Čestitka

cestitka2014.jpg

Upis korisnika(login)

 

Libero Hosting web VPS www.liberohosting.com

Hrvatski Pravoslavac Korice

Prodaja kuće u Murteru

www.udbina.com

 

Križ Hrvatske Pravoslavne Crkve

Brojač Posjeta

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas190
mod_vvisit_counterJučer752
mod_vvisit_counterOvaj Tjedan2192
mod_vvisit_counterProšli Tjedan5256
mod_vvisit_counterOvaj Mjesec17895
mod_vvisit_counterProšli Mjesec24609
mod_vvisit_counterUkupno2153257

Trenutno na stranici: 12
0 198.143.38.153
,
0

Pristupnica

Pristupnica

                             SvMihovil    Isus     Bogorodica
Pravoslavni nauk
Iz Ohridskog Prologa - Sv. Joakim i Ana, roditelji Bogorodičini PDF Ispis E-mail
Ocjena: / 4
LošeOdlično 
HPZ - Pravoslavni nauk
Urednik Administrator   
Subota, 22 Rujan 2012 18:18

Iz Ohridskog Prologa - Sv. Joakim i Ana, roditelji Bogorodičini

Sv. Joakim bijaše sin Barpafira, iz plemena Judina, i potomak kralja Davida. Ana bijaše kći svećenika Matana, iz plemena Levijeva, kao i prvosvećenik Aron. Taj Matan imaše tri kćeri: Mariju, Soviju i Anu. Marija se uda u Betlehem i rodi Salomu; Sovija se uda također u Betlehem, i rodi Elizabetu, majku sv. Ivana Preteče (Krstitelja); a Ana se uda u Nazaret

za Joakima, i u svojim starim danima rodi Prisvetu Bogorodicu Mariju. Pedeset godina življahu u braku Joakim i Ana, i bijahu neplodni. Življahu bogougodno i tiho, i od svih svojih prihoda samo jednu trećinu upotrebljavahu za sebe, drugu razdavahu siromasima, a treću žrtvovahu Hramu. A bijahu veoma imućni. Jednom kada pod starost odoše u Jeruzalem prinieti žrtvu Bogu, ukori ih prvosvećenik Jisakar govoreći Joakimu: "nisi dostojan, da se iz tvoje ruke primi dar, jer nemaš djeteta". Tako i drugi, koji imahu djece, gurahu Joakima iza sebe, kao nedostojna. To veoma ožalosti ove dvije stare duše te se sa velikom tugom vratiše kući. Tada oboje padoše na molitvu Bogu, da i na njima učini čudo, kao nekad na Abrahamu i Sari, i podade im jedno diete za utjehu u starosti. Bog im posla svoga anđela, koji im objavi rođenje "kćeri preblagoslovljene, kojom će se blagosloviti svi narodi na Zemlji, i kroz koju će doći spasenje svijetu". I odmah Ana zače, i u 9. mjesecu rodi sv. Djevicu Mariju. Sv Joakim poživi na Zemlji 80 godina, a Ana 79, i preseliše se Gospodinu.

Veseli se nerotkinjo,
veseli se, stara Ano!
Ti ćeš začet i roditi
čedo čudno, izabrano!
Kao negda stara Sara,
Kao majka Samsonova,
Kao majka Samuelova,
Kao majka Jovanova-
Slavnija ćeš od svih biti,
jer ćeš rodit od bedara,
divnu Djevu, jedinstvenu,
divnu Majku Višnjeg Cara.
Veseli se Joakime,
Oče majke neviđene,
za to cijela Crkva svetih,
neviđenom da odjene.
Zakon gubi svoju silu,
Kad Bog hoće i gdje hoće,
tko će s Bogom da se pravda,
da se pravda s Bogom-tko će?
Ne po ćudi, nu po ljubavi,
Bog zakone mienja svoje,
pred ljubavlju svi zakoni,
stoje ko da ne postoje.
Kad gladuju ljudi-Gospod
suhu njivu čini rodnom
zbog duhovne gladi svieta
nerotkinju čini plodnom.
Na spasenje ljudi Gospod
sve najbolje ustrojava.
Koju Tvorac želi slavom
kliče Njemu: slava, slava!

 

 
Sv. Tajna Krštenja PDF Ispis E-mail
Ocjena: / 24
LošeOdlično 
HPZ - Pravoslavni nauk
Urednik Administrator   
Subota, 18 Prosinac 2010 21:24

Sv. Tajna Krštenja

Nakon što smo u prethodnom članku pisali općenito o sv. Tajnama, sada ćemo se pozabaviti temeljnom Tajnom Pravoslavne Crkve-krštenjem. Ovdje ne možemo pisati opširne traktate, zato ćemo iznijeti samo osnovne informacije koje mogu pomoći pravoslavnome vjerniku da ispravno razumije ovaj veliki znak Božje blagodati koji mu Crkva pruža.

Krštenje je temeljna Tajna sv.Crkve. Po primljenom krštenju, osoba se može zvati kršćaninom, postaje punopravni član Pravoslavne Crkve, te stječe pravo na sve ostale Tajne i bogoslužne čine Crkve, ali prima na sebe i sve ostale odgovornosti u Crkvi. Po primljenu krštenju, osoba postaje bogoslična, zaodjeva se u potpunosti Isusom Hristom, na njezino se biće preslikava Isusova muka, smrt i uskrsnuće, po krštenju osoba postaje drugi Hrist, produžena Božja ruka u ovome svijetu. Krštenjem osoba postaje dio sv.Trojice, sin Božji, dobiva neizrecive Božje blagoslove na ovome svijetu, kao i priliku za vječni život na budućem svijetu. Sve čovjekove prirodne sile se ohristovljuju, obogočovječuju, sav njegov život od toga trenutka treba biti oponašanje našega Gospoda Hrista.

Poredak prije i poslije krštenja

Po pravilima sv.Pravoslavne Crkve, čin uvođenja čovjeka u Crkvu i njegova ucjepljenja u Hrista, vrši se ovim koracima. Ako se radi o djetetu pravoslavnih roditelja, tada se odmah po rođenju djeteta treba pozvati svećenika koji će se pomoliti nad majkom i djetetom. Ta se molitva sastoji od načala običnog, kojim započinje svako bogoslužje, zatim dnevnih tropara i trostruke molitve kojom svećenik moli od Gospoda oproštenje grijeha i zaštitu za majku i njeno dijete. Molitva završava božićnim otpustom, da se naznači kako je rođenje budućeg kršćanina od samog početka u svezi sa rođenjem našeg Gospoda Hrista. Važno je da svećenik moli ove molitve, po mogućnosti odmah u prvi dan rođenja, da se osigura Božja zaštita i milost nad majkom i djetetom, da život novog čovjeka odmah započne sa Bogom.

Osmoga dana nakon rođenja, kod židova se obrezuju djeca, po starozavjetnom Božjem zakonu. Tog dana bio je obrezan i naš Gospod Hrist, i tog dana kršćanska majka treba donijeti dijete svećeniku, po mogućnosti pred crkvu, da svećenik izvrši znamenovanje, proglasi ga oglašenim (katekumenom), da mu ime koje će nositi do krštenja, i blagoslovi vodu koja se dodaje djetetovoj vodi za kupanje ili se njome škropi dijete do krštenja ili četrdesetog dana po rođenju. Otpust ove molitve je sretenjski (blagdan susreta u Hramu), čime se naznačuje da je novorođeni predan Bogu, poput našega Gospoda Hrista.

Četrdeseti dan nakon rođenja, svećenik vrši ucrkovljenje (uvođenje u Crkvu, u hram) novorođenoga, ali samo krštenoga djeteta. To je vrijeme kada su se po starozavjetnom zakonu navršavali dani obrednog čišćenja majke, i kada je Presveta Bogorodica uvela Hrista u Hram pred Simeona starca, pa se i dijete taj dan uvodi u Crkvu.

Kako se vrši krštenje?

U Pravoslavnoj Crkvi krštenje je spojeno sa drugom sv.Tajnom-Miropomazanjem. Bitni čin samog krštenja je trostruko uronjavanje u svetu vodu, uz riječi: KRŠTAVA SE SLUGA BOŽJI (ime) U IME OCA, AMIN; I SINA, AMIN; I SVETOGA DUHA, AMIN; SADA I UVIJEK I KROZA SVE VJEKOVE, AMIN! Inače, na samom početku, svećenik će izmoliti zaklinjanja (egzorcizme) nad krštavanim, koji će se odreći sotone i ispovijediti vjeru, zatim će svećenik izmoliti ekteniju i uvodnu molitvu, nakon čega moli nad vodom i uljem, nakon čega pomazuje krštavanoga sv.uljem. Tek onda slijedi goreopisani temeljni čin krštenja. Nakon toga slijedi Ps 32, oblačenje u bijelu odjeću, te Tajna miropomazanja.

Uranjanje ili polijevanje?

Oba načina krštenja, uranjanjem cijelog tijela u vodu, ili polijevanjem po glavi, jesu jednako važeća i ispravna, ipak, činjenica jest, da je krštenje uranjanjem zajamčeno U Bibliji i Predaji kao izvornije i nabijeno simbolikom umiranja i uskrsnuća, zato smatramo da u okviru Pravoslavne Crkve treba dati prednost uranjanju u vodu. Međutim, pošto grčki glagol baptizein znači u Novom zavjetu i polijevanje, a najstariji tekstovi Predaje već govore o krštenju polijevanjem, smatramo dopuštenim u pojedinačnim slučajevima, kada je uranjanje neizvedivo ili predstavlja teškoću, da se izvrši krštenje polijevanjem. Treći način, škropljenje vodom, ne dolazi u obzir, osim u krajnjim slučajevima, kada je krštavani teško ranjen ili bolestan, te se ni polijevanje ne može sa sigurnošću izvesti.

Tko može krstiti?

U Pravoslavnoj Crkvi, redovno krsti episkop ili svećenik. Đakon ili vjernik laik krste samo u nuždi, kad je krštavani u smrtnoj opasnosti, a u blizini nema svećenika. Tada se krštenje vrši samo osnovnim činom, tj., trostrukim polijevanjem uz izgovaranje gore navedene osnovne formule (krštava se sluga Božji..). Ukoliko krštavani preživi, svećenik će izvršiti ostale obrede krštenja, osim ovoga. Napominjemo, da je sveta dužnost, ne samo pravo, svakog pravoslavnog vjernika, da nauči ovo, i u svim kritičnim slučajevima krsti, da dijete ili odrastao čovjek ne umre nekršten.

Što sa nepravoslavnim krštenjima?

U Pravoslavnoj Crkvi se u pravilu priznaju samo pravoslavna krštenja, dakle ona koja su obavljena pod gore navedenim uvjetima u pravoslavnim Crkvama. U pojedinim slučajevima, priznaju se krštenja ostalih kršćanskih vjerskih zajednica, naročito rimokatoličke Crkve, međutim, kod protestantskih krštenja valja biti oprezan, jer oni ne priznaju svećeništvo, apostolsko nasljedstvo ni sv. Tajne, prema tome, protestantsko krštenje ne bi moglo biti priznato kao pravovaljano. Također, krštenja nekih novih vjera, poput Jehovinih svjedoka, adventista ili mormona, definitivno nisu  krštenja, za pravoslavlje.

Što sa odraslim katekumenima?

Odrasli, koji se žele krstiti, trebaju prvo proći vjeronauk, da se upoznaju sa vjerom, i pokazati da vjeruju i da su spremni kršćanski živjeti. Na samom krštenju, oni sami govore odreknuće od sotone i ispovijest vjere, a prije krštenja trebaju postiti.

Kum?

Kum je osoba koja uz roditelje, dodatno garantira na krštenju. Zašto? Zato što je dijete suviše maleno da razumije što je primilo, zato ga treba odgajati u vjeri da u njemu zaživi blagodat krštenja. Zapravo, ako neki roditelji ne bi bili spremni odgajati dijete u kršćanskom duhu, ono se u pravilu ne bi trebalo ni krstiti, jer, čemu namećeš djetetu nešto, u što ni sam ne vjeruješ? Kum je, zato, duhovni otac djetetu, koji sve treba učiniti, da dijete postane pravi čovjek i kršćanin. Kum mora biti pravoslavne vjere, i moralnog i čestitog, pravog kršćanskog i crkvenog života.

Zašto krstiti?

Prema nekim statistikama, u određenim krajevima Hrvatske je prilično velik postotak nekrštenih osoba među pravoslavnim stanovnicima. Zato pozivamo sve vjerujuće roditelje: krstite svoju djecu. Krštenome se oprašta praroditeljski grijeh, i dobiva Božje blagodati. Želiš li dobro svome djetetu? Želiš li da postane sličan Hristu? Tada ga krsti.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
RocketTheme Joomla Templates
generic xenical 60 mg
can someone else write my personal statement cheap fast essay we oppose the teaching of higher order thinking skills critical thinking and similar programs buy generic Viagra Gold online brand etodolac online how to prepare a resume and cover letter homework help for water report can you hire someone to write a book for you msn encarta language homework help buy periactin no prescription free shipping cell cycle biology homework help coreg canadian pharcharmy online cv for purchase executive low cholesterol without medication best buy resume application login albert camus existentialism essay should i write my name on my college essay write my economics essay ordering paragraphs sample cv for salesman cpm geometry connections homework help angle homework help acheter indinavir sans ordonnance purchase zetia 150 mg prevention program thesis statement 8th grade algebra homework help essay written in apa format online professional resume writing services edinburgh somna-ritz forte sin receta sample mla research paper custom written academic papers pay someone do my essays in montreal flash paper for sale canada cheap essay writing services who can do my tesol assignment retin-a canada meds standard notation homework help should a bibliography be in alphabetical order police hiring process essay buy assignment online king county library homework help where to buy kamagra polo tablets online writing a good dissertation conclusion thesis mental disorder resume objective examples for mechanical engineering homework help for essays best buy topamax without prescription how to write methodology in a research proposal is atrovent a short acting beta agonist monster cv writing service 10 best resume writing services calgary acheter du eskalith en ligne buy gold vigra online without presciption fu runbao comprar sinte no prescription usa pharmacy Anafranil cost per month 100mg Anafranil for sale - Montreal help writing speeches graduate paper writing service sample request for letter of recommendation for medical school urgent homework help online ap lang essay help research paper writing introduction help with college paper writing graduate studies essay writers confucianism vs hinduism essays example thesis paper 232 buy serophene from mexico aol help homework search sumycin pharmacy help writing a song about love canine inhaled allergies do my thesis paper 20 mg slim tea pct writing about eating disorder college essay where can i buy a dissertation help with the sat essay trig homework helper brand name aygestin acquisto propecia con mastercard only back up plan shane piasecki Naprosyn for sale top 10 research paper writing service b vitamins for nerve regeneration harms of television essay phil bolger sneakeasy free plans 10 mg prograf online overnight resume for software engineer what is a bachelor thesis synthroid and impotence how to order lumigan drop mail order buy ready research papers resolve herpes blog missed alesse pill spotting custom writing research papers resume writing services lakewood co resume objective for sales associate position achat en ligne indafon retard canada personal statement business school research paper writing service tips 120mg generic precose india admission essay editing services usa english personal essay help what person are argumentative essays written in write my essay app dissertation experts interviews define autobiographical research paper cheapest essay paper resume writing services massachusetts homework helper word unscrambler 10 best resume writing service dubai cheap rocaltrol free shipping argumentative essay about is homework helpful or harmful cv writing service peterborough order resume online pickup in store college application essay helpers jobs provera no script canada holt math algebra 2 homework help anxiety disorders thesis statement antivert online purchase paper doilies for sale cape town best essay writing help life expectancy skin cancer best essay writing service uk forum buy a college paper online Cartia Xt pharmacy canada buy Cartia Xt online paypal - Centennial what is the drug enalapril vibramycin reviews buy cheap invitation paper online what is the best topic for thesis business plan for sales territory compare and contast essay helper proposal and dissertation help vs prospectus lessonb plan of mice and men online Naprosyn does homework help or hurt student learning brand vimax power coffee meds from india australian resume writing service year 9 science homework help cover letter example for medical transcriptionist where to buy wallpaper in columbus ohio woodlands homework help castles write my art paper marketing writing services very cheap dissertation writtig service homework help with polynomials buy essays yahoo answers essay questions about the louisiana purchase met sine thesis for sale homework help best practices how might transitions help with cause and effect essay metro fm de calan doz doz sarkisi plans for wood boat lexapro taper Cataflam buy 5 mg zo-20 generic no prescription acheter vasotec dollar canadien how to write an argumentative text algebra homework help factorization essay writing help online help with writing a dissertation advice resume job experience order application college essay help tip writers for hire philippines anne frank homework help custom written academic papers fu runbao non script custom essay writing toronto companies that help with college essay writing buy trandate paypal accepted can you buy essays online essay writing website reviews ceclor discontinued buy anaspan from india need help writing research papers pletal to uk fast buy brand name duricef online canada mla essay writing service transfer essay help international political economy essay american pharmacy buy meclizine term paper writing process cv writing service teachers best online essay website sujet dissertation argumentation directe indirecte dissertations writing services online dissertation help veroffentlichen cover letter for medical billing position recruiter cv black ointment and skin cancer solano county library homework help lesson plans fats and oils term paper writers custom written case analysis papers audison hv venti thesis cover letter unknown hiring manager help with writing a resume and cover letter order of resume sections pay someone to do my online class impact of science and technology on society essays achat de generique extra super tadadel buy a book reports