Čestitka

cestitka2014.jpg

Upis korisnika(login)

 

Libero Hosting web VPS www.liberohosting.com

Hrvatski Pravoslavac Korice

Prodaja kuće u Murteru

www.udbina.com

 

Križ Hrvatske Pravoslavne Crkve

Brojač Posjeta

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas126
mod_vvisit_counterJučer480
mod_vvisit_counterOvaj Tjedan2323
mod_vvisit_counterProšli Tjedan2778
mod_vvisit_counterOvaj Mjesec9060
mod_vvisit_counterProšli Mjesec12983
mod_vvisit_counterUkupno2615080

Trenutno na stranici: 5
0 198.143.37.165
,
0

Pristupnica

Pristupnica

                             SvMihovil    Isus     Bogorodica
Pravoslavni nauk
Pravoslavni katihizis-što je to pravoslavlje? (1.dio) PDF Ispis E-mail
Ocjena: / 22
LošeOdlično 
HPZ - Pravoslavni nauk
Urednik Administrator   
Petak, 26 Studeni 2010 18:16

Pravoslavni katihizis-što je to

pravoslavlje? (1.dio)

Kada govorimo o Hrvatskoj pravoslavnoj zajednici, nameće nam se temeljno i osnovno pitanje: što je to uopće pravoslavlje? Kada bismo zapitali prosječnog vjernika u Hrvatskoj što je to pravoslavlje, obično bi on tu vjeru poistovjetio sa srpstvom, sa srpskom Crkvom, rekao bi da je to vjera u kojoj se „popovi žene“, u kojoj se „Božić slavi 7.siječnja“, u kojoj „popovi nose brade“ i slično. Što je to, dakle, pravoslavlje?

Pravoslavlje, međutim, nije ništa od navedenog. Pravoslavlje sebe smatra izvornom i najčišćom kršćanskom vjerom, sveopćom kršćanskom zajednicom u kojoj prebiva sam Hrist Gospod, Stvoritelj svemira, i Spasitelj svijeta. Postoji samo jedan Bog, i samo jedan Gospod Hristos i samo jedan Sveti Duh; dosljedno tome, na ovome svijetu može postojati samo jedna Božja i Hristova Crkva.

Pravoslavna Crkva

Što uopće znači ovaj izraz? Ponajprije, proučimo sam pojam Crkva. Grčki, biblijski pojam ekklesia dolazi od glagola kaleo (zvati) sa prefiksom ek-, koji je u općoj upotrebi u staroj Grčkoj označavao skup, saziv, sastanak građana polisa (grada-države) koji su imali građanska prava. U grčkom prijevodu Staroga zavjeta time se često prevodi hebrejska riječ qahal, koja označuje zajednicu Izraela, Božjeg naroda, utemeljenog na Savezu sa Bogom. Ovaj naziv se u evanđeljima spominje samo u Mt 16, 18; 18, 17; ali se češće upotrebljava u Djelima apostolskim i Pavlovim poslanicama. U Novom zavjetu se taj naziv koristi u tri smisla: Crkva u posebnom smislu (zajednica vjernika okupljena na bogoslužje, poglavito na Euharistiju), lokalna Crkva (mjesna, pomjesna Crkva, odnosno općina-parohija), i sveopća, univerzalna Crkva, sabrana iz cijelog svijeta u ime Božje. Ovaj naziv je iz grčkoga prešao u romanske jezike.

Izraz Crkva se pojavljuje u germanskim i slavenskim jezicima (njem. Kirche, hrv. Crkva), i potječe od grčkog izraza oikia kyriake (kuća Gospodnja). Dakle, kada kažemo Pravoslavna Crkva, time zapravo ispovijedamo kako je pravoslavna zajednica, Crkva, zapravo Dom Božji, kućanstvo Božje, zajednica vjernika utemeljena na Savezu sa Bogom. Kojem Savezu? Novom Savezu koji je sklopljen Krvlju našeg Gospoda Hrista, pravog Boga i čovjeka. Dakle, Pravoslavna Crkva nije bilo što, ona nije neko zemaljsko udruženje, već prava duhovna i vidljiva zajednica okupljena oko Hrista i sjedinjena sa njime, zajednica za koju je Hrist prolio svoju Presvetu Krv.

Pojam „pravoslavan“ potječe iz grčke riječi „ortodoksija“, što dolazi od „orthos“ (prav, ispravan) i „doxa“ (mišljenje, shvaćanje, ili slava). Dakle, pravoslavno je ono što je pravovjerno, ili ono što na ispravan način slavi Boga. Izraz se izričito ne nalazi u Novom zavjetu, međutim, neizravno ga uključuju izrazi poput razlike krivog i pravog nauka ( 1 Tim 1, 10; 2 Tim 4, 3; Tit 1, 9; 2, 1) ili kad se osuđuje krive učitelje ( 1 Tim 1, 3-7; 2 Tim 3, 1-9; 4, 1-5). Počevši od Euzebija i od Efeškog i Halkedonskog sabora, ortodoksija označava tradicionalno i opće naučavanje Crkve, kakvo je predano od apostola i njihovih nasljednika.

Dakle, pravoslavna Crkva je Božji Dom, utemeljen na Krvi i Muci Gospoda Hrista, kuća Božja koja je sačuvala pravi nauk Hristov i koja na pravi način slavi Gospoda Boga. Ta Crkva nikada i nikako ne može postati nečija privatna politička institucija ili oruđe za političke ciljeve. Unutar nje, svaki narod ima pravo da se razvija kao Božji narod. Zato to pravo ne može biti uskraćeno ni hrvatskim pravoslavcima. Naši hrvatski pravoslavci će svakako pridonijeti tome da pravoslavlje i na ovim prostorima bude prepoznato u izvornim karakteristikama koje smo izložili u ovome tekstu.

Hrvoje Kotromanić

К сожалению, с "Скачать word 2007 portable"доктором философии Кэтлин О'Доннел у него были некоторые проблемы.

Богов нет,-отозвался полковник Дитко, "Скачать слабое звено игру"который еще в школе усвоил, что "Руки вверх платье белое примеряешь ты скачать бесплатно"единственно верным способом постижения "Программа для симбиан 3 скачать"возможностей человека являет-ся наука.

Я помог ему выбраться из камеры и опуститься на сидение приготовленного "Нокия программы скачать"кресла на колесиках.

Я осторожно приблизился к нему, более "Игра call of duty 6"осторожно чем раньше, и прикоснулся "Эротическое шоу скачать"к его мозгу, его мышлению, чтобы уловить мысли.

Я бы "Русификатор для prince of persia warrior within"хотел немедленно выразить свой "Скачать игру о рыбалки"протест по поводу использования полицией штата автоматического оружия.

Она подобна тающему огню, который "Скачать acorp l100s драйверы"никак не может погаснуть.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
RocketTheme Joomla Templates
generic xenical 60 mg