Čestitka

cestitka2014.jpg

Upis korisnika(login)

 

Libero Hosting web VPS www.liberohosting.com

Hrvatski Pravoslavac Korice

Prodaja kuće u Murteru

www.udbina.com

 

Križ Hrvatske Pravoslavne Crkve

Brojač Posjeta

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas296
mod_vvisit_counterJučer388
mod_vvisit_counterOvaj Tjedan296
mod_vvisit_counterProšli Tjedan2487
mod_vvisit_counterOvaj Mjesec9575
mod_vvisit_counterProšli Mjesec15925
mod_vvisit_counterUkupno2602612

Trenutno na stranici: 6
0 198.143.37.165
,
0

Pristupnica

Pristupnica

                             SvMihovil    Isus     Bogorodica
Povijest
Sveti BAZIL VELIKI, episkup i Crkveni naučitelj (329.-379.) PDF Ispis E-mail
Ocjena: / 3
LošeOdlično 
HPZ - Povijest
Urednik Administrator   
Četvrtak, 02 Siječanj 2014 17:19
2. SIJEČNJA - Sveti BAZIL VELIKI, episkup i Crkveni naučitelj (329.-379.)

Najimpozantnija katedrala, koja se spominje imena i svetosti biskupa Bazilija, nalazi se u samome srdcu Crkvenoga trga u Moskvi. Raskošna je to zgrada, koja se ocrtava na modromu ruskomu nebu svojim brojnim šarolikim cizeliranim kupolama, očaravajući bogatstvom mramora, i svjedoči slavnu krsćansku prošlost svete Rusije.

Sveti Bazilije rodio se oko 2. siječnja 329. u Kapadockoj Cezareji (Turska), a potječe iz obitelji iz koje je poteklo puno svetaca. Tako sveti bijahu: Petar, biskup Sebaste i Grgur, veliki biskup Niceje.
Pod vodstvom otca, kojemu je jedinome "pobjegla" aurora svetosti, Bazilije je proučavao krsćanski nauk što ga je produbio u školama Carigrada i Atene, gdje se sprijateljio s još jednim mladićem, koji je puno obećavao; s Grgurom Nazijanskim. Ubraja se među najveće likove u Crkvi. Bio je odlučan borac za mir unutar Crkve, izvanredan teolog, otac iztočnog redovničkog života, dojmljiv propovjednik.


Uz krsćanski nauk, Bazilije je študirao također i retoriku, predmet što ga je uskoro počeo i predavati, ostvarivši golem uspjeh te zaživjevši život izpunjen zadovoljstvom i blagostanjem. Sve su to rezultati što ih je mogao postići bez imalo napora, da se jednoga dana - napustivši snove o slavi - nije prvo učinio asketom u jednome zabačenom samotištu, a poslije dao na putovanje: Egiptom, Sirijom i Palestinom, tragom monaha i pustinjaka, sve više privučen i oduševljen njihovim samotnim životom, tišinom i molitvom, kao jednim od najživljih vidova duhovnosti Crkve, izvorištem brojnih svetaca.

Nakon što se vratio u svoje samotište u Pontu - bogat izkustvom, bilježkama i naumima - Bazilije nije dugo vremena ostao sam. Pridružio mu se Grgur, prijatelj iz atenskih dana, a potom i drugi, s kojima je osnovao malu monašku zajednicu. Koristeći se izkustvom prikupljenim za vrijeme putovanja, u tomu je razdoblju sastavio dva značajna pravila, kojima su svoj život prilagodili, ne samo njegovi prvi sudrugovi, nego i tisuće ostalih monaha, koji su se, prema svome utemeljitelju, nazivali bazilijancima.


Pietro Bargellini o njemu piše ovako: "Za Bazilija se ne može kazati kako je postavio temelje iztočnoga monaštva, koje je vec postojalo i cvalo, kao što je to nešto kasnije učinio sveti Benedikt za zapadnjačko monaštvo. Međutim, on je svakako objavio i utvrdio snagu iztočne duhovnosti, osiguravši joj tako trajnost u vremenu".


Tu tišinu; tu revnu i intenzivnu samoću, koje su svetomu Baziliju i svetomu Grguru ispunjavale dane, jednoga su dana prekinule loše viesti, koje su stigle iz Ponta te napose Cezareje, gdje je u tijeku - ne baš odveć uspješno - bila borba protiv arijanizma - krivovjerja, koje je prietilo cjelovitosti krsćanske vjere.

Bazilije je stoga odlučio napustiti svoje sigurno utočište i dao se u borbu. Pošao je u Cezareju, gdje je zaređen za svećenika, a potom, godine 370., postavljen za episkupa. Pristaše arijanizma, koji su već bili osvojili brojne položaje, poduprijeti samim istočnim carem Valentom, smjesta su shvatili kako će im od tog trenutka život postati teži. Bazilije je ubrzo pokazao kakvog je kova. Odvažno se i znalački suprostavio arijevcima na svim poljima: što se tice nauka, a još više onome pastoralne organizacije, tako je još za zivota stekao naziv 'magno' - veliki.
No, bezpomoćne je arijevce zapravo porazio na polju ljubavi. Njegove su propovijedi i njegovi razgovori bili prožeti poticajima za pomoć siromasnoj braći. "Ti govoriš: kome sam nanio štetu čuvajući ono sto je moje: - pisao je. Reci izkreno, a što to tebi pripada? Od koga si primio to što imaš? Kada bi se svatko zadovoljio onime što mu je potrebno, a višak dao siromasima, ne bi postojali ni bogataši ni siromasi."
Kako bi s riječju prešao na djelo, na gradskim je vratima podigao pravu utvrdu milosrđa, u kojoj su se nalazile bolnice, sirotišta i utočišta, što ju je puk, u njegovu čast, nazvao "Bazilijadom".
U međuvremenu, zahvaljujući zajedničkim naporima Bazilija, njegova otca Damaza te samoga cara Teodozija, koji je naslijedio Valenta, a nije bio niti najmanje naklonjen krivovjercima, arijanizam je pomalo stao gubiti teren.
Kada je smrt, razmjerno rano, pokosila našega velikoga episkupa, poraz krivovjerja i pobjeda pravovjerja bili su zajamčeni. Kako bi posvjedočila Bazilijevu veličinu, ljubav i čestitost, njegovu je pogrebu nazočila ciela Cezareja, ukljucujući i njen židovski te poganski puk.
Umro je 1. siječnja 379., još ni 50 godina star.

IME je grčkoga podrijetla i znači: KRALJ, KRALJEVSKOGA RODA.
ZAŠTITNIK je: REDOVNIKA BAZILIJANACA. Također, zaštitnik je i RUSIJE.

Slika: 2. SIJECNJA - Sveti BAZILIJE VELIKI, biskup i Crkveni naucitelj (329.-379.)
Najimpozantnija katedrala, koja se spominje imena i svetosti biskupa Bazilija, nalazi se u samome srcu Crkvenoga trga u Moskvi. Raskosna je to zgrada, koja se ocrtava na modrome ruskome nebu svojim brojnim sarolikim cizeliranim kupolaa, ocaravajuci bogatstvom mramora, i svjedoci slavnu krscansku proslost svete Rusije.
Sveti Bazilije, rodio se oko 2. sijecnja 329.g. u Kapadockoj Cezareji (Turska), a potjece iz obitelji u kojoj je bilo nevjerojatno puno svetaca. Tako sveti bijahu: Petar, biskup Sebaste i Grgur, veliki biskup Niceje.
Pod vodstvom oca, kojemu je jedinome "pobjegla" aurora svetosti, Bazilije je proucavao krscanski nauk sto ga je produbio u skolama Istanbula i Atene, gdje se sprijateljio s jos jednim mladicem, koji je puno obecavao; s Grgurom Nazijanskim. Ubraja se medju najvece likove u Crkvi uopce. Bio je odlucan borac za mir unutar Crkve, izvanredan teolog, otac Istocnog redovnickog zivota, dojmljiv propovjednik.
Uz krscanski nauk, Bazilije je studirao takodjer i retoriku, predmet sto ga je uskoro poceo i predavati, ostvarivsi golem uspjeh, te zazivjevsi zivot ispunjen zadovoljstvom i blagostanjem. Sve su to rezultati sto ih je mogao postici bez imalo napora, da se jednoga dana - napustivsi snove o slavi - nije prvo ucinio asketom u jednome zabacenom samotistu, a poslije dao na putovanje: Egiptom, Sirijom i Palestinom, tragom monaha i pustinjaka, sve vise privucen i odusevljen njihovim zivotom samoce, tisine i molitve, kao jednim od najzivljih vidova duhovnosti Crkve, izvoristem brojnih svetaca.
Nakon sto se vratio u svoje samotiste u Pontu - bogat iskustvom, biljeskama i naumima - Bazilije nije dugo vremena ostao sam. Pridruzio mu se Grgur, prijatelj iz atenskih dana, a potom i drugi, s kojima je osnovao malu monasku zajednicu. Koristeci se iskustvom prikupljenim za vrijeme putovanja, u tome je razdoblju sastavio dva znacajna pravila, kojima su svoj zivot prilagodili, ne samo njegovi prvi sudrugovi, vec i tisuce ostalih monaha, koji su se, prema svome utemeljitelju, nazivali bazilijancima.
Pietro Bargellini o njemu pse ovako: "Za Bazilija se ne moze kazati kako je postavio temelje istocnoga monastva, koje je vec postojalo i cvalo, kao sto je to nesto kasnije ucinio sveti Benedikt za zapadnjacko monastvo. Medjutim, on je svakako objavio i utvrdio snagu istocne duhovnosti, osiguravsi joj tako trajnost u vremenu".
Tu tisinu; tu revnu i intenzivnu samocu, koje su svetome Baziliju i svetome Grguru ispunjavale dane, jednoga su dana prekinule lose vijesti, koje su stigle iz Ponta te napose Cezareje, gdje je u tijeku - ne bas odvec uspjesno - bila borba protiv arijanizma - krivovjerja, koje je prijetilo cjelovitosti krscanske vjere.
Bazilije je stoga odlucio napustiti svoje sigurno utociste i dao se u borbu. Posao je u Cezareju, gdje je zaredjen za svecenika, a potom, godine 370., postavljen za biskupa. Pristase arijanizma, koji su vec bili osvojili brojne polozaje, poduprijeti samim istocnim carem Valentom, smjesta su shvatili kako ce im od toga trenutka zivot postati malko tezi. Bazilije je ubrzo pokazao kakvog je kova. Odvazno se i znalacki suprostavio arijevcima na svim poljima: sto se tice nauka, a jos vise onome pastoralne organizacije, tako je jos za zivota stekao naziv 'magno' - veliki.
No, bespomocne je arijevce zapravo porazio na polju ljubavi. Njegove su propovijedi i njegovi razgovori bili prozeti poticajima za pomoc siromasnoj braci. "Ti govoris: kome sam nanio stetu cuvajuci ono sto je moje: - pisao je. Reci iskreno, a sto to tebi pripada? Od koga si primio to sto imas? Kada bi se svatko zadovoljio onime sto mu je potrebno, a visak dao siromasima, ne bi postojali ni bogatasi ni siromasi."
Kako bi s rijecju presao na djelo, na gradskim je vratima podigao pravu utvrdu milosrdja, u kojoj su se nalazile bolnice, sirotista i utocista, sto ju je puk, u njegovu cast, nazvao "Bazilijadom".
U medjuvremenu, zahvaljujuci zajednickim naporima Bazilija, njegova oca Damaza, te samoga cara Teodozija, koji je naslijedio Valenta, a nije bio niti najmanje naklonjen krivovjercima, arijanizam je pomalo stao gubiti teren.
Kada je smrt, razmjerno rano, pokosila nasega velikoga biskupa, poraz krivovjerja i pobjeda pravovjerja bili su vec zajamceni. Kako bi posvjedocila Bazilijevu velicinu, ljubav i cestitost, njegovu je pogrebu nazocila cijela Cezareja, ukljucujuci i njen zidovski te poganski puk.
Umro je 1, sijecnja 379.g., jos ni 50 godina star.
IME je grckoga porijekla i znaci: KRALJ, KRALJEVSKOGA RODA.
ZASTITNIK je: REDOVNIKA BAZILIJANACA. Takodjer zadstitnik je i RUSIJE.
 
Dobrica Ćosić: TEMELJ SRPSKOG IDENTITETA JE LAŽ PDF Ispis E-mail
Ocjena: / 18
LošeOdlično 
HPZ - Povijest
Urednik Administrator   
Nedjelja, 27 Listopad 2013 06:41

1 od 1

 

 

 

Dr. sc. Stjepan Mujrgić 

 

Najstarije pleme u Hrvata je staro

preko 7.500.- godina, a Srbi se

spominju tek od prije 1000.- godi

____________________________

Poštovani g. Rade Novakoviću

Drago mi je da pokazujete interes za dublje probleme hrvatske povijesti. Hrvatska dublja povijest je kao "zabranjena arheologija". Međutim kada se već upuštate u određene zaključke onda te zaključke morate i argumentirati.

 

Vaše spominjanje paralelizma Srbi/ Hrvati je nedokazivo posebice u starijoj povijesti. Niti u jednom svetom spisu koji ste spomenuli se ne može naći niti spomena o Srbima. Najstariji historijski spomeni o Srbima se pojavljuju tek negdje prije oko 1.ooo god., a arheološki najstariji nalaz hrvatskog imena je star oko 7.500 god. Hrvatsko ime se spominje u svim svetim spisima: Vede, Aveste, Biblija (Stari zavjet) i Kuran.

 

Srbi (Srbijanci) i Hrvati imaju sasvim drugu genetiku (to nema veze s našim pravoslavcima).

 Hrvati imaju originalan jedinstven genetski marker koji čini oko 70-80% njihove genetske strukture u njihovom matičnom geografskom području (Dinarsko planinsko područje). Hrvatima su genetski bliski Tirenci (Sardinija), neki narodi s Kakvkaza (npr. Gruzini), dio Iranaca, Paštuni u Afganistanu, Siki iz Indije, a u Europi Nijemci,  Danci i Ukrajinci.

 

Kod Srba je dominantan tzv. altajsko-anatolski gen (oko 45%) te su  genetski bliski Turcima, Grcima, Rumunjima, Bugarima i imaju samo 5% hrvatskog gena, dočim imaju 16% afričkog gena (Hrvati samo 1%) i jedini u Europi sačuvane elemente afričke kulture (Strauli). Najdublji srpski povijesni tragovi (stariji od 1.000 god) mogu se naći jedino u Somaliji na rogu Afrike gdje i danas žive dva ljudožderska plemena: SERBON I GEĐŽA.

 

Hrvatski gen je relativno rijedak i proteže se (kao i hrvatska kultura) od Hrvatske do sjeverozapadne Indije (preko Irana, Kavkaza, Afganistana) i točno pokriva "put znanja" koji je Stjepan Krizin Sakač (osnivač i prvi direktor Orijentološkog Instituta pri Sv.Stolici u Vatikanu) nazvao: "ZLATNI LANAC"

 

Riječ Hrvat je izvedena iz riječi Harawat što na samskritu znači "božji narod"(hara = unutrašnja božja energija, wat = pleme, klan, bratstvo).

 

Prema Tarabićima riječ Srbin u znači "rob Sotone" – onaj tko je okrenuo lice od Boga i vezan je isključivo za materijalnu stvarnost i „međusvijet“ magije, duhova i demona. U hermetici se ne pišu vokali (po Tarabićima), pa se riječ Srbin piše Srb, gdje jedino logičan vokal u „isčitavanju“ riječi jeste „o“ – Srob = „S“ simbol sotone + rob. Dobrica Ćosić najveći srpski nacionalist kaže da je temelj srpskog identiteta laž. Kršćanska misao kaže da je sotona otac svih laži. Trebali još što dokazivati.

 

U prilogu se vidi neuspio pokušaj srpske laži i manipulacije na, ne baš preciznoj genetskoj karti Europe. I „ćorav“ vidi gdje je koncentracija hrvatskog gena (koga oni ovdje lažno hoće nazvati srpskim), a da takve koncentracije u Srbiji nema.

 

Od nedavno se javljaju slični pokušaji od strane „novokomponovanih“ Bošnjaka, svesrdno podržani od strane engleskih povijesnih manipulatora, gdje se nastoji preskočiti cijela povijest, posebno hrvatska, na ovim našim prostorima. 

Međunarodni imperijalistički krugovi silom hoće „izčupati“ korijenje našeg narodnog stabla i uništiti našu vlastitu vrlo osebujnu kulturu. Dobro znaju da drvo bez korijena ne raste. Bez obzira kako se netko politički identificirao (nacionalno, vjerski, regionalno) trebao bi bar malo poznavati vlastitu povijest i temeljne civilizacijske principe. Sve tzv. slavenske države (osim Bugarske i moskovske Rusije) su nastale na temeljima starohrvatske kulture (Majorov, Kroch). Dakle, svi ti narodi dobrim dijelom baštine i hrvatsku kulturu koja predstavlja i njihovo korijenje.

 

„Tko pod drugim jamu kopa, 

  sam u nju pada!“

                                                                 

Dr.sc. Stjepan Murgić Markov

 

Buje, 26.listopada 2013.g. 

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
RocketTheme Joomla Templates
generic xenical 60 mg