Čestitka

cestitka2014.jpg

Upis korisnika(login)

 

Libero Hosting web VPS www.liberohosting.com

Hrvatski Pravoslavac Korice

Prodaja kuće u Murteru

www.udbina.com

 

Križ Hrvatske Pravoslavne Crkve

Brojač Posjeta

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas295
mod_vvisit_counterJučer388
mod_vvisit_counterOvaj Tjedan295
mod_vvisit_counterProšli Tjedan2487
mod_vvisit_counterOvaj Mjesec9574
mod_vvisit_counterProšli Mjesec15925
mod_vvisit_counterUkupno2602611

Trenutno na stranici: 6
0 198.143.37.165
,
0

Pristupnica

Pristupnica

                             SvMihovil    Isus     Bogorodica
Povijest
S onu stranu dobra i zla PDF Ispis E-mail
Ocjena: / 2
LošeOdlično 
HPZ - Povijest
Urednik Administrator   
Četvrtak, 15 Kolovoz 2013 06:24

 

 

 

 Rade Novaković:


 S onu stranu dobra i zla


 Novija znanstvena istraživanja provedena pod pokroviteljstvom Unesco potvrđuju postojanje zajedničkog Y-haplotipa iz Hrvatske i jednog dijela stanovništva današnje Perzije; što zapravo potvrđuje znanstveno povjesno stajalište - sukladno kome Hrvati doista potječu sa Iranske Visoravni.S druge strane tko se imalo bavio proučavanjem svetih i prastarih liturgijskih spisa iz ranoperzijskog perioda tzv. AVESTA naćiće etimološku potvrdu za gornju tvrdnju na mnogim mjestima u tekstovima istih. Ima toga u Darijevim zapisima a i sami nazivi pojedinih Avesta su više nego indikativni.

Primjerice avesta "Jasna" "Videvdad" (koja daruje duhovni uviđaj) potom "Vispered" te "Horda" Avesta. \nImamo vrlo interesantan tekst u glavnom liturgijskom spisu "Jasna" gdje stoji, između ostalog, i ovo; "Mi obožavamo fravašije svih pobožnih fravaša"..."Mi obožavamo fravašije svih pobožnih ljudi"..etc. Ako zamjenimo slovo "f" sa srodnim "P" dobivamo mjesto "fravaši" prepoznatljivo "pravaši" što bi se moglo prevesti kao fravašije= duše pravednika iliti onih koji poštivaju kozmičko ustrojstvo i moral na kome taj poredak počiva. Moja osobna istraživanja u zadnje vrijeme učvršćuju me na stajalištu da je najstarija kultura, duhovnost i civilizacija upravo krenula sa naših prostora te da se sukladno vremenu i prostoru kuda je prolazila i dolazila u međudjejstvo sa drugim narodima i tradicijama time obogaćivala i modificirala ali samo formalno, zadržavši pri tom izvornu duhovnu poruku i originalnost.Tako da prema tome držim da Stari Hrvati jednako kao i Stari Srbi (Vinča i Krapina) nisu došli ovdje iz dalekih prostora nego su zapravo misionarski putovali tamo (Perzija, Indija) šireći jedno dragocjeno učenje ili Nauk figurirajući kao posrednici između Više Inteligencije (Apsoluta) i ostatka čovječanstva.

 Svi značajniji spisi antičkih naroda primjerice; Orfički i Eleusinski misteriji, Sumerska religija;Vede, Ozirisovi te Mitraistički obredi i na koncu Kršćanstvo osobito Rano Kršćanstvo jezički i etimologijski najbolje se mogu razumjeti preko našeg Hrvatskog i Srpskog jezika i imadu zajedničko ishodište koje je, argumentirano tvrdim, krenulo odavde iz srca Balkana.Sada ću predstaviti jednu staroperzijsku pjesmu tadanjeg mistika koji je samog sebe zvao "Daqiqi" = točan,dosljedan aludirajući pri tom na ustrajavanju na Zarathustrinom nauku i oponirajući svojim primjerom kontra rastućem uplivu islamizacije i Arapa u tom razdoblju. Pjesmu sam preveo upoređujući engleski prijevod i originalan tekst.

Nema naslova pa sam bio slobodan da mu podarim najprikladniji, S onu stranu "dobra" i "zla"- "Svjet je ovaj prepun zlih i dobrih stvari al Daqiqi (Radovan :)samo za četiri mari; \n Za kaplicu vina i rumeno lice; Za Zerdušov(Zarathustra,Zoroaster) Zakon i harfine žice\" Ova divna pjesma ima dakako i svoje dublje značenje; u kojoj se zrcali duh i plemićka narav naših gotovo zaboravljenih predaka.

 
U SVIJESTI KROATANA -INDIJANSKOG PLEMENA, A HRVATSKOG PODRIJETLA - HRVATSKI JEZIK JE SVETI JEZIK PDF Ispis E-mail
Ocjena: / 3
LošeOdlično 
HPZ - Povijest
Urednik Administrator   
Petak, 09 Kolovoz 2013 12:37

EKSKLUZIVNO!

 

Kako vidite, u posjedu smo teksta koji nam otkriva da su

Hrvati jedan od najstarijih narodu u SAD a uz to još i Sveti

narod s kojim bi se svi Amerikanci trebali ponositi.

 

Zanimljivo je, a i začuđujuće je to što se ovo odkriće nije do

sada politički i kulturoložki kapitaliziralo.

 

Ponadajmo se ipak da će nakon ovog objavljivanja na našem

portalu, netko od povjesničara i naših vrlih političara znati ovo

odkriće predstaviti svijetu, a napose Hrvatima u domovini i u

svijetu.

 

Pa, eto, dragi čitatelji i na vama je da se malo više uključite, a

možda netko od naših članova koji žive u Americi i osobno

posjete naše indijance.

 

Vjerujem da su to i prvi hrvatski kršćani-pravoslavci koji bi se,

uvjeren sam, rado uključili u našu zajednicu.

 

Akademik Ivo Matanović, urednik portala.

 

 

*************************************************************************************

 

U SVIJESTI KROATANA -INDIJANSKOG PLEMENA U SJEVERNOJ KAROLINI SAD, A HRVATSKOG PODRIJETLA - HRVATSKI JEZIK JE SVETI JEZIK.

 

Kao što su oko godine 1590. Indijanci plemena Croatan uzbunili Englesku uništenjem njihove kolonije u današnjoj Sjevernoj Karolini, izazvavši zaprepaštenje i na dvoru kraljice Elizabete - ta, tko je još vidio Indijance razmjerno svijetle puti, pa i svijetle vlasi koji ostavljaju poruke latiničnim slovima? - tako su Croatani u siječnju godine 1958. zaprepastili i uzbunili Sjedinjene američke države. U okrugu Robeson, u Sjevernoj Karolini, kamo su se Croatani povukli pod kraj XVI. stoljeća, pripadnici zloglasne američke rasističke udruge Ku-Klux-Klan (koju tajno podržavaju i mnogi ugledni političari) upriličili su zbor, na kojemu su, u skladu sa svojim načelima, najavili nastavak borbe protiv crnaca, Indijanaca, pa i katolika, sve do njihova istrjebljenja, jer ne pripadaju američkoj "višoj čistoj rasi". Croatani su, bez imalo straha, došli na taj zbor, rastjerali naoružane i kukuljicama zakrabuljene kuklusklanovce, oteli im njihovu zastavu s tri velika slova K te križ, koji su kanili zapaliti, kao na svim svojim skupovima. I tada su se u američkim sredstvima javnog priopćavanja opet pojavila nagađanja o podrijetlu toga imena te nagađanja da su dijelom potomci hrvatskih pomoraca. I danas, naime, ima Croatana svijetle puti, svijetle kose, plavih očiju, i danas su Croatani jedini Indijanci, koji uzgajaju vinovu lozu i jedini koji u svom jeziku imaju riječi, koje su iznimno slične nekim hrvatskim riječima. A pred obalom Sjeverne Karoline jedan se otok i danas zove Croatoan, sjevernije od njega je i danas tjesnac Croatan, a južnije i Nacionalni park Croatan, po veličini treći nacionalni park U Sjedinjenim američkim državama. I Washington, glavni grad SAD, leži na rijeci Potomac, koja se još do 1800. pisala Potomak, što se vidi na tadašnjim planovima Washingtona. Uspomena pak na kapetana Đoru Lovrića sačuvana je u nazivima Lowrey Road (Lovrićeva cesta) i Lowrey Moor (Lovrićeva močvara).

 

U posljednjih desetak, dvadesetak godina neki su Hrvati došli u doticaj s Croatanima. Jedan hrvatski svećenik, hercegovački franjevac, prisustvovao je jednom prigodom njihovu skupu, na kojemu su izvodili i svoje obredne plesove. Veli da donekle podsjećaju na neke naše južnohrvatske, dalmatinske plesove, a da Indijanci, plešući, šapću neke tajne obredne riječi koje, koliko je mogao razabrati, neodoljivo sliče jeziku naših najstarijih zabilježnih narodnih pjesama i hrvatskih renesansnih pisaca. Ne dokazuje li i to, uza sve već navedeno, da su Croatani plod ljubavi Hrvata i Indijanki? U prilog tome ide i slijedeća zgoda: dvije redovnice iz Hrvatske bile su u posjetu svojim sestrama u SAD te su obilazile različite znamenitosti, i prirodne i kulturne. Tako su došle i na neku indijansku folklornu smotru, na kojoj su nastupili Croatani. Naravno, one su međusobno razgovarale hrvatski. Primijetile su da ih stalno motri neki Indijanac, da osluškuje njihov razgovor. Napokon im je on pristupio i, predstavivši se, rekavši da je iz plemena Croatana, ispričao im se zbog smetnje te ih upitao kojim to jezikom govore.

- Govorimo hrvatski - rekle su časne sestre.

- Mi, Croatani, zovemo taj jezik sveti jezik.

I tako stari i sveti hrvatski jezik i danas živi među Indijancima hrvatske krvi.

 

P.S.

U jednom od rijetkih napisa o Croatanima, u knjizi Francoise Kerein izdane u Parizu 1980. piše:

 

"Na otoku Roanoke 1584. sir Walter Raleigh osnovao je prvu englesku koloniju u Novom svijetu, koje je sudbina ostala jednom od nerješivih tajna u povijesti Sjedinjenih američkih država. Kad se 1590. Raleigh vratio iz Engleske, cijela je posada tvrđave, koja nosi njegovo ime, nestala bez traga, a ostao je samo nadpis, urezan u kori drveta: Croatan, ime indijanskog plemena. Ta je drama nadahnula pisca Paula Greena za tragediju "The Lost Colony" (Izgubljena kolonija), koju studenti Sveučilišta Sjeverne karoline svake godine izvode u Fort Raleighu".

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
RocketTheme Joomla Templates
generic xenical 60 mg