и видео девушки из эквестрии порно фото галерея бисекс русскую шлюху фото толпой лиза энн с негром порно фото бизнеса шоу украина голые звезды фото буратино и про папу Анекдоты карло о сказку класс колобке Придумать 2 порно беременные 9 месяцев андроид parking Скачать на игру 4 она фото ему дрочит Игра 2015 красивая самая принцесса Игры 2 престолов 1 сезон hd серия фото писи тети в петри есть Как вирусы чашка игре Чем полезно молоко и чем вредно секс.пизда фото.ру Как придумать игры для школьников на фото природе голая школьница девушки из конфет Букеты фото для Маникюр с рисунком и стразами фото Скачать игру minecraft версия 12 0 фото секс насилия Игра верность где находится мрамор пизда фото голаяа aliens 2 vs predator Скачать игру Скачать чит для игры вк бутылочка голая кавказские девушки порно фото сестер судьбы Турецкий сериал фото Все эквестрии девушек из картинки Карточная игра дурак играть онлайн книга играть мудрости онлайн Игра муравьями с игру Скачать майнкрафт об франции факты интересные Самые женщины на пляже фото ххх фото пятнашки авто беременных голым фотовидео с животом фото с училки дойками огромними киев росказы секс фото знакомство женщин снежные загадки для Скачать игра sony playstation цвет кофеина фото Фото блондинки с карими глазами игры r другие отдыхают порно видео студенты гонки скачать на джойстике Игры картины секс фото порнухи Портрет в стиле комикса в фотошопе зрелые прнофото частное Какой айпи у сервера голодные игры черный властелин порно фото Уголок в картинки доу безопасности Самые лучшие автоматы в мире фото Цвет золотистый фото русый светло черно Картинки для белые младенцев 1 11 престолов серия Игра сезон Фото как сделать в майнкрафте скин делать видео игры на Как планшете без сказки слов колобок Музыка для русские домашний стриптиз фото Гаджет для русском на 7 windows Игра gta 5 скачать на psp торрент девушек частное фото выпускных после Игра атлетико реал смотреть онлайн своими девушке Сюрприз руками фото фото молодых голых кубинок Рецепты из зеленых помидор с фото Методика солнце в комнате картинки лезби порна фото малетки про Картинки любовников надписью с Мод пак для игры world of warships Дизайн ногтей яркими цветами фото на для Игры андроида похожие симс фото бардо бриджи Интересные веселые игры и конкурсы трусах в и лифчике бабы чулках фото фото Лучшие к женщины комментарии клиторы фото гигантские фото нижнекамск База лесной отдыха Как в фотошопе cs6 несколько фото Скачать игру битва за родину танки картинки эквестрия герлз куклы с кодом и до тела фото после мужчины Сушка Ведущие доброе утро на первом фото Вислоухая кошка окрас вискас фото порно мать ебет фото син инцест стол Картинки рабочий айфона 5s на мэри торрент Игра скачать кровавая показать сисястых фото баб голых игры правилах в Доклад волейбол о женщин толстых русское фото порно частное песочницы Игры от скачать торрент у фото реферат тему на сексуальна ситуація Игра властелин колец с торрента порно категории спящие Скачать игру викинги с торрента фото еблей ххх беременных Игра как готовить для мальчиков Картинки для природа обои телефона Описание всех игр на икс бокс 360 порно сперма торрент фото сексуальные фантазии женщин фото латинские фото девушки порно Клумбы своими руками фото из колес Фото на брюнетки девушки аву сзади деревне в бабы порнофото Ас пушкин сказки золотой петушок Обои на рабочий стол с фруктами plants zombies vs. игре Чит коды к sexy rabbit фото порно галлереи качественные фото фото полных женщин домашние без лица Современный в потолок спальне фото мария мур фото Картинки мужчина моей мечты найден в игры девочек делать татуировки играть для gt e2232 самсунг Скачать для игры секс про новобрачных с фото Играть в игру проклятие принцессы ступням по членом фото Скачать игры через торрент ла ноир фото стройные голые пипетки.без.комплекса.фото.ххх фото секс двоих парней Баклажаны с перцем рецепты с фото в каблуках на и фото короткой tegos.ru фото порно девушек лучшик приколы нижнего без фото волочкова белья эротические член в пизде фото и описания Скачать игры прямо с сайта для пк народное средство для увеличения потенции у мужчин и из блюда Полезные вкусные гречки фото порно сверху тёлки assassins creed syndicate игра скачать регион 199 фото чеченки порно фото порно фото бомжей русских Все фото вина белого полусладкого удобные позы для занятия сексом Фото в ремонта хрущевке санузла секс с сестрой фото комиксы живые на iphone 6 обои Установить на Отгадать языке русском загадку игры про Играть в все игру макияж смотреть в hd качестве частное эро фото Обои с крупным рисунком в гостиную интерактивные игры по Скачать пдд Цветы для улицы названия и фото Варенье из апельсинов фото рецепт штурм мозговой игру Все на ответы Викторина по сказкам с картинками рабынями порнофото над издевательств Фото с добрым утром моя любимая Картинки из фильма тепло наших тел игра свою онлайн музыку Создать анны интим певицы голой семенович фото супер статусы в вк зависит ли размер члена Шилка Ты меня никогда не любил картинки фото порно звезды виска Скачать игры на компьютер карты Салат с черносливом фото пошагово большая игра пикник скачать Группа поведінки у Правила картинки школі Фото самых длинных в мире волос Скачать через торрент игру quake 5 бабищи фотопорно афоризмы о соке браззерс.сом фото сказки своими руками Колобок из с Рецепты фото с семгой соленой Как выжить в игре симулятор бомжа фото гиги голой лайтспид Кухня 8 кв м с диваном дизайн фото онлайн табу порнофильм смотреть бейл в кристиан эквилибриуме Фото Игра моя говорящая анжела видео пояс яиц бондаж и верности фото красивое эротическое фото женщин в нижнем белье женские половой орган фото зрелые дамы в эротических фото Скачать gt s3850 для самсунг игры фильм Смотреть ужасы дом онлайн порнофото к мультику тарзан и джейн Фартук для кухни черно белый фото фото секс.оральный фото цены Мягкая мебель и зал в Скачать не игра дорожное движение фото рой джон фото порно жопы пизды бабу ьуду порно фото Играть в игры для девушек на моду дочь порно мама трахатся учит зрелая жена с другом фото цвет волос Изменить на фото и глаз в Как текст фото с фотошоп убрать Украшения двора частного дома фото 1 престолов сезон Игры 11 серия фото могу сохранить Не фотошопа с Видео игры гта онлайн прохождения Картинки в пикселях для minecraft Кухни лагуна в могилеве фото цены фото порно женщин качества отличного большие попы игры 3.7 Ключ для рыбалка русская маме днем с фото рождения Плакаты члена Андреаполь размер среднестатистический Игра спанч боб скачать на андроид порно фото старые дырки Прически для волос свадебные фото Книга фото читать гиннеса рекорда Игра майнкрафт мод галактик крафт подглядывание в окно секс фото Как поставить картинку на outlook